Er is helemaal niet zoveel gereedschap en hulpmiddelen voor tegelzetten nodig om tegels vakkundig te zetten. Wij laten u hier het meest gangbare zien, waarvan u maar een deel nodig zult hebben omdat er veel alternatieven mogelijk zijn ter vervanging.

Het begin bij het tegelzetten is niet moeilijk, maar om de eerste tegel rij geheel recht te krijgen heeft u een wél paar hulpmiddelen nodig voor het waterpas maken en uitlijnen. Het belangrijkste meetwerktuig is de waterpas. Nieuw op de markt zijn de modellen die via een spiegel libel ook bij het meten in verticale richting heel gemakkelijk af te lezen zijn. Vanaf 60 cm lengte worden horizontale en verticale lijnen nog preciezer gemeten. Ten slotte zijn er nog waterpassen met laser waarbij een laserstraal vele meters kan overbruggen.

Als hulplijn voor de eerste rij tegels zijn een tegelsnoer, een tegel elastiek of een stellat heel handig. Met de geschaafde stellat gaat het heel precies, omdat u daar de tegel rij direct tegenaan kunt plaatsen. Bij het tegelelastiek gaat het om twee metalen plaatjes (ook ‘draadopstekers’ genoemd) die links en rechts op de eerste en laatste tegel geplaatst worden en door een elastiek met elkaar verbonden zijn. Via het gespannen elastiek kunt u dan de overige tegels gemakkelijk op hun plaats zetten.

Voor de hoeken en voor uitsparingen voor leidingen heeft u speciaal gereedschap nodig. Ronde uitsparingen zijn moeilij-ker te maken. Een wat rafelige rand is bijna niet te voorkomen. Daarom dekt u later alle leidingdoorgangen met een rozet af. Voor het op maat maken van de tegels heeft u verschillende werktuigen tot uw beschikking.

Voor het zetten en voegen hebben we gereedschap afgebeeld, dat ook voor andere werkzaamheden kan worden gebruikt. Bedenk altijd: van gereedschap van goede kwaliteit heeft u langer plezier dan van een zogenaamd ‘koopje’.

Gereedschap en hulpmiddelen voor tegelzetten

Hier ziet u hoe een slangwaterpas functioneert. De waterni-veaus aan beide uiteinden van de slang zijn altijd op gelijke hoogte, ook als u met één deel van de slang naar een andere kamer loopt.

Gereedschap en hulpmiddelen voor tegelzetten 1

Met waterpas en slangwaterpas kunnen de tegelrijen exact uitgezet worden. Eenvoudige maar effectieve hulpmiddelen zijn echter ook de stellat, het tegelsnoer en het tegelelastiek met twee ‘draadopstekers’.

Gereedschap en hulpmiddelen voor tegelzetten 2

Voor het op maat snijden van de tegels heeft u in principe aan een tegelsnij- en breektang genoeg. Maar als u veel snijwerk moet verrichten heeft het zin om een tegelsnijappa-raat aan te schaffen.

Gereedschap en hulpmiddelen voor tegelzetten 3

Om een ronde uitsparing in een tegel te snijden heeft u de tegelgattang, de tegelzaag en de gatenzaag. Ook met een cilinderboor of een tegelbeitel is een tegel snel uitgesneden.

Gereedschap en hulpmiddelen voor tegelzetten 4

Het belangrijkste gereedschap om tegels te zetten zijn een lijmspaan met verschillende tandingen, een inwasspaan, en een kitpistool met siliconenkit.

Gereedschap en hulpmiddelen voor tegelzetten 5

Vloertegels kan je met een rubberen hamer uitlijnen. Gebruik daarbij een slagklosje als ondergrond. Uw knieën zullen bovendien blij zijn met kniebeschermers.