Een kwast is een gereedschap om te schilderen, beitsen, lakken enz., bestaande uit een steel en een aantal haren die door middel van een ‘bus’ aan de steel zijn bevestigd. Kwasten zijn in een zeer grote verscheidenheid verkrijgbaar; ondanks de verschijning van diverse andere gereedschappen voor het verwerken van verf enz. zal de kwast toch nooit geheel overbodig worden.

Kwast

De verschillen betreffen zowel de afmetingen (meer of minder haren) als de vorm. Er zijn ronde soorten, platte, ovale, puntige enz. De afmeting hangt vanzelfsprekend nauw samen met de aard van het werk. Een belangrijk onderscheid in kwasten betreft het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn. Kwasten met dierlijk haar (zoals zgn. chinees varkenshaar) gelden als kwalitatief de beste. Maar de moderne kwast met synthetische haren hoeft er niet veel voor onder te doen. Pas wel op met kwasten die een steel van plastic hebben; die is vaak erg gevoelig voor de schoonmaakmiddelen, zelfs voor oplosmiddelen in lakken. Gebruik een pas nieuwe kwast niet meteen voor aflakwerk; in het begin verliest elke kwast wat van zijn haren. Haal hem eerst enkele malen stevig over een vel fijn schuurpapier, sla het stof eruit en gebruik hem eerst enkele malen voor het verwerken van grondverf of voorlaklagen. Een kwast is gewoonlijk zo goed als zijn gebruiker: steeds meteen na het werk goed schoonmaken en hangend of liggend opbergen, houdt een kwast jarenlang in goede conditie.

Welke u het beste kunt gebruiken, hangt af van de klus die u gaat uitvoeren. Voor het schilderen van ramen, deuren en kozijnen kunt u het beste een ronde gebruiken, terwijl voor een vlakke deur een ovale of plat-ovale het meest geschikt is. Een blokkwast, ook wel witkwast genoemd, is bestemd voor het schilderen van grote vlakken, zoals muren, vloeren en plafonds. Welke u kiest, hangt ook af van de verf waarmee u werkt. Voor een dikke verf kunt u het best een ronde kiezen. Gebruikt u een wat minder dikke verf, dan is het beter om een ovale of plat-ovale te gebruiken. Gaat u met dunne verf werken, dan is een blokkwast het handigst.