De zaag zoals we die nu kennen als het moderne getande gereedschap voor het zagen van allerlei materialen heeft een ontwikkeling van vele eeuwen achter zich. Daarin is overigens principieel nauwelijks iets veranderd. Wel is de kwaliteit van de materialen waaruit zagen worden vervaardigd aanzienlijk verbeterd en verder is het assortiment sterk uitgebreid. Voor allerlei uiteenlopende toepassingen zijn speciale types verkrijgbaar.

De belangrijkste handzagen voor het bewerken van hout zijn: de gewone handzaag, de kapzaag, de toffelzaag, de sleufzaag, de schrobzaag en de fineerzaag.

Van elk de genoemde soorten zijn uiteraard ook verschillende kwaliteiten (met fijne of grovere vertanding) te verkrijgen. Er is ook een universele soort die alles zou kunnen, maar die eigenlijk alleen geschikt is voor kunststof.

Voor het zagen van metalen kennen we enkele types metaalzagen, al dan niet met beugel. Het is van belang om voor elk karwei het geschikte type te kiezen.

Niet meer weg te denken zijn ook de elektrische zaagmachines: cirkelzaag, decoupeerzaag enz. De eenvoudigste manier om een dergelijk gereedschap voor doe-het-zelf gebruik aan te schaffen is het kopen van het betreffende hulpstuk dat op de boormachine past. Complete machines met eigen motor winnen echter terrein.

Iedere zaag heeft een blad van een bepaalde afmeting. Elke inch heeft een bepaald aantal tanden. Zo heeft een 8-punts zaag acht tanden per inch. Hoe hoger het aantal tanden per inch, hoe fijner het werk is dat u ermee kunt verrichten.

Tijdens het zagen staat u recht achter de zaag. U houdt uw wijsvinger gestrekt tegen de zijkant van het handvat, zodat u als het ware de richting aanwijst. De voorwaartse beweging is het krachtigst. Let op dat die niet gaat wringen. Verder moet u voorkomen dat het blad met geweld door het hout wordt geduwd.