Phlox, de rassen van de hieronder genoemde groepen vormen zoden van stervormige bloemen in donkerroze, violette of witte tinten, vaak met een wit hartje. De planten breiden zich in hoog tempo uit en hebben nauwelijks verzorging nodig. Ze geven de voorkeur aan licht droge en doorlatende grond.

Het grote aantal rassen van de Phlox Subulata Groep bloeit in april en mei met 1-1,5 cm grote bloemen.

De rassen van de Phlox Douglasii Groep lijken sterk op die van de Subulata Groep, maar groeien iets minder sterk en blijven lager en daardoor ook compacter.

Phlox Eigenschappen

  Soort:

   Meerjarig

  Bloeiperiode:

   April, Mei, Juni

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Bodembedekker

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Voedselrijk, Doorlatend

  Hoogte tot:

   20 cm

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Phlox Subulata en Douglasii Groep

  De standplaats van de Phlox

  Phlox kan op veel plaatsen in de tuin worden geplant. Voorwaarde voor een gezonde groei is echter een zonnige standplaats. Bijzonder mooi komen de planten uit als ze over een lage muur groeien. Op een zonnige helling geplant, remmen ze de groei van onkruid af, dat op die plaats lastig te bestrijden is. Als u de phlox regelmatig water geeft, is de helling in korte tijd helemaal bedekt met kleine, stervormige bloemen. Dit is niet alleen mooi, maar voorkomt ook erosie. Phlox is mooi als beplanting aan de rand van een tuinpad en geeft kleurige accenten aan een rotstuin. Ook in een kuip of plantenbak gedijt phlox heel goed. Ze groeit al spoedig over de rand.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Koop jonge planten en plant deze zo spoedig mogelijk. Na het uitlopen geeft u de planten zuinig water en maar weinig mest. Zo worden ze minder gemakkelijk aangetast door schimmelziekten. Snij de planten na de bloei tot de helft terug. In veel gevallen bloeien ze dan in het najaar nog een tweede keer. Geef bij langdurige droogte regelmatig water In een strenge winter verdient het aanbeveling om de planten met een dikke laag bladeren of dennentakken af te dekken.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop bloeiende planten, zodat u de kleur kunt herkennen. Let er ook op dat de planten gezonde, groene bladeren hebben. Koop nooit planten met lichte of gele bladeren of met bladeren met donkere vlekken. Dikwijls groeit er gras tussen de pollen, dat voedsel aan de planten onttrekt. Wied het gras. Phlox kunt u gemakkelijk vermeerderen. Deel een pol in twee of meer stukken en plant de afzonderlijke delen direct. Volle zon. De planten ontwikkelen alleen op zonnige en warme standplaatsen veel nieuwe bloemen. Doorlatende grond, die voedselrijk moet zijn en het liefst ook wat kalk moet bevatten, zorgt voor een goede en gezonde groei van phlox. Stengelaaltjes zijn een gevaar voor lage en hoge soorten phlox. De 1-1,5 mm grote aaltjes dringen in de stengels, wat tot verkorte of verdikte scheuten en gekroesde of gedraaide bladeren leidt. Aangetaste planten moet u uitgraven en direct vernietigen.