Een tienerkamer inrichten, als deze met gevoel is ingedeeld en praktisch ingericht is, kan een tienerkamer een belangrijke bijdrage leveren aan het soepeler laten verlopen van de spanningen en de druk van hun stormachtige jaren.

Een tienerkamer inrichten

Lawaaierig, slordig, onvoorspelbaar: de meeste tieners veroorzaken veel spanning in huis. Om de onvermijdelijke botsingen van belangen te doorstaan is het belangrijk om ze een stap voor te blijven.

Alle tieners hebben grote behoefte aan privacy en aan de gelegenheid om zichzelf te zijn. Ze hebben een plek nodig waar ze naar harde muziek kunnen luisteren, vrienden kunnen ontvangen, kunnen studeren, lezen en slapen, zonder iemand anders te storen. Een kamer inrichten die ruimte biedt aan hun eigen smaak en interesses kan een beslissende stap zijn op de weg naar onafhankelijkheid.

Samen beslissingen nemen en hen genoeg ruimte geven om hun eigen leefomgeving vorm te geven garanderen een in alle opzichten prettiger resultaat. U zult het misschien niet altijd eens zijn met hun keuzes, maar dat is juist een belangrijk aspect. Als uw kinderen werkelijk graag in hun eigen kamer zijn, zullen ze zich niet zo gauw verspreiden over de rest van het huis en uw territorium innemen.

Het gaat niet alleen om zelfexpressie. Op dagelijks niveau zijn praktische oppervlakken en afwerkingen die tegen een extra stootje kunnen en een flexibele meubilering die aan uiteenlopende behoeftes kan voldoen, essentieel om hun ruimte en die van u optimaal te benutten. Zorg ervoor dat de kamer van uw tiener voorzien is van voldoende wandcontactdozen voor computers, hi-fi installaties en andere apparatuur. Te zwaar belaste wandcontactdozen kunnen gevaar opleveren.

Wanden en vloeren

De belangrijkste oppervlakken in een tienerkamer hebben veel te verduren. Geef uw tiener inspraak wat de keuze van kleuren en dessins betreft, maar stuur hem of haar beslist in de richting van praktische materialen die tegen een stootje kunnen.

Wanden

Voor de meeste tieners dienen wanden alleen om bedekt te worden met posters, plaatjes en foto’s. Verf is de beste achtergrond, omdat het goedkoop, gemakkelijk te vernieuwen en in elke denkbare kleur te krijgen is. Posters moeten vervangen worden bij elke nieuwe trend, dus probeer het gebruik van punaises, die het muuroppervlak kunnen beschadigen, tegen te gaan. Nog beter is het om een hele wand met kurktegels of zachtboard te bekleden om een steviger prikwand-ondergrond en extra geluidsisolatie te creëren.

Tieners houden van sterke kleuren, dus verwacht niet van hen dat ze tevreden zijn met een neutrale achtergrond, ook al denkt u dat dat beter past. U zou kunnen voorstellen om één wand in een levendige tint te schilderen, of de felle kleur te reserveren voor het houtwerk en de lijsten.

Vloeren

Denk aan de praktische kant van de zaak als u vloerbedekking uitzoekt. Hier zijn neutrale kleuren het best en ze overleven veranderingen in de inrichting. De vloer moet gemakkelijk schoon te maken zijn en enige geluidsisolatie bieden.

In een kamer op een verdieping is vaste vloerbedekking de beste oplossing; een dikke onderlaag kan de geluidsisolatie nog verbeteren. Kies een kwaliteit met slijtvaste ribbel of een dichte, gedraaide pool die geen vuil opneemt. Als u extra slijtvastheid wilt, kies dan vloerbedekking die ontworpen is voor gebruik in openbare gebouwen of kantoren. Vloerbedekking gemaakt van natuurlijke materialen zoals kokosvezel of sisal, vormt een goede ondergrond voor losse kleden, maar sommige soorten worden gauw vuil en hebben een speciale behandeling nodig om ze beter vuil werend te maken.

Als geluidsoverlast geen punt is, zijn geschuurde vloerdelen, hardhout-lamelparket, in de was gezette of gelakte kurktegels, linoleum en vinyl allemaal praktisch, gemakkelijk schoon te maken en sterk.

Inrichting

Een tienerkamer is meer dan alleen een plek om te slapen. De kamer moet mogelijkheden bieden voor veel activiteiten, volop bergruimte en een flexibele inrichting. Door een handig gebruik van schermen of systeemkasten om een gedeelte van de ruimte af te schermen lijkt de kamer minder rommelig.

Bedden

Het is belangrijk dat een bed er niet teveel als een bed uitziet. Een eenvoudige bedbank kan aangekleed worden met een op maat gemaakte sprei en kussens om overdag extra zitruimte te bieden. Een hoogslaper met daaronder berg- of werkruimte geeft een goed gebruik van een kleine ruimte, terwijl een divanbed nuttig is voor logés.

Zitmeubels

en bureaustoel van een goede kwaliteit is belangrijk. Verstelbare kantoorstoelen zijn stevig en goed voor studiedoeleinden. Zitzakken om op de vloer rond te hangen, een stapel grote kussens op een divanbed en ingebouwde banken met bergruimte eronder geven allemaal de juiste informele sfeer. Werkruimte Stimuleer een goede studiehouding met een goed ingerichte werkplek. Nodig zijn een ruim werkblad om op te schrijven of te typen, heldere werkverlichting en volop bergruimte. U kunt kiezen tussen een vrijstaand bureau met laden of een aan de wand gemonteerd wandmeubel met ingebouwd bureaublad.

Verlichting

Bevestig plafondarmaturen met een dimmer zodat de gewenste sfeer gecreëerd kan worden. Zorg voor een goed bureau-armatuur, zoals een uittrekbaar wandarmatuur, om bij te werken en een leesarmatuur bij het bed. Een lichtrail kan effectief zijn in een tienerkamer; verstelbare spotjes kunnen licht geven waar het nodig is.

Raamafwerking

Als lawaai problemen veroorzaakt, helpen dikke, gevoerde gordijnen om het geluid van de stereo binnen de perken te houden. Blinden zijn ook een verstandige keuze en kosten aanmerkelijk minder. Jaloezieën zijn in verschillende kleuren te krijgen; rolgordijnen, ook die van riet, zijn niet duur.

Bergruimte

Er zijn maar weinig tieners die van nature netjes zijn. Als we zorgen voor goede opbergmogelijkheden helpen we ze in ieder geval op weg.

  • Ophangrails zijn ideaal voor de steeds groeiende garderobe.
  • Op een hele wand met schappen kan men veel spullen kwijt, van cd’s tot boeken en mappen.
  • Bedbanken met laden eronder zorgen voor extra bergruimte voor schoenen, sportartikelen en dikke truien.
  • Stevige plastic stapelbakken vormen een veelzijdige opbergruimte.
  • Vrijstaande opbergelementen kunnen gebruikt worden om een ruimte in te delen of de slaapplek af te schermen.