Werken met strepen in uw interieur, strepen behoren tot de meest geordende patronen en toch kunnen ze behalve koel en rustgevend ook vrolijk en luchtig zijn of gedistingeerd en chic maar nooit saai. Ze voegen zich gemakkelijk in iedere stijl en laten zich harmonieus mengen met andere dessins.

Werken met strepen in uw interieur

De natuur houdt van strepen. Denk maar aan de cyperse kat of de tijger, de geel zwarte ringen van de wesp of de zwart witte zebra en u ziet dat stroken in beurtelings wisselende kleuren de aandacht kunnen trekken of juist als camouflage kunnen dienen.

Doelbewust gekozen strepen kunnen ook inspireren tot avontuurlijke interieurs. Of de strepen nu breed of fijn zijn, vaag of vastomlijnd, delicaat of spectaculair, simpel of buitensporig gecompliceerd: ze stralen altijd een sfeer van orde en beheerste vreugde uit.

Strepen laten zich goed mengen, ze werken graag samen met elkaar of met ingewikkelder bloempatronen, geometrische en folkloristische patronen in verbluffende interieurs. Voorkom dat er een chaos aan dessins ontstaat en zorg dat er tenminste één duidelijk verband blijft tussen de verschillende dessins. Kies bijvoorbeeld strepen in dezelfde kleur maar in verschillende breedtes, of houdt u aan dezelfde breedte, maar neem verschillende kleuren. Voor een ongedwongen effect kunt u streeppatronen kiezen die er uitzien alsof ze nonchalant met de hand geschilderd zijn in plaats van langs een lineaal getrokken.

U kunt ook verder gaan en behang met forse strepen combineren met bijpassend behang of stof met bloempatronen. Gelukkig zijn er veel collecties bij elkaar passende stoffen en behang waarin een streep gecombineerd wordt met een variatie op het thema, dit maakt de keus makkelijker. Aan u de beslissing of u de streep tot het hoofdmotief maakt of gebruikt als achtergrond voor opvallender of meer discrete dessins.

Visuele trucjes
Een van de grootste voordelen van het gebruik van strepen als decoratie is hun visuele raffinement. Als ze vakkundig gebruikt worden, kunnen ze de dimensies van een vertrek of een onderdeel daarvan op vernuftige wijze vertekenen.

Een serie parallel lopende verticale lijnen doet het object waarop ze toegepast worden langer en smaller lijken, dus een laag plafond kan visueel omhoog geduwd worden met gestreept behang op de wanden. Op dezelfde manier kan een laag raam hoger lijken door gordijnen met forse, verticale strepen.

Werken met strepen in uw interieur 1

De meeste geweven stoffen hebben verticale strepen, waarbij de verschillende kleuren in de schering, dat wil zeggen de lange, verticale draden, voorkomen. Soms hebben ze heel smalle strepen van een of twee draden, gescheiden door bredere stroken in een contrasterende kleur; smalle strepen, tijk strepen en zuurstokstrepen zijn bekende favorieten. Andere, zoals het canvas van strandstoelen, hebben brede, regelmatige, gekleurde strepen. Soms wordt gebruik gemaakt van een structuurverandering die veroorzaakt wordt door een ander weefsel of een andere draad, waardoor een subtiel schaduweffect ontstaat. Zulke stof is bruikbaar voor stoffering, waar een gladdere stof slijtageplekken zou vertonen.

In sommige stoffen vormt een geweven streep de achtergrond voor een ander patroon, bijvoorbeeld bij weelderig gestreept damast, of wordt een effen gekleurde streep afgewisseld met een contrasterende strook vol bloemen of bladeren; soms geeft een moiré effect een betoverende glans. Bedrukte stoffen bieden nog meer variatie, met eenvoudige, regelmatige strepen of met eigentijdse, opzienbarende dessins. Ook zijn er prints met stroken in verschillende patronen en subtiele kleurovergangen, een strook met een paisley dessin, bijvoorbeeld, terwijl in de volgende streep een kleine ruit zit.

Spelen met strepen
Als voordelige tijk of katoen met zuurstokstrepen afgewerkt wordt met een effen kleur, stralen ze een subtiel raffinement uit. Werk de ophanglussen van een zwart wit tijken gordijn af met een zwarte bies en knopen, en drapeer het opzij met een reusachtige zwarte embrasse met kwasten. Ook een gulle groene strook rond een koel groen katoenen hefgordijn met zuurstokstrepen maakt een zeer chique indruk.

