Zelf vliesbehang plakken? Volg ons stappenplan op Klus-info | Vliesbehang kan direct na het aanbrengen van de lijm worden verwerkt en hoeft niet in te weken. Vliesbehang wordt, net als ander behang, in de richting van het invallende licht geplakt.

Stap 1
Vliesbehang is een behangsoort die makkelijk te verwerken is. De lijm kan met een vachtroller of een kwast worden aangebracht op de muur waarna het behang erop geplakt kan worden.

Stap 2
Nadat u met een schietlood de eerste baan gesteld heeft, kunt u het structuurvliesbehang meteen, zonder inweektijd, plakken en met een behang-borstel licht aandrukken.

Stap 3
Vliesbehang kunt u met een behangborstel of een rubberen rol aandrukken. De oppervlaktestructuur blijft, anders dan bij duplexbehang, absoluut vormvast.

Stap 4
Snij het overstekende behang aan vloer en plafond met een hobbymes af. Hiervoor zijn ook messen met snijwieltjes heel handig, omdat het behang daarmee minder snel scheurt. Vliesbehang zal, ook wanneer het pas op de muur met lijm in aanraking komt, niet oprekken of krimpen.

Stap 5
Bij binnenhoeken wordt de laatste baan, net als de eerste van de volgende wand, zo’n 2 cm ‘door de hoek heen’ geplakt. Daarna snijdt u de overstek af. Wissel vaak de mesjes, zodat ze altijd scherp zijn.

Stap 6
Op buitenhoeken wordt eveneens een 2 cm bredere baan behang aangebracht. Snij met het ver uitgeschoven lemmet van uw hobbymes met een zagende beweging langs de nog niet behangen muur het overstekende behang af.

Stap 7
Bij de andere muur gaat u op dezelfde wijze te werk. Sla echter de reeds geplakte baan een stukje terug, zodat u de andere baan ook precies gelijk kunt snijden met de hoek zonder de eerste baan te beschadigen.

Stap 8
Als u nu beide kanten met een zachtrubberen roller aandrukt, ziet u de naad nauwelijks nog. Omdat dit behang niet krimpt, hoeft u niet bang te zijn dat de naden open gaan staan.

Bij kwetsbare hoeken, d.w.z. bij buitenhoeken in gang, hal of kinderkamer, is het gebruik van hoekprofielen wellicht aan te bevelen. Deze worden al in het stucwerk meegenomen of later bevestigd. Daar het profiel licht uitsteekt, wordt, net als bij een binnenhoek, tot aan het profiel behangen en wordt de overstek afgesneden.

Stap 9
Over stopcontacten en lichtschakelaars kunt u, nadat u de afdekplaten verwijderd heeft, in eerste instantie gewoon behang plakken. Check wel of de spanning eraf is! Snij het behang kruisvormig in en knip het dan rondom weg. Dit luistert niet zo heel precies, omdat u naderhand weer de afdekplaten terugzet.

Stap 10
Na het behangen kan het vliesbehang met dispersiemuurverf ‘nat-op-nat’ overgeschilderd worden. Schilder eerst de hoeken en randen, bijvoorbeeld met een radiatorkwast. De grote vlakken kunt u daarna met een vachtroller schilderen. Let daarbij op de werking van verschillende verfsoorten: de structuur van het behang komt bij glanzende oppervlakken in direct zonlicht sterk naar voren.

Ook plafonds kunt u met vliesbehang snel behangen

Stap 1
U werkt haaks op de richting van het licht. Het verloop van de eerste baan (behangbreedte plus 2 cm) kunt u het met z’n tweeën m.b.v. een slaglijn trekken. U trekt de lijn strak en laat hem als een gitaarsnaar terugspringen. Daardoor ontstaat een duidelijke krijtlijn op het plafond.

Stap 2
Veeg de eerste baan goed vast tegen het plafond met een behangborstel. Dat gaat makkelijk als een tweede persoon meehelpt en de rest van de baan met bijvoorbeeld een bezem omhoog houdt. Drukt u de baan met een behangborstel goed aan.

Stap 3
Bij de overgang tussen plafond en muur plakt u eerst enigszins overlappend en daarna snijdt u de overstekende rand met een scherp mes af. Behang daarbij goed aandrukken.

Stap 4
Vliesbehang op het plafond kan makkelijk overgeschilderd worden, voor een nog mooier effect.Een verfroller op telescoopsteel maakt dit makkelijker. Vooral dikke kwaliteit dispersie-verf is goed te verwerken en druipt niet.

Gereedschappen

Materialen

Nog meer informatie over behangen.