Of u nu kiest voor een moderne of een traditionele stijl, opbergruimte in de woonkamer geeft u de mogelijkheid om de spullen die u dagelijks gebruikt een plaats te geven in ingebouwde of losse, vrijstaande kasten.

Het kiezen van opbergruimte voor een woonkamer is een ingewikkelde zaak, aangezien deze veel gebruikte kamer vele functies vervult en dat moet tot uiting komen in zowel de hoeveelheid als het type opbergruimte dat u kiest. Het is de plaats waar u televisie kijkt en naar muziek luistert, dus hebt u opbergruimte nodig voor videobanden, muziekcassettes en CD’s. Naast siervoorwerpen moeten boeken, tijdschriften en kranten een plek krijgen en eventueel servies, glazen, bestek en tafellinnen, als u uw woonkamer ook als eetkamer gebruikt.

Vrijwel iedereen onderschat de hoeveelheid opbergruimte die men nodig heeft. Begin met het maken van een lijst van alles wat u op wilt bergen – zowel nu als in de toekomst. Er zijn voorwerpen die u wilt uitstallen en andere die u liever uit het zicht bewaart. Verdeel uw lijst in drie categorieën: voorwerpen om uit te stallen, voorwerpen die in een la bewaard moeten worden en voorwerpen die kastruimte nodig hebben.

Opbergmeubels zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende afwerkingen, van licht grenen tot de donkerdere tinten van eiken, mahonie en rijk, diep rozenhout. Zowel bij traditionele als bij moderne stijlen bestaat het oppervlak van houten meubelen vaak uit een fineerlaag, gelijmd op een eenvoudige ondergrond, zoals spaanplaat, dat niet zal kromtrekken. Grenen, beuken en iepenhout worden vaak in massieve vorm gebruikt of er zijn gekleurde afwerklagen van melamine, lak of vernis.

Met zoveel opbergmogelijkheden om uit te kiezen, is het de moeite waard om de tijd te nemen om door brochures te bladeren, zodat u er zeker van bent dat u de juiste keuze maakt voor uw woonkamer.

Ingebouwd of vrijstaand?

Het type bergruimte dat u kiest is afhankelijk van de ruimte die u hebt, het effect dat u wilt bereiken en de voorwerpen die u op wilt bergen. Wat de prijs betreft ondopen ingebouwde en vrijstaande meubels elkaar niet veel. U betaalt veel voor een topmodel inbouwkast, maar u zou gemakkelijk hetzelfde bedrag kwijt kunnen zijn aan losse, vrijstaande objecten. Aan de andere kant is het zo dat er goedkope, modulaire inbouwsystemen verkrijgbaar zijn en dat veel goede meubelwinkels betaalbare vrijstaande elementen verkopen.

Ingebouwd

Ingebouwde opbergruimte is glad en gestroomlijnd en dus een goede keuze voor kleine kamers, waar zonodig de volledige hoogte van de kamer benut kan worden.

Ideaal voor een kamer met een conventionele vorm is een modulair systeem, gebaseerd op een serie elementen, net zoals bij keukens, met vulpanelen die u kunt gebruiken om eventuele openingen te dichten. Zo ontstaat in feite een ingebouwde kast, hoewel het mogelijk blijft de delen uit elkaar te halen en te verplaatsen.

Voor een kamer met een lastige vorm kunt u bergruimte op maat laten maken bijvoorbeeld om gebruik te maken van de ruimte in de nissen aan weerszijden van een open haard.

Vrijstaand

Vrijstaande opbergmeubels bieden de meeste flexibiliteit, dus als u de indeling van uw kamer van tijd tot tijd wilt veranderen zijn vrijstaande meubelstukken het handigst. Bij het maken van uw keuze is de prijs vaak een goede indicatie van de kwaliteit. Zelf te monteren objecten zijn meestal het goedkoopst, terwijl goed gemaakte en mooi afgewerkte stukken van topkwaliteit, in massief grenen of gefineerd hout, een leven lang mee kunnen gaan.

Als u kiest voor vrijstaande meubels dan kunt u er elementen bijkopen, wanneer u er meer ruimte of geld voor hebt. Let er op of de serie ook in de toekomst verkrijgbaar zal zijn.

Het enige echte probleem met vrijstaande meubels is hun formaat. Ze kunnen vrij robuust zijn en een kleine kamer overvol doen lijken.

Checklist voor opbergruimte

Het soort opbergruimte dat u uiteindelijk kiest hangt af van zowel uw leefwijze als van uw budget en type huis. Aan de hand van onderstaande checklist kunt u controleren of u niets belangrijks vergeet in de planningsfase.

 • Televisie en decoder
 • Stereo-apparatuur
 • Platen, CD’s
 • Boeken
 • Kranten, tijdschriften
 • Briefpapier, rekeningen en brieven
 • Spelletjes, speelkaarten
 • Telefoon en toebehoren
 • Drank, glazen
 • Servies
 • Naai- en breiwerk
 • Siervoorwerpen
 • Verzamelingen
 • Planten

Opbergmogelijkheden

U kunt uit vele verschillende types opbergruimte voor uw woonkamer kiezen of zelf een systeem samenstellen door verschillende types te combineren.

