De tulpenboom behoort tot dezelfde plantenfamilie als de magnolia. Voor de tuin komt vooral één soort in aanmerking. De bomen groeien snel, nemen een spitse kegelvorm aan en bereiken een maximale hoogte van ongeveer 20 m. In Noord-Amerika waar de planten van nature thuis zijn, kunnen ze zelfs 40-60 m hoog worden. De bomen worden er zeer gewaardeerd vanwege het hout dat veelzijdig te gebruiken is. De bladeren zijn breed, hebben afgeknotte of ingesneden punten en gelobde zijkanten. Ze kunnen tot 15 cm lang worden en staan op lange stengels aan de scheuten.

’s Zomers zijn ze frisgroen. In het najaar, voordat ze afvallen, nemen de bladeren stralende, oranjegele tinten aan. Aan de vorm van de bloemen heeft de boom zijn Nederlandse naam te danken. Ze doen inderdaad aan tulpen denken en bedekken de boom gedurende twee tot drie weken in mei en juni.

De bloembladeren zijn geelgroen, aan de basis intens oranje. Binnenin bevindt zich een dichte ring van grote meeldraden. Als u van deze aparte bloemen wilt genieten, moet u wel over wat geduld beschikken. Tulpenbomen beginnen namelijk pas na ongeveer twintig jaar te bloeien. Helaas bevinden de prachtige bloemen zich dan ook nog hoog boven in de boom.

Vanaf oktober verschijnen de smalle, kegelvormige vruchten. Aanvankelijk zijn deze groen, maar naarmate ze rijper worden, nemen ze een bruine tint aan tot ze rijp zijn en afvallen.

In de handel zijn enkele rassen verkrijgbaar, die met 10-15 m hoogte wat lager blijven dan de soort. ‘Aureo marginatum’ is herkenbaar aan de geelgerande bladeren, terwijl het kenmerk van ‘Fastigiatum’ de smalle, kegelvormige groeiwijze is.

Tulpenboom Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Humusrijk, Diepgrondig, Vochtig

  Hoogte tot:

   20 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Liriodendron tulipifera

  De standplaats van de Tulpenboom

  Deze imposante bomen passen uitsluitend in een grote tuin of in parken.Het mooist komen de bomen uit in een solitaire positie, waar niets af leidt van de groeiwijze en de prachtige najaarskleuren. Zorg altijd voor een zo zonnig mogelijke standplaats.U kunt de planten echter ook integreren in een kleinere groep houtige gewassen. Vooral jonge tulpenbomen kunnen dan profiteren van de bescherming van de andere planten.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Dit is een gunstige plant tijd. Geef de boom in de eerste jaren houvast met behulp van een steunpaal. Verwijder onder overwinterde tulpenbomen de beschermende bladeren en werk compost rond de wortelzone. Tulpenbomen zijn niet bestand tegen droge grond. Bij aanhoudende droogte moet u regelmatig en royaal water geven. Tulpenbomen kunt u ook planten, zodra ze hun bladeren hebben verloren. Voor de winter de wortelzone in de eerste jaren beschermen met een dikke laag bladeren. In streken met doorgaans koude winters jonge bomen met jute beschermen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het vroege voorjaar of late najaar een krachtige jonge plant zonder bladeren. Kies een containerplant of een met kluit. Koop nooit een boom zonder kluit of een oudere plant. Deze hebben problemen bij het inwortelen. In het voorjaar na het uitlopen kunt u de snelgroeiende tulpenbomen door afleggers vermeerderen. Snoei de boom liever niet. Alleen dan neemt hij de karakteristieke vorm aan en kan hij zich gelijkmatig ontwikkelen. Volle zon. De boom gedijt goed op een vrije, zonnige en beschutte plaats. Diepe, humusrijke grond. Tulpenbomen wortelen diep en hebben losse grond nodig. De planten reageren gevoelig op kalkhoudende grond. Als het blad voortijdig vergeelt maar de nerven groen blijven, lijdt de boom aan chlorose. Deze aandoening wordt door ijzergebrek veroorzaakt, als gevolg van een te hoog kalkgehalte in de grond. Dit helpt: de grond bedekken met bladcompost, bijmesten met laag gedoseerde rhododendronmest en gieten met regenwater.