Hoewel u bij sleutels misschien denkt aan garagegereedschap, zijn er veel doe-het-zelfklussen waarvoor u dit pak-en-draaigereedschap nodig hebt, met name in de keuken en de badkamer, waar u te maken krijgt met buizen en hun bevestiging. In elke thuiswerkplaats hoort een flinke verzameling verschillende soorten sleutels aanwezig te zijn.

In een werkplaats waar u elektrisch gereedschap en machines gebruikt, moet u ook sleutels hebben. U hebt ze nodig om zaagbladen te verwisselen, schuurbandgeleiders in te stellen en alle mogelijke machinesteunen, gereedschapsrekken en werkbanken in elkaar te zetten. U kunt in uw werkplaats niet zonder een verzameling schroeftangen en sleutels. Ringen steeksleutels koopt u meestal in sets, de rest los.

De keuze is enorm. Het is belangrijk om sleutels te gebruiken die precies op de bout of moer passen, anders beschadigt u die en loopt u bovendien het risico uw knokkels te ontvellen. Er worden verschillende maatindelingen gebruikt; in Nederland zult u zelden iets anders dan het metrische type nodig hebben. Het meest gebruikt zijn steeksleutels. Bij sommige is de bek ongeveer 15° gekanteld om op anders moeilijk bereikbare plekken te kunnen werken.

Ringsleutels hebben een gesloten bek en hebben een steviger greep op de bout of moer. Een zeshoekige ring is alleen voor zeshoekige bouten of moeren te gebruiken; een twaalfhoekige ook voor vierkante. Bovendien vergt de twaalfhoekige ring maar een heel kleine draaiing voordat u aan de volgende slag kunt beginnen: dat kan soms erg goed van pas komen.

Doppensets werken op dezelfde manier als ringsleutels. Ze passen in verschillende soorten houders, waarvan de ratel de nuttigste is: daarmee hoeft de sleutel niet na elke slag losgehaald te worden van de bout of moer. Sommige uitgebreide sets bevatten naast de metrische ook nog andere formaten. Er zijn kleine setjes extra doppen in de handel ter aanvulling van uw collectie, zodat u die uiteindelijk geheel aan uw eigen behoefte kunt aanpassen.
De verstelbare griptang is snel en gemakkelijk in het gebruik. De Engelse sleutel is gewoonlijk gemaakt van een staallegering.

Verstelbare sleutels en tangen

Verstelbare sleutels en tangen geven de gebruiker houvast aan allerlei voorwerpen van verschillende grootte. Sommige zijn gemaakt voor specifieke toepassingen, andere voor algemener gebruik. Tot de standaard loodgietersuitrusting behoren verstelbare pijpentangen, een verstelbare wastafelgriptang, een gehoekte wastafelgriptang en een waterpomptang met beklede bek.

De verstelbare griptang is snel en gemakkelijk in het gebruik. De Engelse sleutel is gewoonlijk gemaakt van een staallegering. Zelfklemmende tangen kunt u instellen op een pijp, moer of bout en dan vastzetten om een goed houvast te krijgen.

Zeer veelzijdig en nuttig gereedschap dus. Waterpomptangen hebben een verstelbare onderbek die in vijf of zes standen kan worden gezet. Door hun lange handvatten kunt u er grote druk mee uitoefenen.

Praktische tips

  • Gebruik nooit een schroeftang op een moer of bout als u ook een sleutel van de juiste maat hebt. Schroeftangen zijn vooral bedoeld voor pijpen en kunnen de hoeken van bouten en moeren gemakkelijk beschadigen.
  • Let bij aankoop van gereedschap op een zo goed mogelijke kwaliteit, vooral ten aanzien van verstelbare types geldt dat goedkoop duurkoop is.