Veiligheid bij het thuis klussen is iets om niet te vergeten. De meeste ongevallen gebeuren thuis, en kunnen vaak voorkomen worden door een opgeruimde werkplek, en door de juiste veiligheids gereedschappen te gebruiken. Hierbij een overzicht van veiligheids gereedschappen die elke klusser moet kennen.

Metaaldetector
Als u per ongeluk in een waterleiding boort, heeft dat zeer onaangename en kostbare gevolgen. Met een metaaldetector kunt u metalen leidingen opsporen en onheil vermijden.

Veiligheid bij het thuis klussen

Spanningzoeker
Zorg dat u zeker bent van de zaak: het directe contact met elektrische spanning is levensgevaarlijk. Als de gevoeligheid van het apparaat kan worden ingesteld, moet u de functie eerst bij een zichtbare leiding uitproberen. Lees hoe dan ook de handleiding bij het apparaat aandachtig door. Er zijn ook schroevendraaiers modellen in de handel. Waarmee u kunt onderzoeken of er spanning op een draad of klem staat.

Veiligheid bij het thuis klussen 1

Veiligheidsbril / beschermbril
De ogen zijn ons belangrijkste zintuig. Overal waar spaanders rondvliegen, waar messen of zagen snel ronddraaien, of waar vloeistoffen kunnen rondspatten, moet u daarom een beschermbril dragen.

Veiligheid bij het thuis klussen 2

Werkhandschoenen
Werkhandschoenen geven bij het klussen een fysieke bescherming. Bovendien beschermen speciale handschoenen de handen bij het omgaan met oplosmiddelen of agressieve stoffen in lak, verf en mortel.

Veiligheid bij het thuis klussen 3

Stofkap
Bescherm uw ademhalingsorganen tijdens het klussen, als er fijn slijpstof vrijkomt of oplosmiddelen verdampen. Als bescherming bestaan er kapjes voor diverse soorten fijne stof, die allerlei soorten effectieve filters hebben.

Veiligheid bij het thuis klussen 4

Oorbeschermeming
Ten slotte dient u oorbeschermers of oordoppen te dragen als u met luidruchtige apparaten werkt. Ook als u meent dat het met de herrie wel meevalt.

Veiligheid bij het thuis klussen 5

Veiligheidsschoenen
Wie zelden met zwaar gereedschap of zware materialen werkt, heeft eigenlijk geen veiligheidsschoenen met ingebouwde stalen neuzen nodig. Maar met sandalen of oude pantoffels aan kunt u beter niet gaan klussen.

Veiligheid bij het thuis klussen 6

Klim materiaal
Ook als u verknocht bent aan uw nostalgische houten ladder uit grootvaders tijd, kunt u beter kiezen voor een moderne (aluminium) ladder om veilig te werken. Zulke ladders hebben geprofileerde voetjes (5), en veilige, van ruwe gaatjes voorziene, treden (6). Een borgriem (3) of een uitklapbaar en eventueel extra aangebracht platform (1) zorgen ervoor dat de benen van de ladder niet uit elkaar schuiven. Het GS-keurmerk (4) garandeert dat de veiligheid van de ladder getest is. Veel fabrikanten geven nog extra nuttige veiligheidsvoorschriften en -tips.

Veiligheid bij het thuis klussen 7