Werken met patronen in uw interieur, aangezien goochelen met dessins ‘in’ is in de binnenhuisarchitectuur is het belangrijk precies te weten welke patronen het qua grootte en kleur goed doen in relatie tot de afmetingen en de stijl van de kamer die u wilt inrichten.

Tegenwoordig vindt men in alle goed ingerichte huizen een levendige sortering van de nieuwste patronen: bloemen, strepen, ruiten, of patronen met levendige kleuren of in een landelijke stijl. Zulke motieven zijn de veelzijdigste en bruikbaarste hulpmiddelen bij de inrichting van uw huis, en een inspiratiebron voor leuke invallen en goede ideeën voor combinaties.

Een creatief gebruik van patronen kan de kamer verlevendigen, een blikvanger creëren of een onvolkomenheid camoufleren. Met een nieuw patroon kan het hele karakter van een kamer veranderen. Interessante patronen kunnen het ontbreken van architectonische details op wanden en plafond compenseren of het gemis van een leuk uitzicht goedmaken, als u in een moderne wijk woont.

Een persoonlijke toepassing van patronen en dessins levert gegarandeerd een individueel en stijlvol interieur op. Het maakt niet uit of u kiest voor een enkel patroon of meerdere verschillende patronen combineert. Laat ze iedere keer tot hun recht komen op kussens, behangranden of tegels, of op grote oppervlakken als behang, tapijt en stoffering. De echte kunst van het doeltreffend arrangeren van patronen is gelegen in het combineren van verschillende dessins en kleuren met gevoel voor humor en verhoudingen. Het is de bedoeling dat ieder patroon dat u gebruikt in relatie tot de afmetingen en de stijl van de kamer staat.

Patronen taxeren

Het ‘Oh wat een leuke’ stof en het ‘Dat is prachtig voor de zitkamer’ behang wordt meestal alleen gekozen vanwege de kracht van het patroon zonder het visuele effect in gedachten te houden. Maar als u de grootte en de kleur van het dessin zorgvuldig kiest, dan kan een patroon veel meer bijdragen aan de sfeer van een vertrek dan alleen zijn goede uiterlijk.

Eigenlijk moet ieder patroon beoordeeld worden in zijn relatie tot de afmetingen van de kamer – het raam of meubelstuk – waar hij voor gebruikt gaat worden. Meestal is de hoogte van de kamer, en niet de totale grootte, bepalend voor de schaal van het patroon dat het beste voor de wanden gekozen kan worden. Het effect van grote dessins gaat verloren op de wanden van een kleine kamer, terwijl de details van een minipatroon in een ruime kamer niet opvallen. Als u niet zeker weet wat de beste afmetingen voor een patroon zijn, dan is het beter iets te kiezen wat aan de grote kant is, dat komt in ieder geval duidelijk uit. Kleinere versies of variaties op het grote patroon van wand of gordijn kunnen dan gebruikt worden om het effect te verhogen door ze te gebruiken op bekleding en accessoires.

Gevoel voor verhoudingen

Voor het oog kunnen de proporties van een kamer veranderd, zelfs verbeterd worden door de gekozen patronen. De kleur, de rangschikking en de grootte van een dessin kunnen doorslaggevend zijn voor het effect dat ze op het vertrek hebben. De bekende motieven, zoals ruiten, strepen en bloemen, worden voortdurend aangepast. Door andere afmetingen en modieuze kleurge-ving worden steeds wisselende effecten bereikt.

Met verticale strepen, op behang of geschilderd op de wand, lijkt een hoge kamer nog hoger en dus kunnen ze een kamer met een laag plafond ruimer doen lijken. Op dezelfde wijze kan een raam met verticaal gestreepte gordijnen een hogere indruk maken.

In het tegenovergestelde geval kimt u met horizontale strepen een kleine kamer langer en breder laten lijken dan hij in werkelijkheid is. In een lange gang of hal kunt u dit beter vermijden.

Met grote of donkere motieven komen de muren dichter bij elkaar, een kleine kamer wordt er dan door gedomineerd, of maakt een nogal claustrofobische indruk. Aan de andere kant geeft een vrolijk, kleurig patroon een uitnodigende sfeer aan een ruime kamer. Zachtgekleurde kleine motieven en patronen van (bloemen-)takjes geven een indruk van ruimte, zodat een kleine kamer groter lijkt. Van een afstand of in een grote kamer gaan de details van fijne patronen in elkaar op en ontstaat de indruk van een enkele kleur.

Plannen maken voor patronen

Houd vanaf het begin goed voor ogen welk effect u wilt bereiken met het gebruik van patronen – of ze op de achtergrond moeten blijven, of de nadruk op de favoriete bank gelegd moet worden of het accent moet liggen op een mooi raam, of dat u in de hele kamer een doordachte melange van kleuren en motieven wilt creëren.

Als er twijfels zijn omtrent het gebruik van patronen, begin dan met een enkel motief in een effen omgeving en laat dit een tijdje op u inwerken. Misschien blijkt dit bevredigend, of misschien wilt u meer toevoegen.

Juist als u uit de losse hand patronen combineert, zorg er dan voor dat u geen fout maakt. Beperk extravagante motieven op wanden en gordijnen, of bekleding en tapijt, ze komen zelden goed tot hun recht als ze op teveel plaatsen tegelijk voorkomen.