Nieuw sanitair kiezen voor de badkamer, ontdek de verscheidenheid aan sanitair die verkrijgbaar is, voordat u kiest voor de inrichting die in uw behoeften voorziet, er goed uitziet en optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

Nieuw sanitair kiezen voor de badkamer

Sanitair is verkrijgbaar in een breed scala van vormen, maten, stijlen en kleuren. De ruime keuze die beschikbaar is, geeft u de mogelijkheid elke gewenste sfeer te creëren van strak modern tot comfortabel nostalgisch. Alles wat u moet bepalen zijn de eisen die u stelt aan ruimte en comfort.

Luxe is bij veel ontwerpen belangrijker dan bruikbaarheid. Er zijn baden die u verwennen met ingebouwde armleuningen en hoofdsteunen en meer dan genoeg ruimte om in rond te spartelen, whirlpool-baden die u masseren terwijl u een bad neemt en dubbele wastafels die de ochtenddrukte in de badkamer verminderen.
Badkamers zijn vaak kleiner dan men graag zou willen, maar een grote badkamer is niet noodzakelijk om te profiteren van de vormen en stijlen van sanitair die beschikbaar zijn. Hoekbaden maken goed gebruik van normaliter verloren ruimte en aan de muur hangende of tegen de muur staande elementen geven de illusie van ruimte met hun strakke, moderne lijnen.

Toch legt de grootte van uw badkamer wel beperkingen op wat betreft de elementen die u kunt kiezen. Een Victoriaans bad met een gebogen rand heeft ruimte nodig om goed tot zijn recht te komen en niet alle huizen hebben ruimte voor een complete set van wastafel, bad, toilet en bidet.

Koopgids

Het is voordelig en handig om bij het kopen van sanitair alles in een compleet pakket te kopen. Alle onderdelen die u normaal voor het inrichten van een badkamer nodig hebt krijgt u dan bij elkaar: bad, panelen en badkranen, toilet en zitting, wastafel, zuil en kranen.

Het aantal keuzemogelijkheden is hierbij weliswaar wat beperkt, want de fabrikant bepaalt welke accessoires bij welk sanitair passen en u moet het hele pakket accepteren. Meestal kunt u geen enkel onderdeel veranderen, maar soms zijn er wat variaties mogelijk bij grotere zaken. Reken niet op korting als u een bepaald onderdeel niet wilt hebben. Over het algemeen is het zo dat hoe eenvoudiger de inhoud van het pakket is, des te lager de prijs zal zijn; houten panelen voor het bad en vergulde kranen zijn verkrijgbaar tegen een meerprijs.

Nieuw sanitair kiezen voor de badkamer 1

Als u dat liever hebt, kunt u uw sanitair ook als basispakket kopen; zo wordt het het meest verkocht. Een basispakket bevat een wastafel, een zuil en een toilet die bij elkaar passen. Het bad hoort hier niet noodzakelijkerwijs bij; dit en andere onderdelen zoals de badpanelen, kranen, bidet en een toiletzitting zijn extra’s.

Een nadeel van het kopen van een basispakket is dat het nogal duur is, omdat u de toebehoren er los bij moet kopen. Het voordeel is dat u een grote keuze hebt wat betreft de grootte, kleur en stijl van het bad en de wastafel. Ook betekent het dat u de verschillende elementen van verschillende fabrikanten kunt kopen om voordeliger uit te zijn. Als u maar een paar onderdelen van uw bestaande badkamer wilt vervangen, dan is dit de beste oplossing.

Kleuren

Verreweg het meeste sanitair is wit. Hierna zijn gebroken wittinten zoals crème en ivoor het populairst, gevolgd door zachte pasteltinten zoals perzik of roze. Wit is meestal de voordeligste keuze, pastel kost vaak evenveel of iets meer. Diepere kleuren zijn meestal het duurst.

Diepere tonen zijn meer aan trends onderhevig en hoewel een sterke kleur heel modern kan staan, kunt u er ook snel genoeg van krijgen. Donkere kleuren vertonen eerder kalkaanslag en ze zijn moeilijk schoon te maken.

Tegenwoordig is er bijna geen kleurverschil meer tussen wit sanitair van verschillende fabrikanten. Pastelkleuren tonen soms wel verschillen, maar over het algemeen geldt dat als de naam hetzelfde is, dat dan de kleur ook gelijk is. Bijvoorbeeld, zachtcrème zou een standaardkleur moeten zijn, maar vaag roze hoeft niet hetzelfde te zijn als flets roze. Bij sterkere tonen is meer kleurverschil te verwachten.

Wit sanitair geeft u meer vrijheid in de keuze van wandbedekking en accessoires, terwijl een sterke kleur, zoals groen of bordeauxrood, de neiging heeft het hele kleurenschema te beheersen.

Materialen

Wastafels, toiletten en bidets zijn gemaakt van verglaasd porselein, terwijl een bad ook van kunststof kan zijn. Baden van met glasvezel versterkt polyester, geëmailleerd plaatstaal of gietijzer zijn ook verkrijgbaar. Gedecoreerde baden, met dessins op de bodem, de zijkanten of beide zijn vaak van glasvezel versterkt polyester gemaakt.

