Soms is het lastig om ruimte te vinden voor familieleden of vrienden die blijven logeren, maar met een futon of slaapbank in uw voorkamer hebt u niet eens een aparte logeerkamer nodig.

Slaapbanken en futons besparen u veel ruimte en ze maken het mogelijk om een kamer voor meerdere doeleinden te gebruiken. Ze zijn waarschijnlijk de meest gebruikte vorm van meubels met een dubbele functie. Door de jaren heen zijn ze door de fabrikanten steeds verder ontwikkeld, zodat de moderne versies zowel comfortabele slaap als zitplaatsen bieden en u zeker helpen om een kleine woonruimte optimaal te benutten.

Door te kiezen voor een slaapbank of fiiton kunt u een kinderkamer veranderen in een slaap- en studeerkamer voor tieners, of een weinig gebruikte logeerkamer in een werk- of naaikamer. Ook kunt u het probleem van de beperkte ruimte in een eenkamerappartement zeer effectief oplossen.

Het type bed dat u kiest hangt af van wie er waarschijnlijk het meest in zal slapen. Kinderen en tieners slapen gewoonlijk overal, maar oudere mensen hebben een bed nodig dat meer ondersteuning en comfort biedt. Een andere vraag is of het bed constant of slechts af en toe gebruikt zal worden.

Futons, die gebaseerd zijn op een katoenen, oprolbare matras, zijn meestal wat harder dan een van springveren voorziene of schuimrubberen slaapbank, dus als u een slaapbank of een futon gaat kopen, moet u deze zeker even testen door erop te gaan liggen net zoals u zou doen bij een gewoon bed. Probeer hem ook als zitbank uit. Koop met zorg en onthoud dat in sommige van deze gevallen de vormgeving belangrijker is dan het comfort en de ondersteuning.

Een slaapbank kiezen

Slaapbanken bieden zowel zit als slaapplaatsen en zijn ontworpen om met zo min mogelijk moeite in en uitgeklapt te kunnen worden. Slaapbanken kunnen er net zo stijlvol uitzien als gewone banken. Bij topmodellen zijn ze nauwelijks te onderscheiden van gewone banken. Ze kunnen ook net zo comfortabel zijn als gewone banken en ze zijn in vrijwel evenveel soorten en maten verkrijgbaar.

Door het grote aanbod, van moderne tot traditionele stijlen, gestoffeerd of met een zichtbaar houten frame en bekleed met bedrukte, geweven of damasten bekledingsstof, kunt u er zeker van zijn dat u een slaapbank vindt die bij uw interieur past. Eventueel kunt u de bekleding kiezen, een service die thans veel fabrikanten bieden.

Een belangrijk punt is dat slaapbanken van de voorkant tot de rugleuning vaak dieper zijn dan gewone banken. U moet hier rekening mee houden wanneer u van plan bent een oude bank te vervangen door een slaapbank en deze op precies dezelfde plaats wilt neerzetten.

In principe zijn er vier soorten slaapbanken: banken met uitklapbaar bed, banken met uitvouwbaar matras, banken met uitklikbaar frame en banken met neerklapbare zijleuning.

Bank met uitklapbaar bed

Deze banken behoren meestal tot de topmodellen en zijn de populairste keuze voor de woonkamer. Soms zijn ze zelfs verkrijgbaar als onderdeel van een bankstel, met bijpassende gewone banken en faueuils. In deze slaapbanken zitten schuimrubber- of springveermatrassen van goede kwaliteit opgevouwen. Ze hebben een ingenieus, van veren voorzien openingsmechanisme, dat u meestal vanuit het midden van het frame van de bank kunt uittrekken. De bodem van het bed wordt dan ondersteund door extra poten. Een spiraalbodem is het voordeligst, maar niet erg duurzaam. Als het bed regelmatig gebruikt zal worden, kies dan een bodem van gelamineerde, beukehouten latten, omdat deze meer ondersteuning bieden, terwijl ze toch de lucht laten circuleren, zodat het matras fris blijft.

Een slaapbank met uitklapbaar bed kan niet opgemaakt worden dichtgeklapt, dus is deze niet direct klaar voor gebruik. Kies een slaapbank uit waar uw bestaande beddegoed op past. Dit kan een probleem zijn, aangezien de matrassen vaak niet van een standaardformaat zijn. Een driezitsbank, bijvoorbeeld, herbergt soms maar een matras van 130 cm breed.

Bank met uitvouwbaar matras

Dit type heeft geen losse matras, maar wordt gewoon direct uitgevouwen op de vloer, zodat de helemaal uit schuimrubber bestaande zitting een matras vormt. Bij sommige modellen klapt ook de rugleuning omlaag. Andere versies hebben een bijpassend dekbed of quilt als bankbekleding, waaronder uw gasten lekker kunnen slapen.

