Geniet van de charme van oude bomen in uw tuin. Regelmatig u (Oude) bomen verzorgen, zorgt dat ze schaduw en bescherming blijven geven.
Bomen zorgen in de tuin voor schaduw, bescherming tegen wind, privacy, kleur en een gevoel van ruimte. Dit geldt vooral voor oudere bomen die al hun kenmerkende vorm hebben aangenomen en daardoor bijna individuele persoonlijkheden zijn geworden. De uiterlijke vorm hangt af van de soort, de verzorging, de condities van de grond en de weersgesteldheid.
(Oude) bomen verzorgen
In de eerste plaats is het nodig om uw bomen regelmatig en nauwkeurig te controleren. Let daarbij op de stam, schors, takken, knoppen, bladeren, bloemen en de productie van vruchten.
Snoei de bomen op het juiste tijdstip. Wilde scheuten, ongewenste uitlopers, dood en beschadigd hout kunt u te allen tijde verwijderen. Gebruik uitsluitend scherp gereedschap. Smeer grote, open snijwonden dicht met een wondafdekmiddel uit de vakhandel. Maak de snijranden eerst met een scherp mes glad. De echte snoeibeurt voor bladverliezende bomen kan echter het beste plaatsvinden tijdens de winterrust.
Geef in het voorjaar mest, vooral als u de bomen eerder sterk hebt gesnoeid. Bedek daartoe de wortelzone royaal met verrotte mest of compost. U kunt ook vloeibare mest aan het gietwater toevoegen. Minerale mest in vloeibare of vaste vorm helpt snel als uw bomen kampen met een acuut voedselgebrek. Giet grote bomen diepgrondig, vooral bij droogte. Afdekken met mulch houdt de grond vochtig. Verwijder het onkruid onder de bomen, omdat het aan de bomen water en voedingsstoffen kan onttrekken. Versnipperde boomschors in de wortelzone gaat daarnaast onkruid groei tegen en bevordert het leven in de grond, zodat de gevoelige kleine wortels dicht onder het aardoppervlak optimale condities kunnen vinden.
Let vooral ook op de aanwezigheid van ziekten en plagen en bestrijd deze als het nodig is. Vergelende, kleine bladeren kunnen een symptoom zijn voor voedselgebrek. Het verdient aanbeveling om bij een ernstige aantasting of bij grote bomen een vakman in te schakelen.
Enkele tips
- Lange takken van oudere vruchtbomen die zeer dicht met vruchten zijn begroeid, moeten op tijd met stevige latten worden ondersteund, om te voorkomen dat ze ze afbreken. Daartoe kunt u gevorkte houten stutten onder de takken plaatsen. Vruchtdragende kleinere scheuten kunt u vaak opbinden aan sterke, omhoog groeiende takken.
- Boomwortels nemen onder de grond ongeveer dezelfde omvang aan als de kroon bovengronds. Leg een nieuw tuinpad daarom bij voorkeur buiten de wortel zone aan en beschadig de fijne, ondiep liggende wortels niet.
- In sommige gevallen is het beter om een oude boom te vellen, vooral als deze niet meer voldoende ruimte heeft of door een ziekte is aangetast. Informeer eerst bij uw gemeente of u hiervoor een vergunning nodig hebt. Grote bomen kunt u beter door een expert laten verwijderen.
- Lijmringen bieden vruchtbomen aanvullende bescherming. Breng deze begin oktober rond de stammen aan. De ringen voorkomen dat de in oktober uitkomende wijfjes van de vorstspan-ner langs de bomen omhoogklimmen om op de takken eieren te leggen.Vanaf februari kunt u de ringen weer verwijderen.
Onderhoud het jaar rond.
- Winter: Bladverliezende bomen snoeit u in de winter.Verwijder beschadigde, kruislings of naar binnen groeiende takken dicht bij de inplant (boven). Gebruik voor dikkere takken bij voorkeur een zaag.
- Voorjaar: Verdeel compost of verrotte stalmest onder de bomen. Bestaat er een acuut gebrek aan voedingsstoffen, dan geeft u een minerale volledige meststof. Ook bomen op het gazon hebben deze nodig, omdat het gras veel voedingsstoffen aan de grond onttrekt.
- Najaar: Verwijder het onkruid en verdeel compost in de wortelzone. Bedek deze zone ook met gezonde, afgevallen bladeren.