Met het omgekeerde kan een even stijlvol effect bereikt worden, bijvoorbeeld een effen rolgordijn of een vierkant tafellaken met een brede breedgestreepte rand, met de strepen haaks op de rand. Werk de hoeken in verstek af, zodat er een mooie scherpe chevron vorm ontstaat. Met een klein kwastje of pompoentje vestigt u de aandacht op dit verfijnde detail.

Werken met strepen in uw interieur 2

Als strepen zodanig tegen elkaar gelegd worden dat ze een rechte hoek vormen, zijn ze een bijzondere blikvanger. Op deze manier kan een overvloed aan strepen met succes en interessant samenwerken.

Gestreepte gordijnen met enkelvoudige plooien of kokerplooien doen het veel beter als de plooien samenvallen met de strepen. Dit moet uitgewerkt worden voordat de zijnaden gestikt worden, dan kan de breedte nog aangepast worden.

Diagonale strepen
Als u biaisband knipt van gestreepte stof, bijvoorbeeld voor een paspel, dan krijgt u diagonale strepen waarmee u weer heel andere ontwerp mogelijkheden krijgt. U kunt het gebruiken om een zeer dik paspelkoord mee te overtrekken of een rolletje opvulsel mee te bekleden om een rand te vormen voor gordijnen, spreien of een gordijnkap. Jadegroene kussens met een randje van blauwgroene strepen steken prachtig af bij een diepblauwe bank, terwijl u met een crèmekleurige sprei met een rand van subtiele grijze, beige en crèmekleurige strepen een zeer gedistingeerde sfeer schept.

Met een beetje vindingrijkheid kunt u op voordelige wijze een reeks opvallende kussens maken met restjes gestreepte stof, bijvoorbeeld door de voorkant van een kussen in vieren te delen en de strepen in verschillende richtingen te laten lopen. Voor een ander kussen kan de stof diagonaal geknipt en dan op dezelfde manier als vier panelen behandeld worden, zodat de strepen een diamant vormen. Of gewoon een gestreepte rand als opvallende omlijsting voor een gebloemd kussen.

Hier en daar een streep
U kunt interessante resultaten bereiken als u ernaar streeft gebruik te maken van de strepen die toevallig in de kamer ontstaan mogelijk de schaduw die veroorzaakt wordt door de luxaflex, de stijlen van een koperen bed of de strepen van messing en groef panelen.

Strepen op wanden en vloeren
Subtiel gestreept behang is de gemakkelijkste manier om iedere kamer een terughoudende elegantie te verlenen. Niet alleen lijkt het vertrek hoger, het patroon vormt tevens een onopvallende achtergrond voor de rest van het interieur. Probeer het eens met fijne strepen in helder blauw en wit, waartegen grenen meubilair goed uitkomt in een slaapkamer in plattelandsstijl, met mousseline gedrapeerd op het bed en katoenen gordijnen bezaaid met bloemen. Of kies voor een neoklassieke woonkamer met een brede beige en grijze streep als achtergrond voor architectonische prenten en afgewerkt met een rand met Griekse motieven.

Werken met strepen in uw interieur 4

Opvallende strepen op de vloer kunnen het best beperkt worden tot kleine oppervlakken zoals kleedjes, anders overheersen ze teveel. Maar vrolijk gekleurde katoenen kleden uit India, of trap of ganglopers met helgekleurde strepen zijn niet duur en geven de ruimte kleur en fleur.

Gestreepte details
Een kleine dosis streeppatronen kan heel effectief werken door de manier waarop het oog erop valt. Met strepen in contrasterende kleuren kan de aandacht gevestigd worden op een belangrijk onderdeel: een houten spiegellijst gebeitst in afwisselend lichte en donkere strepen of een paspel in zwart en crème op een effen, crèmekleurige bank verlevendigen een vertrek in hoge mate. Een fors gestreept rol of hefgordijn kan een raam duidelijk interessanter maken. Probeer een bonte verzameling fotolijstjes eens te bewerken met strepen in verschillende, maar bij elkaar en de kamer passende kleuren. Of kies felgekleurde bekers of borden en zet die naast elkaar op een schap in een oorspronkelijk witte keuken.