Aan de wand bevestigde schappen

Een verstelbaar schappensysteem is de goedkoopste oplossing om veel voorwerpen op te bergen. Het is gebaseerd op een aantal verticale staanders die aan de wand geschroefd worden; de schappen liggen op seunen die op iedere gewenste hoogte aan de staanders bevestigd kunnen worden.

Als u slechts enkele zaken uit wilt stallen, kunt u twee of meer L-vormige steunen gebruiken om een enkel schap op te hangen of een enkele, lange steunlat die de achterkant van het schap over de hele breedte ondersteunt.

Gefineerd spaanplaat is de voordeligste keuze voor zulke schappen, maar het is alleen geschikt voor lichtere voorwerpen, dus als u er zware objecten op kwijt wilt, kies dan massief hout. Verder zijn er platen van materialen zoals multiplex, metaal en glas. Glazen platen moeten voor de veiligheid altijd van gehard glas met schuin afgeslepen randen zijn.

Kasten met open schappen

Dit is de goedkoopste vorm van vrijstaande bergmeubels, sommige ervan zijn meer geschikt voor zware voorwerpen dan andere. U kunt kiezen voor gefineerde spaanplaat, hout, rotan of metaal; neem kasten met verstelbare schappen voor de nodige flexibiliteit.

Modulaire systemen

De losse delen van een modulair systeem kunnen naast of op elkaar gezet worden, zodat een compleet opbergsysteem ontstaat. Sommige reeksen zijn zeer flexibel en bieden een ruime keuze aan op de vloer staande en aan de wand bevestigde delen met open schappen, kastjes met glazen of dichte deurtjes en laden. Andere systemen zijn gebaseerd op een reeks staanders waaraan schappen, laden en deurtjes bevestigd kunnen worden.

Op maat gemaakt

Ingebouwde opbergruimte die gebruik maakt van een nis is ook een mogelijkheid, maar het is vrij duur, aangezien het betekent dat u het helemaal op maat moet laten maken. Ingebouwde bergruimte in nissen aan weerszijden van een open haard kan er echter bijzonder stijlvol uitzien.

Losse meubels

Voor sommige kamers, vooral als ze in een bepaalde periodestijl zijn ingericht, kunt u het best kiezen voor losse, vrijstaande meubels: een cilinderbureau of een bureau ministre voor persoonlijke eigendommen; een buffet voor drank, servies en bestek en een boekenkast of een kast met glazen deurtjes voor boeken en geliefde objecten.

Een salontafel met een schap eronder of een krantenrek zorgt ervoor dat kranten en tijdschriften netjes en onder handbereik bewaard kunnen worden.

Wat details betreft

 • Ingebouwde verlichting is vaak in wandkasten te vinden. Het geeft sfeer en is vooral effectief met glazen schappen een uitstekende manier om uw favoriete glaswerk en porselein ten toon te stellen.
 • Barelementen hebben een neerklapbare deur die opengeklapt dienst doet als serveertafel, ideaal om drankjes te schenken.
 • Ingebouwde ruimte voor CD’s is handig om uw muziekverzameling ordelijk te bewaren. Kies voor laden die uitschuiven, zodat u er goed bij kunt.
 • Hoekelementen worden gebruikt wanneer het opbergsysteem langs twee wanden loopt. Neem elementen met een schuin front voor een mooi verloop.
 • Uit het zich geplaatste televisie en stereosystemen zijn een beveiliging tegen inbrekers en laten een kamer er chiquer uitzien. Er zijn speciale elementen verkrijgbaar om ze in op te bergen. Het formaat verschilt voor verschillende maten televisietoestellen en mini-, midi- en samengestelde stereo installaties.

Tips

 • Berg de voorwerpen die u het meest gebruikt ongeveer ter hoogte van uw middel op en de zaken die u minder vaak nodig hebt eronder en erboven.
 • Boekenschappen moeten verschillende afstanden tot elkaar hebben, zodat er verschillende formaten in passen; zoek een systeem met verstelbare schappen.
 • Tenzij u erg ordelijk bent, kunt u beter niet alleen open schappen kiezen.
 • Weersta de verleiding om open schappen helemaal vol te zetten; het is beter om slechts enkele voorwerpen ten toon te stellen.
 • Bouw een raamzitje in een erker en gebruik de ruimte eronder om grote voorwerpen op te bergen.
 • Maak optimaal gebruik van uw kastruimte door enkele ideeën uit de keuken te lenen: een uittrekbaar caroussel in een hoekelement zorgt ervoor dat u alles goed kunt bereiken; rekjes van ijzerdraad, geschroefd tegen de binnenkant van kastdeurtjes zijn handig om kleine dingen in te bewaren; opschuifbare draadschappen benutten de lege ruimte tussen de schappen en een plastic bestekbakje is uitstekend geschikt om pennen en pododen netjes in te bewaren.