Het materiaal van uw keukenfronten van de kastjes bepaalt het aanzien van uw keuken net zozeer als de opstelling en het model. Kijk goed naar alle materialen en stijlen voordat u een beslissing neemt.
Of u nu een geheel nieuwe keuken plaatst of een bestaande keuken opknapt met nieuwe deur en ladefronten, u hebt ongetwijfeld een idee over hoe het eruit moet zien. U kunt een duidelijker beeld krijgen van de stijlen die u aanspreken, wat er te koop is en de prijzen ervan door keuken catalogus door te bladeren en keuken showrooms te bezoeken.
De meeste fabrikanten bieden een collectie deur en ladefronten in verschillende prijsklassen, die passen op keukenelementen in een bepaalde serie standaardmaten gewoonlijk 1000 mm, 600 mm en 300 mm breed. Het zijn dus vaak de kleur en het model van de fronten die de stijl van de hele keuken bepalen. Het vervangen van deur en ladefronten is inderdaad een van de eenvoudigste manieren om een bestaande keuken op te knappen. Er is een hele industrie ontstaan van bedrijven die op maat gemaakte fronten leveren ter vervanging van de bestaande.
Deur en bijpassende ladefronten zijn in letterlijk honderden verschillende stijlen en materialen verkrijgbaar. U kunt kiezen uit een groot aantal verschillende houtsoorten, fineerlagen of houtimitaties. Ook kunt u kiezen voor laminaat of hoogglanslaminaat in een van de vele verschillende kleuren en afwerkingen die verkrijgbaar zijn. Er is ook een breed scala aan modellen, van een eenvoudige gladde deur tot deuren met panelen en nog ingewikkelder details. Als u houten fronten neemt, hebt u ook nog de keuze uit verschillende verfeffecten die u kant en klaar kunt kopen of zelf aan kunt brengen.
Er is nog een aspect dat meespeelt naast het uiterlijk van de keuken. Als u vaak en veel kookt of een huis vol tieners hebt, hebt u slijtvast materiaal nodig dat niet snel beschadigingen vertoont en in een huis met kleine kinderen is het belangrijk dat vieze vingerafdrukken gemakkelijk van het oppervlak te verwijderen zijn.
Als u een keuken wilt die er goed uitziet en lang meegaat, moet u de juiste toplaag voor uw deur- en ladefronten kiezen. De volgende bladzijden bieden een introductie tot de vele materialen die tegenwoordig beschikbaar zijn.
Hout
Elke houtsoort heeft een kenmerkende nerf en kleur. De subtiele, heldere kleuren van licht hout zijn ideaal voor moderne keukens. Keukens van donker hout zijn vaak ontworpen in een klassieke, elegante stijl.
- Essenhout heeft van nature een lichte roomtint en is vooral geschikt voor eenvoudig vormgegeven deurtjes. De dichte, vaste nerf maakt het bijzonder veerkrachtig. Soms wordt het zwart gebeitst voor een heel modern resultaat.
- Berkenhout is heel duurzaam, maar kan krimpen en vervormen als het niet zorgvuldig gedroogd is. Het is vooral geschikt voor grotere keukens, waar condensatie minder snel een ernstig probleem vormt. Berkenhouten deur en ladefronten zijn over het algemeen vrij strak.
- Esdoornhout heeft vaak een wat rozige tint. Het is bijzonder geschikt voor eenvoudige paneeldeurtjes die zowel in een landelijke als in een klassieke stijl passen. Het is goed bestand tegen deuken.
- Eikenhout is een lichte houtsoort met een duidelijke nerf, het ziet er mooi uit wanneer het gebeitst of transparant wit afgewerkt wordt met was. Eiken deur en ladefronten zijn vaak bewerkt en voorzien van gebogen panelen die ideaal zijn voor de cottage-stijl. Het is ook een zeer duurzame houtsoort.
- Grenenhout zowel naturel als gekleurd is dit hout populair voor keukens in landelijke stijl. Het hout is vaak knoestig en zacht, dus het raakt snel gedeukt.
- Elzenhout is een veerkrachtige houtsoort met een diepgouden kleur. Het past bij eenvoudige deurstijlen in elegante moderne keukens.
- Beukenhout is een houtsoort met een dichte nerf, vaak met een enigszins rozige tint. Het wordt veel gebruikt voor keukenfronten, vooral bij strakke, moderne stijlen met eenvoudige paneeldeuren.
- Kersen is een behoorlijk stevige, roodbruine houtsoort, maar het kan te lijden hebben van condens als het niet goed gedroogd is. Het wordt zowel gebruikt voor eenvoudige als voor bewerkte fronten.
- Kastanjehout is een sterke, roodgoudachtige houtsoort die goed voor keukenelementen te gebruiken is. Het is voornamelijk populair voor de meer bewerkte landelijke stijl.
- Mahonie kan verschillende kleuren hebben, van rood tot donkerbruin. Het wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt om dat het hout van een bedreigde boomsoort is. Soms worden in plaats van mahonie andere tropische houtsoorten gebruikt, zoals mora, sapeli of acacia.
Fineer
Gefineerde fronten bieden waar voor uw geld, omdat ze de schoonheid van hout combineren met de stabiliteit en sterkte van het MDF-paneel eronder. Gefineerde deurtjes zijn vaak steviger dan hun massief houten tegenhangers en ze behouden hun vorm goed.
