Tot de roodbladige prunussen behoren ondermeer een aantal rassen van de kerspruim (Prunus cerasifera). De zuivere soort heeft groene bladeren en witte bloemen, de bloemen van de rassen hebben een roze tot lichtroze waas.

  • ‘Nigra’, het meest voorkomende ras, groeit als een struik en bereikt een hoogte van 5-7 m. In april verschijnen er rozerode bloemen. De bladeren van de planten hebben zelfs in de zomer een diepe zwartrode tint.
  • ‘Pissardii’ wordt in het tuincentrum vaak nog onder de vroegere naam ‘Atropurpurea’ aangeboden. Dit ras groeit uit tot een boom van 4-8 m hoogte. De zachtroze bloemen verschijnen in maart en april, nog voordat de bladeren uitlopen. Deze hebben een matte, paarsrode kleur.
  • ‘Trailblazer’ wordt ook wel als P. cerasifera ‘Hollywood’ in de handel aangeboden. De struiken worden slechts 4-5 m hoog. De lichtroze bloemen verschijnen in april en mei. De bladeren zijn donkerrood. ‘Trailblazer’ krijgt behoorlijk veel vruchten. Ze zijn meestal eind juli rijp, rood van kleur en 4-5 cm groot. Ze smaken lekker.

Prunus x cistena is een kruising van het ras ‘Pissardii’ met de zandkers (Prunus pumila). De planten groeien traag en breeduit en zijn met een hoogte van slechts 2,5 m zeer geschikt voor kleine tuinen. In mei komen er zachtroze bloemen. De bladeren zijn diep roodbruin. De donkerrode vruchten worden in augustus rijp. Deze planten zijn goed bestand tegen droogte.

Roodbladige prunus Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      Maart, April, Mei

    Bijzonderheden:

      Eetbare delen

    Standplaats:

      Zon, Halfschaduw

    Grond:

      Voedselrijk, Doorlatend

    Hoogte tot:

      8 m

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Prunus cerasifera, Prunus x cistena

    De standplaats van de Roodbladige prunus

    Door de opvallende bladeren zijn deze prunussen echte blikvangers in elke tuin. Solitair geplant, komen vooral de hogere rassen bijzonder mooi uit. Bovendien hebben deze ook nogal eens een eigenzinnige, kronkelige groeiwijze. Aan de rand van houtige gewassen vormen roodbladige prunussen mooie contrasten met groenbladige planten. In groepen met andere bomen of struiken geven de roodbladige prunussen meestal de toon aan.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Dit is een gunstige plant tijd. Verdeel rond ingewortelde bomen compost of een organische volledige meststof. Snoei dode en naar binnen gegroeide takken weg. Verder bij voorkeur niet snoeien. Verwijder bij veredelde rassen de wilde takken die uit de onderstam groeien. Geef de bomen bij droogte water en oogst eind juli de rode vruchten. Dit is een goede alternatieve tijd om prunus te planten. Nadat de bladeren zijn afgevallen, kunt u oude bomen met zeer dichte kronen sterk uitdunnen. Verdeel compost of bladeren in de wortelzone.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop in het voor- of najaar krachtige, jonge prunussen. Ze zijn overal verkrijgbaar met en zonder kluit of als containerplant. Koop nooit planten die een zieke indruk maken of waarvan de wortels uit de container groeien. Prunus x cistena kunt u ook in kuipen of op het balkon of terras kweken. Verfraai dan de wortelzone met eenjarige planten. Zet vruchtdragende rassen niet langs paden, u zou over de afgevallen vruchten kunnen uitglijden. Zon tot halfschaduw. Roodbladige prunussen gedijen het beste in de volle zon. In de halfschaduw bloeien ze minder uitbundig. Doorlatende, voedselrijke grond, die licht zuur tot kalkhoudend mag zijn. Gomvorming is het verschijnsel, waarbij een rubberachtige vloeistof uit de takken en stam loopt. Mogelijke oorzaken zijn beschadigingen, scheuren door vorst of ziekten, zoals de Verticillium verwelkingsziekte. Snij de aangetaste plek diep uit en smeer er een wondafdekmiddel op.