Nieuw sanitair kiezen voor de badkamer 2

Tegenwoordig zijn alle kunststofbaden van acryl. De eerste soorten acryl waren van lage kwaliteit en kraakten en bogen door zodra ze belast werden. Tegenwoordig is acryl van hogere kwaliteit en is het verkrijgbaar in diktes van 5 tot 8 mm; over het algemeen geldt dat hoe dikker het acryl is, hoe beter het bad.

Sommige mensen prefereren acryl omdat het lichter en warmer is dan metaal. Er is een ruime keus aan vormen, afmetingen en kleuren verkrijgbaar met een glanzende of matte afwerking. Mat geeft een zeer stijlvol effect, maar wees voorzichtig met boenen, omdat het effect dan verloren kan gaan.

Acryl is zowel betaalbaar als enorm veelzijdig. Het kan in vele vormen gemodelleerd worden, zelfs in de vorm van een goedkopere versie van een Victoriaans bad met gebogen rand. Veel in acryl uitgevoerde modellen zijn voorzien van sierranden en zeepbakjes.

Baden van geëmailleerd plaatstaal en gietijzer zijn stevig, zwaar en buigen niet door tijdens gebruik. Voordelen zijn onder andere dat de afwerking vlek- en krasbestendig is en eenvoudig schoon te maken, wel kunnen er stukjes uit het emaille springen. Hoewel plaatstaal lichter is dan gietijzer, zijn het beide zware materialen die installatie bemoeilijken; controleer altijd of de vloer van uw badkamer sterk genoeg is om dit type bad te kunnen dragen. Ze zijn ook erg duur. Vooral gietijzer kan als luxe aankoop worden beschouwd.

Toiletten en bidets

De stortbak kan hoog of laag hangen, samen met het toilet een duobloc vormen of in de wand ingebouwd zijn. Bij de laatste vorm worden bak en leidingen verborgen achter een paneel.

De traditionele hoge stortbak is verbonden met de pot door een stortpijp. In plaats van een hendel is er een ketting om door te spoelen. Bij toiletten met een lage stortbak is de verbin-dingspijp met de pot veel korter. Bij duoblocs is de stortbak direct met de toiletpot verbonden. Het ontbreken van de pijp maakt een duobloc de netste keuze voor eigentijdse stijlen.

Nieuw sanitair kiezen voor de badkamer 3

Zoek uit, voordat u het toilet vervangt, welk soort aansluiting op de afvoerpijp u hebt. Deze aansluiting vormt de verbinding tussen de toiletpot en de riolering. De aansluiting is moeilijk te verplaatsen, maar een loodgieter kan het type bepalen en weet of de pijp verplaatsbaar is.

Een bijpassend bidet kan apart gekocht worden en kan tegen of hangend aan de wand of vrijstaand geplaatst worden.

Wastafels

Een wastafel kan een keramische zuil hebben of op metalen poten staan, aan de wand hangen of ingebouwd zijn in een badkamermeubel of half ingebouwd zodat de wastafel nog een stukje uitsteekt. De meest voorkomende vorm is de wastafel met een zuil in vele stijlen, die de leidingen verbergt. Een hangende wastafel ziet er netjes uit en kan op elke gewenste hoogte gehangen worden, de leidingen kunnen achter een halfhoge zuil verborgen worden.

Wastafels die geheel of half in een badkamermeubel zijn ingebouwd hebben het voordeel dat ze bergruimte creëren. Half ingebouwde wastafels zijn vaak verzonken in een ondiep, ruimte besparend kastje.

Nieuw sanitair kiezen voor de badkamer 4

Neem voor een traditionele sfeer een wastafel met zuil of een donker houten onderkast. Een wastafel met zeephouders en een opstaand randje achter de kraan versterkt die stijl. Als u een moderne uitstraling wilt, kies dan voor een eigentijdse hangende of half ingebouwde wastafel met vloeiende lijnen.

Kranen

U kunt de uitstraling van uw badkamer aanzienlijk versterken door de stijl van de kranen die u kiest; er zijn zelfs kranen met ingelegde keramische plaatjes in dezelfde kleur als uw sanitair. Let er op dat kranen de kosten van uw badkamerinrichting behoorlijk kunnen verhogen.

De kraan van uw bad kan aan één van de korte zijden, in een hoek, halverwege een lange zijde of aan de wand bevestigd worden, afhankelijk van het door u gekozen bad.

Types baden

Rechthoekige baden zijn het meest gebruikelijk, maar er zijn ook ronde, ovale, vierkante en hoekmodellen. Sommige baden zijn groot genoeg voor twee personen, terwijl andere ingebouwde zittingen, hoofd of armsteunen en rugcontou-ren hebben. Een aantal modellen heeft handgrepen en zeepbakjes.

Hoekbaden lijken groter dan standaardmodellen, maar de werkelijke badruimte is meestal hetzelfde, met in de hoek een plateau voor accessoires. Een asymetrisch hoekbad heeft ongelijke zijden.

Diepe zitbaden zijn meestal vierkant of bijna vierkant, zodat ze minder ruimte innemen. De meest comfortabele modellen hebben ingebouwde zittingen.

Sommige baden hebben ingebouwde pompsystemen die lucht of waterstralen produceren, deze zorgen voor masserende belletjes. De water of luchtgaatjes zijn in het oppervlak van het bad geboord en zo geplaatst dat ze verschillende lichaamsdelen, zoals rug en dijen, masseren. De intensiteit van de massage is verstelbaar van zacht tot krachtig.