Bij oudere keukens kunnen de bevestigingen van de scharnieren op de deuren door jarenlang gebruik losraken. Maar dat betekent niet dat u een nieuwe keuken hoeft te kopen. Een losgeraakte keukendeur repareren is eigenlijk heel simpel: u steekt in het gat in de kastwand waaruit het scharnier is losgekomen een houten deuvel, waar u een nieuwe schroef indraait.

Om te zorgen dat de deuvel in de kastwand past, moet u het gat iets uitboren. Bij de buitenste kasten in de rij moet u oppassen dat u niet door de wand heen boort. Als kasten aan elkaar grenzen is dat geen probleem. De deur zit vast met een brede schroef. Die moet vervangen worden door een circa 2 cm lange puntige houtschroef met brede kop.

Losgeraakte keukendeur repareren

  • 1. Eerst wordt de keukendeur losgemaakt. Daarvoor draait u de schroeven los, waarmee de scharnieren op de montageplaten aan de kastwand zijn bevestigd. De schroeven zitten meestal in het midden van de scharnieren. Na het losdraaien kan de deur uit de montageplaten worden getild. Dan worden de montageplaten met de losgeraakte bevestiging eraf geschroefd.
  • 2. Gebruik een bij de deuvel passend houtboortje. Om te bepalen hoe groot die moet zijn past u het houtboortje en de deuvel op elkaar.
  • 3. Dan het gat bijna 2 cm diep uitboren. Boormachine daarbij recht houden. Probeer of de deuvel ver genoeg in de wand kan worden gestoken en ook zonder lijm stevig vastzit.
  • 4. Deuvel in de lijm dopen of met lijm insmeren. Dan de deuvel in het uitgeboorde gat steken en de lijm laten drogen. U moet minstens een half uur wachten voor u verdergaat.
  • 5. Nu met een kapzaag de deuvel afzagen. De kastwand daarbij als geleider voor de zaag gebruiken.
  • 6. Om het inbrengen van de nieuwe schroef te vergemakkelijken met een klein boortje voorboren. Daarvoor kunt u ook een metaalboortje gebruiken. Boor in het midden van de deuvel, circa 15 mm diep. De oude schroeven kunt u niet opnieuw gebruiken. Draai er in plaats daarvan een nieuwe houtschroef in. Verwijder de oude schroef uit de montageplaat en bevestig deze met de nieuwe schroef aan de kastwand. Ten slotte de deur er weer inzetten.