Ezelsoor is een soort van het plantengeslacht Stachys, dat andoorn wordt genoemd. Ezelsoren groeien snel en vormen een tapijt van brede, ovale, grijsviltige bladeren, die er als ezelsoren uitzien en fluwelig aanvoelen. Ook de stelen zijn dichtbehaard. Ezelsoren gedijen bijna overal, zowel in zon als in halfschaduw Als de planten in de schaduw staan en te veel voedsel krijgen verliezen ze de zilverachtige kleur. In zware, natte grond verrotten de wortels. Voor de tuin zijn twee rassen vooral van belang.

‘Cotton Boir’ groeit compact en heeft bloemen die aan kleine katoenbollen doen denken. Het tapijt van bladeren wordt ongeveer 10 cm hoog, de bloeiwijzen tot 30 cm. Het ras werd vroeger ‘Sheila McQueen’ genoemd en wordt soms nog onder deze naam aangeboden.

‘Silver Carpet’ bloeit zelden, maar vormt een dik, vrij laag tapijt van wollig zachte, zilverkleurige bladeren. Deze zijn breed ovaal en worden ongeveer 5 cm hoog. De bloemstengels bereiken slechts een hoogte van 20 cm.

Ezelsoor Eigenschappen

  Soort:

   Meerjarig

  Bloeiperiode:

   Juli, Augustus, September

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Bodembedekker

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Los, Doorlatend

  Hoogte tot:

   30 cm

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Stachys byzantina

  De standplaats van de Ezelsoor

  Ezelsoor is een veelzijdige plant, waarvan de zilver viltige bladeren goed met alle kleuren harmoniëren. Als omlijsting van borders is ezelsoor een ideale plant, omdat ze niet te hoog wordt en delen van de grond bedekt. In een rotstuin gedijen de planten op de schrale, doorlatende grond. Tegen de achtergrond van houtige gewassen zorgt ezelsoor voor rustige en lichte kleuraccenten. Op stapelmuren krijgen de planten licht en doorlatende grond. In borders met vaste planten is de plant onmisbaar. Met haar zachte tinten en structuren bemiddelt ze tussen moeilijk te combineren planten.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Gunstige tijd om te planten en oudere planten te delen. Verdeel compost rond de planten en verwijder dode planteresten. Verwijder de uitgebloeide bloemen met de stengels. Als u ezelsoor alleen om de bladeren teelt, kunt u de bloemstengels afsnijden zodra ze opkomen. Bij droogte geeft u zo nu en dan water. Een keer compost geven is voldoende, anders worden de planten groen. Gunstige planttijd. In een koude winter de bovengrondse delen met bladeren en takken afdekken.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voor- of najaar compacte jonge planten met stevige, gezonde bladeren. Koop nooit planten met slappe of gevlekte bladeren. Neem ook geen planten die vanuit het midden vergelen of kaal worden. Bijzonder mooi is ezelsoor naast het tuinpad, als de zilveren bladeren het maanlicht weerkaatsen. Geef ezelsoor vroeg in de morgen water en giet geen water op de bladeren. Dit voorkomt rotting van de planten. Zon. Ezelsoor gedijt het best in volle zon. Op een standplaats in de schaduw wordt de zilverachtige kleur van de bladeren groen. Doorlatende grond. Ezelsoor is bestand tegen schrale grond, maar met compost groeit ze beter. In zware, vochtige grond kan wortelrot ontstaan. Delen van de plant worden dan bruin en rotten. Dit is te voorkomen door de grond goed los te maken en er zand en compost door te mengen. Verwijder aangetaste delen en zet gezonde planten op een geschikte standplaats.