Dit type is ideaal voor kinderen of gasten die kort blijven logeren, gezien de eenvoudige bediening. U moet er wel rekening mee houden dat ze, als ze eenmaal opengeklapt zijn, over het algemeen te laag zijn voor ouderen, omdat die moeite hebben met gaan liggen en opstaan.

Slaapbank met uitklikbaar frame

De zitting en de rug van dit type slaapbank vormen samen het bed een- of tweepersoons. Sommige modellen hebben een losse quiltbekleding die u als dekbed kunt gebruiken, andere hebben opbergruimte onder de zitting, waar u overdag het beddegoed in kwijt kunt.

Slaapbank met neerklapbare zijleuning

Dit is de perfecte keuze voor een eenkamer appartement. Met enkele handgrepen kan de bank in een chaise-longue of een eenpersoonsbed veranderd worden. Bij veel modellen kunnen de zijleuningen in verschillende standen gezet worden.

Variaties

Er bestaan veel slimme variaties, vooral voor de kinderkamer.

Er zijn ook banken verkrijgbaar waaronder een schuimrubberen eenpersoonsbed op wegklapbare poten verborgen zit. Dit is een nuttig alternatief wanneer zowel een- als tweepersoonsbedden nodig zijn.

Er zijn ook fauteuils verkrijgbaar, van fauteuils of zitblokken die uitvouwen tot een matras, tot fauteuils met uitklapbare bedden.

Een andere ingenieuze variatie is de bedtafel. Overdag is dit een salontafel of een zitplaats, maar als u de harde ombouw openklapt, wordt het een bed voor de nacht.

Futons

Futon is het Japanse woord voor bedrol. Het is een lichtgewicht, met katoen of wolmengsel gevuld matras, ‘s Nachts kunt u het uitgerold gebruiken als matras op de grond of op een bedbodem; het geeft een goede, evenwichtige ondersteuning aan de slapende en biedt een vlak, veerkrachtig oppervlak voor de rug. Overdag kunt u het oprollen zodat het minder ruimte inneemt.

U kunt futons op veel manieren gebruiken. U kunt erop slapen en zitten, ze vlak op de vloer of op verschillende ondergronden leggen, van tatamimatten (de traditionele Japanse ondergrond, gemaakt van samengeperst rijststro) tot conventionele bedbodems. Ze zijn zeer geschikt als u gebrek aan ruimte hebt, want ze kunnen overdag opgerold in een kast opgeborgen worden, of veranderd worden in een comfortabele, lage bank. Vaak worden futons geleverd met een houten frame deze zijn tegenwoordig in veel stijlen verkrijgbaar, zodat ze in elk interieur passen.

De traditionele futon is gemaakt van drie dunne lagen vulling, op strategische plaatsen doorgestikt om ervoor te zorgen dat de vulling op zijn plaats blijft en niet na een tijdje opeen gaat hopen. Omdat het matras dun is, kan de lucht goed circuleren.

Net als gewone matrassen nemen futons ‘s nachts vocht op. Ze moeten regelmatig gelucht worden om fris en veerkrachtig te blijven. Als u de futon oprolt en deze overdag als zitplaats gebruikt, wordt hij al voldoende gelucht. Futonbodems met dicht bij elkaar geplaatste latten zorgen ervoor dat de lucht altijd kan circuleren.

Futons zijn moeilijk schoon te maken, dus het is verstandig er een te kopen met een afneembare hoes. Deze zijn verkrijgbaar in een aanlokkelijke reeks effen, bedrukte en zelfs handbedrukte stoffen. U kunt ook zelf een afneembare, wasbare hoes maken.

Mogelijkheden voor kinderen

In een kinderkamer is meestal niet voldoende ruimte om een extra bed te plaatsen, terwijl het juist de vrienden van uw kinderen zijn die graag een nachtje overblijven. Een perfecte oplossing voor dit overnachtingsprobleem is een bed met een dubbele functie, dat normaal als stoel gebruikt kan worden. De volgende types nemen niet veel ruimte in wanneer ze als bed of stoel gebruikt worden, want ze zijn speciaal op kindermaten gemaakt. Ze zijn goedkoop en robuust, u kunt ze neerzetten waar u wilt en ze in een handomdraai opmaken met een dekbed of een slaapzak.

Stevige, kleine uitklapstoelen met of zonder armleuningen zijn ideaal als gewone zitplaatsen in de kinderkamer, ze kunnen uitgeklapt worden om als bed te dienen wanneer vriendjes of vriendinnetjes een nachtje blijven slapen. Er zijn ook zitblokken volgens dit principe verkrijgbaar. Dit zijn gewoon drie of meer vierkante schuimblokken op elkaar gestapeld en aan elkaar genaaid, zodat ze eenvoudig en zonder enige moeite in en uit te vouwen zijn.