Het blauw van meerjarige ridderspoor is al bijna legendarisch. Er zijn echter ook nieuwe kweek vormen in wit, roze en violet, met enkelvoudige of gevulde bloemen. Ze zijn vaak zelfs tweekleurig. Wij onderscheiden drie groepen:

Delphinium Elatum Groep komt het meest voor. Met hun dichte kaarsvormige bloeiwijzen worden de planten 120 tot 200 cm hoog. Delphhinium Belladonna Groep is met een hoogte van 80 tot 120 cm wat sierlijker. De bloeiwijze is losser en lijkt minder stijf. Delphinium Pacific Giant Groep met een hoogte van 150 tot 200 cm is de gigant onder de ridderspoor. Rassen uit deze groep zijn bijzonder goede snijbloemen.

Meerjarige ridderspoor Eigenschappen

Soort:

  Meerjarig

Bloeiperiode:

  Juni, Juli, September, Oktober

Bijzonderheden:

  Goede snijbloem, Giftig

Standplaats:

  Zon, Halfschaduw

Grond:

  Voedselrijk, Doorlatend

Hoogte tot:

  2 m

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Delphinium

De standplaats van de Ridderspoor

Hoge ridderspoor rassen worden in borders meestal op de achtergrond geplant. Middelhoge rassen zijn ideaal voor het midden. Als randbeplanting van tuinpaden zijn de rassen van de Belladonna Groep geschikt. Voor kuipen en bakken zijn lage rassen geschikt, die u kunt combineren met overhangend wit Zilverschildzaad (Lobularia maritima) of Lobelia’s (Lobelia erinus).

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Maak de grond diep los. Met compost en een volledige meststof verrijken. Daarna de jonge ridderspoor planten. De planten aan stokken opbinden. Als de grond droog is, water geven. Na de bloei tot 15 cm terugsnoeien. Planten die voor de tweede keer bloeien, ook aan stokken opbinden. Nadat ze uitgebloeid zijn, deze planten weer terugsnoeien. Rondom de plant compost aanbrengen en voor de winter met dennentakken afdekken. De herfst is een goede tijd om jonge ridderspoor te planten of te verplaatsen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop gezonde ridderspoorplanten in potten van 10 cm. In de herfst of vroeg in het voorjaar planten. Koop nooit planten die al bloemen gevormd hebben. Deze zullen in uw tuin namelijk veel minder goed bloeien. Planten in het late najaar tot 15 cm terugsnoeien, rond de planten compost verdelen en met dennentakken afdekken. Plant ridderspoor voor schuttingen of zonnige muren om hem tegen wind te beschermen. Zon. Ridderspoor houdt van een plaats die tegen wind beschermd is, maar die wel koel en luchtig is. Voedselrijke grond. De planten hebben losse, vochtige grond nodig. Zorg dat overtollig water weg kan lopen! Jonge planten zijn bijzonder geliefd bij slakken. Bescherm de planten met slakkenvallen of desnoods met slakkenkorrels. Ridderspoor is ook betrekkelijk gevoelig voor echte meeldauw. Bespuit de planten preventief met een aftreksel van boerenwormkruid, 1:5 met water verdund.