Een zaag bestaat uit een reeks van snijdende tanden waarvan de grootte en de vorm bepalen voor welk soort werk ze geschikt of ongeschikt zijn. Hoe groter het aantal zaagtanden of punten het blad van een zaag heeft, des te fijner de snede.

Zagen

Bijna elk type zaag heeft de tanden naar buiten staan, beurtelings naar de ene en naar de andere zijde gericht. Deze buitenwaartse richting van de zaagtanden laat de zaag gemakkelijker een snede maken, zonder dat deze verstopt raakt. Ook kan hierdoor de zaagsnede iets worden gecorrigeerd terwijl men aan het werk is, omdat de zaagsnede iets breder is dan het blad van de zaag. De richting van de tanden is even belangrijk als de scherpte ervan.

Hoewel er veel typen zagen zijn, kunnen ze in drie hoofdgroepen worden verdeeld naar gelang het werk waarvoor ze worden gebruikt:

  • 1. Grote handzagen voor het ruw op maat zagen van grote stukken of platen: handzaag, afkortzaag en schulpzaag en trekzaag.
  • 2. Zagen voor het uitzagen van verbindingen en ander fijn en precies werk: kapzaag en toffelzaag.
  • 3. Zagen voor het zagen van bochten en andere speciale vormen: beugelzaag, spanzaag, schrobzaag, sleutelgatzaag en figuurzaag.

Handvaten
Handvatten van zagen zijn gewoonlijk van plastic of van hout. Handvatten van plastic zijn sterker, maar handvatten van hout zijn over langere perioden prettiger, omdat ze beter transpiratievocht opnemen. Geef de voorkeur aan ergonomische, oftewel aan de hand aangepaste, handgrepen. Daarmee kunt u werken zonder moe te worden. Gesloten handgrepen beschermen bovendien uw hand tegen verwondingen.

Onderhoud
De tijd die u besteedt aan het onderhoud en de verzorging van uw zagen verlengt hun levensduur. Olie de zaagbladen in met lichte olie om roest te voorkomen, maar veeg nog aanwezige olie af voor u gaat zagen, omdat de olie vlekken op het hout zal maken.

Smeer een zaagblad dat in gebruik is, door er met kaarsvet overheen te gaan. Als een zaagblad roestig is, maak het dan schoon met staalwol dat u in terpentine hebt gedoopt.