Het werken met ruiten in uw interieur staan weer volop in de belangstelling bij de binnenhuisarchitectuur; er worden stoffen mee bedrukt, behang en tal van accessoires. De haaks op elkaar staande kleurbanen staan garant voor eenvoudige frisheid en opgewektheid, waar ze ook worden gebruikt.

Werken met ruiten in uw interieur

Ruiten die ooit waren voorbehouden voor keu-kengordijnen of het tafelkleedje in de kinderkamer, behoren nu tot de modernste en geliefste motieven voor elke ruimte in huis. In de eenvoudigste geweven vorm bestaan’ ruiten uit elkaar kruisende banen in verschillende kleuren, die loodrecht op elkaar staan. Deze banen doorsnijden elkaar en vormen beurtelings kleurblokken. De kleurbanen kunnen variëren van een smal streepje tot een brede strook of een mengeling van beide. Telkens als een baan draden andere kleuren kruist verschijnen nieuwe kleuren mengsels, zodat een prachtige variëteit aan effecten ontstaat. Veel van de befaamde klassieke motieven -vooral in textiel – komen uit de ruitjesstal: gingang, tartan, plaid, ruitjestweed, Prince of Walesruit en Indiaas Madraskatoen, zinderend van oosterse kleuren.

Wanneer gewone ruitjes zijn gedrukt in plaats van geweven, zijn ze op tal van manieren te combineren met bloemen, bladeren, vlekken en stippen of – in ingewikkelder ontwerpen – zigzagmotieven en krullen. U kunt er thuis naar hartelust van genieten, want ze verschijnen op weefsels, muurbekleding, vloerbedekking en aardewerk.

Vierkant en functioneel
De ongecompliceerde dambordstijl van de ruit is kwiek en onopgesmukt. Ruiten hebben iets vlijtigs, terwijl het motief vlekken verdoezelt. Gingang brengt een aangename eenvoud in een al te keurig ingerichte kamer of een vleug niet pretentieuze opgewektheid, in de fraaiste, groots aangeklede ruimte – een eeuwenoude truc die nog steeds werkt. Een pompeus hemelbed met gordijnen van blauw en beige geruit linnen heeft een koele, ingehouden elegantie; het is een slimme manier om een historisch meubel te integreren in een modern ingerichte kamer.

Kies voor kleine of mooie ruitjes wanneer u wel meer kleuren wilt maar geen overduidelijk motief. Uit de verte lijkt het of de kleurbanen in elkaar overgaan. Indien u voor miniruitjes kiest is het een goed idee de stof zowel van enige afstand als dichtbij te bekijken. Mogelijk blijkt het blauwe en rode ruitje dat u als bedekking voor een bank wilde, van de andere kant van de kamer te vervagen tot een paarsige veeg.

Grotere ruiten kunnen een sterk maar beheerst effect hebben op een kleurschema. Bijvoorbeeld: kamerhoge gordijnen in een enorme zwart en witte ruit als basis voor een gewaagde moderne inrichting waarin de allernieuwste kleuren zijn gebruikt zoals citroengeel op de muren en een stapel kussens in allerlei tinten felroze op de sofa.

Wanneer een ruimte voor een groot deel is bekleed met ruiten of vierkanten kan deze achtergrond dienst doen als samenbindende factor voor een zeer gevarieerd mengsel objecten. Zo maakt een functionele keuken een trendy maar verzorgde indruk met een eenvoudig ruitjes behang in blauw of vurig rood en wit; dat gaat ook goed samen met glanzend gelamineerde oppervlakten, high tec staal en effen sterke kleuren.

Werken met ruiten in uw interieur 1

Zachter, vager ruitjesbehang zal onvolkomenheden in de muur verdoezelen zonder een rigoreus motief op te dringen. Met tartan beklede muren geven een heerlijk gezellig, maar robuuste sfeer aan een werk- of eetkamer.

Zelfs vloeren hebben baat bij het ruiteffect. Een hal met een tegelvloer in afwisselend zwart en wit herinnert aan de elegante sfeer van een herenhuis en vergroot het gevoel van ruimte doordat de blokken de muren naar buiten drukken. Gebruik eens het kantoorachtige roos-termotief van de vloerbedekking in veel moderne kantoren en pas dat toe in een gestoffeerde moderne woonkamer.

Op een houten vloer kunt u blokpatronen uitwerken tot een subtiel parketeffect. Gebruik twee harmoniërende kleuren houtbeits en breng die afwisselend op geschuurde vloerdelen; beits op deze planken vervolgens loodrechte strepen, zodat een afwisselend blokpatroon ontstaat in iets verschillende houttinten.

Begin met een ruit
Allerlei kleurrijke ruitontwerpen zijn geschikt als uitgangspunt voor een levendig decoratie plan. Gebruik een vrij opvallende ruit voor een bank of de gordijnen – zoals geruite madraskatoen in blauw, roestkleurig en goud. Ga hier vanuit als u elfen kleuren kiest voor de andere elementen in de kamer; neem bijvoorbeeld het goudgeel voor de muren, het roestbruin voor het tapijt en helder blauw voor een enkele gemakkelijke stoel.

Verschillende ruiten gaan gewoonlijk heel goed samen. Veel stof fabrikanten produceren hetzelfde ruitje in een grote en kleine uitvoering; deze harmoniëren heel goed in een kamer. Gebruik de kleine versie van de gordijn-ruit voor de kussens; overtrek er desnoods één kussen mee om een verband te leggen tussen de andere ruit en een beddensprei of tafelkleed. Een dergelijke mengeling van ruiten in verschillende maten en kleuren van ruiten doet vrolijk en ontspannen aan, wat een heel prettig effect is in een woonkamer, keuken en in een kinderslaap of speelkamer.

Accessoires
Er bestaan heel wat veel geruite voorwerpen waarmee de huiselijke omgeving is te verlevendigen. Veelkleurige kussens, kiltachtige lampekappen, zelfs vrolijk geruite kopjes en schotels zijn makkelijk te vinden in de grotere winkels. Drapeer voor extra kleureffect een vrolijke plaid over een effen bank, blaas de slaapkamer nieuw leven in met een grote, gedurfde ruit of fleur een badkamer op met een oogverblindend oranje-blauw geblokte handdoek.