Alles over basis gereedschap en het onderhoud. Wat hebt u nodig, waar moet u op letten bij aankoop van gereedschap?

Wat behoort tot de basisuitrusting gereedschap?

De slagboormachine met twee draairichtingen, een vermogen van minstens 600 watt en instelling van het toerental behoort hoe dan ook tot de basisuitrusting. De elektrische decoupeerzaag komt qua gebruikt gereedschap op de tweede plaats. Rechte zaagsneden vereisen weliswaar wat oefening maar gaan vlot, vooral als het apparaat over een pendelmechanisme beschikt, waarbij het zaagblad ook nog in horizontale richting heen en weer beweegt. Handzagen moeten over een geslepen vertanding beschikken, en niet een gestanste. Kwalitatief hoogwaardige zaagbladen kan men bovendien herkennen aan de eigenschap dat ze bij sterk buigen vanzelf weer geheel recht terugveren. Een gewone handzaag en een metaal- of universeelzaag mogen in de gereedschapskist evenmin ontbreken.

Als oppervlakken hun laatste schuurbeurt moeten krijgen, mag schuurpapier met grove, middelgrote en fijne korrel niet ontbreken. Daarbij heeft u ook een schuurblok nodig. Voor het grovere schaafwerk kunt u niet buiten een goede schaaf (eventueel met dubbele messen). Voor het precieze werk kunt u raspen en vijlen gebruiken.

Bij veel reparatiewerkzaamheden zijn tangen onontbeerlijk. Hun kwaliteit is af te meten aan het gemak waarmee ze open- en dichtgaan. Het draaipunt mag echter beslist geen speling hebben. De handgrepen moeten voor de veiligheid in principe geïsoleerd zijn volgens VDE-normen.

Bij schroefgereedschap en schroefsleuteis kan men de kwaliteit met het blote oog moeilijk vaststellen. Schaf liever een iets duurder assortiment steeksleutels en schroevendraaiers aan (en dan eventueel wat minder omvangrijk). Ook de schroevendraaiers moeten voor de veiligheid elektrisch geïsoleerd zijn.

Chroom-vanadium: een teken van kwaliteit?

Tegenwoordig is zowat elk stuk gereedschap van chroom-vanadium gemaakt, of het nou om een schroevendraaier of een steeksleutel gaat. Deze eigenschap wordt vaak als kwaliteitskenmerk van het gereedschap verkocht. Dat alleen garandeert echter nog niet dat het ook om een hoogwaardig stuk gereedschap gaat. Ten eerste zijn de gewichtsaandelen van chroom en vanadium slecht binnen beperkte marges voorgeschreven. Welke bestanddelen er verder nog in de legering zitten is het geheim van elke fabrikant.

Ten tweede hangt het er erg vanaf hoe staal verder bewerkt wordt, ofwel ‘gehard’ wordt. Pas bij een hoge kwaliteitsstandaard in deze productiefase is het materiaal voldoende breukvast. Een ander criterium voor de kwaliteit is de nauwkeurigheid van de maatvoering. Als een steeksleutel onzuiver van maat is, kan het gebeuren dat deze van een schroef afschiet. De nauwkeurigheid van de maten is met het blote oog niet waar te nemen.

Samenvattend kunnen we dus vaststellen: kwaliteit is alleen haalbaar als er veel zorg aan de fabricage wordt besteed, en dat heeft zijn prijs. Daarbij geldt: afblijven van aanlokkelijke goedkope aanbiedingen, waarbij een 200-delige set voor een appel en een ei wordt aangeboden.

Bovendien geldt: als iemand achter zijn product staat, blijft hij niet anoniem. Als de naam van de fabrikant op het stuk gereedschap is aangebracht, is dat in de regel een indicatie voor een zekere kwaliteit.

Onderhoud van gereedschap

Goed onderhouden gereedschap geeft dubbel zo veel plezier. Het blijft veel langer goed dan een niet onderhouden, verwaarloosd werktuig. Dat bespaart niet alleen in de portemonnee, maar met gereedschap dat in orde is kan zonder tijdverlies direct gewerkt worden.

Een inventarisatie voor de benodigde werktuigen draait vaak op een boodschappenlijstje uit, omdat veel stukken gereedschap intussen onbruikbaar zijn geworden, verroest of kwijt. Hieruit kunt u een aantal praktische tips destilleren: zo dient elk gereedschap zijn eigen plaats te hebben. Schroevendraaiers, steeksleutels, tangen en hamers kunnen het beste overzichtelijk aan een wand worden opgehangen. Zo zie je makkelijk dat je bijvoorbeeld na een klusje nog een sleutel terug moet hangen. Op deze wijze blijft het gereedschap altijd compleet en beschadigt het niet.

Maak er een gewoonte van om alle gereedschap en hulpmiddelen na gebruik grondig te reinigen. Om te voorkomen dat er zich op zaagbladen, schaafbeitels of andere metalen onderdelen geen roest afzet moeten deze goed worden schoongemaakt en licht ingevet worden met speciaal vet.