Wastafel ophangen

Wilt u een nieuwe wastafel ophangen, maar weet u nog niet hoe? Volg onze klus beschrijving.

Er zijn veel verschillende soorten wastafels op de markt. Als u een wastafel gaat plaatsen, is het raadzaam ook een handleiding van de wastafelleverancier te vragen. We gaan er in deze klus vanuit dat u eerst de oude wastafel moet verwijderen.

Stap 1
Sluit de waterleiding af.

Wastafel ophangen 1

Stap 2
Om de oude wastafel te kunnen verwijderen, moet u eerst de gesoldeerde kraanleidingen doorzagen of de knelfittingen losdraaien. Draai ook de sifon los.

Wastafel ophangen 2

Stap 3
Draai de moeren van de draadstiften waarmee de wastafel bevestigd is, los.

Wastafel ophangen 3

Stap 4
Haal de wastafel van de muur.

Wastafel ophangen 4

Stap 5
Bepaal de nieuwe hoogte waarop de wastafel moet komen te hangen. De standaardhoogte van de bovenkant van de wastafel tot de vloer is 80 cm, maar veel mensen geven de voorkeur aan een afstand van 90 cm. Zet een streepje op de muur.

Wastafel ophangen 5

Stap 6
Zet een horizontale lijn op de muur op de hoogte van de gaten van de wastafel. Gebruik hierbij een waterpas. De hoogte van de gaten is iets lager dan de bovenkant van de wastafel. U kunt het verschil op de wastafel zelf gemakkelijk meten.

Wastafel ophangen 6

Stap 7
Meet op de wastafel de afstand tussen de gaten. Teken vervolgens de gaten af op de horizontale lijn op de muur.

Wastafel ophangen 7

Stap 8
Boor gaten van 12 mm en plaats daarin pluggen.

Wastafel ophangen 8

Stap 9
Draai de draadstiften waarop de wastafel komt te rusten, in de pluggen.

Wastafel ophangen 9

Stap 10
Laat iemand anders de wastafel over de draadstiften heen schuiven. Terwijl deze persoon de wastafel vasthoudt, kunt u de kunststof ring over het draadeinde heenschuiven en de moeren vastzetten. Draai de moeren niet te strak aan, aangezien de wastafel daardoor kan beschadigen.

Wastafel ophangen 10

Stap 11
Bevestig de kraan aan de wastafel. Gebruik flexibele aansluitslangen, zodat u meer speling in de lengte heeft.

Wastafel ophangen 11

Stap 12
Sluit de leidingen aan met behulp van knelfittingen. Hoe u een knelfitting aanbrengt, leert u in de klus Knelfitting monteren . Let er bij het aansluiten op dat de warmwaterleiding links zit en de koudwaterleiding rechts.

Wastafel ophangen 12

Stap 13
Sluit de afvoerleiding aan. Bevestig het bovenste deel, met het roostertje en de rubberring, aan de wastafel. De rubberring komt aan de onderkant tegen de wastafel te zitten.

Wastafel ophangen 13

Stap 14
Sluit de rest van de afvoerleiding aan, met de sifon. Bevestig de sifon aan de afvoer. Gebruik daarvoor pvc-lijm. Als u wilt, kunt u ter verfraaiing een sifonkap plaatsen. Zo worden de leidingen en de sifon netjes weggewerkt. Nu kunt u de hoofdkraan opendraaien. Zorg er wel voor dat de mengkraan van de wastafel openstaat op het moment dat u de hoofdkraan opendraait. Zo kan alles meteen goed worden doorgespoeld en kan er geen vuil in de kraan komen.

Wastafel ophangen 14

Stap 15
Kit de naden tussen de muur en de wastafel dicht met sanitairkit. Laat de kit 24 uur drogen voordat u de wastafel in gebruik neemt. Meer over kitten in de klus Wastafel of bad afkitten

Wastafel ophangen 15

Gereedschappen

Materialen