Fineer wordt vaak gebruikt voor het binnenpaneel van een deurtje, waarvan de randen gewoon van hout zijn. Let er bij dit soort keukens wel op dat alle gefineerde panelen wat kleur betreft precies bij elkaar passen.
Laminaat en vergelijkbare alternatieven
Laminaat is een kunstmatig fineer dat stevig op een basis van spaanplaat of goedkoop hout gelijmd wordt. Het aantal verschillende kleuren, toplagen en texturen in laminaat is enorm. Behalve houteffecten en effen kleuren behoren marmer, graniet, metallic, bontgekleurd en hoogglans tot de mogelijkheden die allemaal een heel aparte sfeer aan een keuken geven en tegelijkertijd voor een duurzaam oppervlak zorgen. Sommige imitatie-houtsoorten geven bijvoorbeeld een sterkere toplaag dan het natuurlijke hout zelf.
- Hogedruklaminaat (HDL) is echt, duurzaam laminaat gemaakt van lagen met hars geïmpregneerd papier met een decoratieve laag bovenop. Deze worden verhit onder extreme druk zodat een zeer sterk oppervlak ontstaat dat bevestigd wordt op een deurtje van spaanplaat of MDF. De kwaliteit van HDL varieert, maar over het algemeen geldt: hoe duurder, hoe beter.
-
Melamine is een enkele, met hars geïmpregneerde toplaag die direct op de MDF-deur wordt aangebracht. De kwaliteit is lang niet zo hoog als die van HDL, maar het scheelt wel in de prijs.
Echte laminaten kunnen om afgeronde randen of hoeken aangebracht worden, zodat een deurtje mooi strak afgewerkt kan worden. De randen van deuren met melamine worden meestal afgewerkt met bijpassende afzonderlijke strips. Beide methoden geven een behoorlijke afwerking.
Er is nog een manier om de randen af te werken, namelijk foliewikkelen, waarbij slechts een dunne papieren toplaag om de randen gevouwen wordt. De methode is flexibel genoeg voor rondingen, maar deze afwerklaag is lang niet zo duurzaam als HDL of melamine. De foliestrips verschillen vaak net iets van kleur ten opzichte van de rest van de deur. Bij elk soort laminaat dat u in overweging neemt, moet u erop letten dat de binnenkant van de deurtjes met hetzelfde materiaal afgewerkt is, omdat anders de kans bestaat dat ze kromtrekken.
-
Hoogglanslaminaten Hoogglans deur en ladefronten vormen het toppunt van glamour in een moderne keuken. Het glanzende oppervlak kan op twee manieren gevormd worden, namelijk door ofwel een laklaag op de ondergrond, ofwel echt hoogglanslaminaat aan te brengen op de fronten.
- Het aanbrengen van een polyester laklaag op een MDF deurtje in een volledig stofvrije ruimte is de dure manier. Helaas is elke vingerafdruk, schilfering of kras na het installeren duidelijk te zien, dus het is niet ideaal voor een gezinskeuken.
- Het tweede type hoogglansdeurtje is van het duurste soort laminaat, die gemaakt wordt door de lagen papier tegen een hoog gepolijst oppervlak te drukken, zodat er een extra gladde afwerking ontstaat, op dezelfde manier als laminaat met houteffect gemaakt wordt.
Bijpassende apparaten
Het is een aantrekkelijk idee om uw keukenapparatuur achter deurtjes aan het oog te onttrekken, maar het kan betekenen dat u al uw apparaten moet vervangen door speciale geïntegreerde versies. Bij het ontwerp van een echt geïntegreerd apparaat is rekening gehouden met de dikte van een kastdeur zodat, als het eenmaal geplaatst is, het front ervan gelijk loopt met de andere keuken elementen.
Sommige vrijstaande apparaten bieden de alternatieve mogelijkheid om hun voorpanelen meestal laminaat te vervangen door een paneel dat bij de rest van de deur of ladefronten past. Dit is vaak het geval bij afwasmachines, koelvriescombinaties, enz.
Persoonlijke tintjes
Houten deurfronten zijn geschilderd, gebeitst of gelakt leverbaar. Welke u kiest wordt bepaald door hoe levendig en kleurrijk u de keuken hebben wilt. Er zijn nog meer effecten die mooi staan op hout. U kunt ze zelf uitproberen of zoeken naar kant-en-klare elementen. Als u voor dit laatste kiest, moet u erop letten dat de hele bestelling in een keer geleverd wordt, omdat er kleurverschillen kunnen optreden tussen verschillende partijen.
- Transparant afwerken met witte was haalt de nerf van het hout naar voren. Het werkt het best bij houtsoorten met een minder dichte nerf, zoals grenen en eiken.
- Beitsen geeft naturel hout kleur en helpt om de kleur van sterk knoestig of generfd hout te egaliseren. Sjabloneren kan oude keukenelementen in een handomdraai opknappen door het aanbrengen van extra kleur in patronen of dessins.
- Het uitlichten of omlijnen van de bewerkte randen van paneeldeuren met beits of verf geeft de deuren extra kleur en diepte.
- Marmeren, sponzen en sausen zijn allemaal geschikte manieren om keukendeurtjes af te werken. Als u eenmaal een laag verf op een deur of ladefront aangebracht heeft loopt u het risico dat er schilfertjes afspringen, dus u dient het oppervlak goed te beschermen met een laag lak of vernis. Als de door u gewenste afwerking het deurtje geheel bedekt kunt u overwegen om deurtjes van MDF te nemen in plaats van hout. Ze zijn goedkoper en bieden een beter hechtvlak voor de verf.