Buxus of palmboompje is een compacte heester, die opvalt door de leerachtige, altijdgroene bladeren. De planten worden meestal toegepast als randbeplanting, als hagen tegen inkijk of als geometrisch gesnoeide blikvangers.

De hoge rassen zijn geschikt als hagen. ‘Bullata’ groeit bijzonder snel en kan een hoogte van meer dan 4 m bereiken. De blauw groen bladige ‘Rotundifolia’ is buitengewoon winterhard. Heel populair is daarnaast ook ‘Handsworthiensis’ die eveneens 2 tot 4 m hoog wordt en een sterke en dichte groei heeft. Voor omrandingen is de langzaam groeiende ‘Sujfruticosa’ aan te bevelen. Ongesnoeid kan deze ongeveer 60 tot 80 cm hoog worden.

De altijd groene ovale, glanzende bladeren van buxus kunnen in een strenge winter bruin verkleuren. Vaak krijgen ze in het voorjaar hun frisgroene kleur weer terug. Als altijd groene plant kan buxus bij lang aanhoudende perioden met vorst in gevaar komen. Via de bladeren verdampt de plant ook in de winter water, zonder in staat te zijn om uit de bevroren grond water op te nemen. Geef buxus daarom ook ’s winters water als de grond niet bevroren is.

Buxus Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   April, Mei

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Altijd groen

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   5 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Buxus sempervirens

  De standplaats van de Buxus

  De hogere rassen zijn geschikt om bijvoorbeeld afvalcontainers of composthopen aan het gezicht te onttrekken. Bijzonder mooi zijn buxus hagen als achtergrond voor rozen en andere vaste planten. Buxus kan heel goed in vormen worden gesnoeid, bijvoorbeeld in bol-, kegel-of piramidevorm. U kunt er tuinpaden, kruisingen of uw entree mee flankeren. Met ‘Suffruticosa’ kunt u borders of paden omlijsten. Dit ras is ook mooi als onder beplanting. Ook in kuipen gedijen de planten voortreffelijk. Met twee in bol- of kegelvorm gesnoeide planten kunt u uw voordeur mooi accentueren.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Dit is een gunstige periode om buxushagen te planten. Reeds aangegroeide planten geeft u nu een organisch minerale, volledige meststof. Als u uw buxus regelmatig knipt, blijft hij in vorm. Bij droogte hebben met name de kleinbladige planten regelmatig water nodig. Najaar en winter, de scheuten van buxus kunnen afbreken als er veel sneeuw op ligt. Veeg de planten daarom met een bezem schoon. Bij droogte moet u de planten op vorst vrije dagen water geven.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop uitsluitend planten in containers. Kies planten met een groen, compact en gezond uiterlijk. Koop nooit vergelende planten, ook niet als er maar een deel van de heester geel is. De lichte kleur kan duiden op een ziekte. Als u de planten in kegelvorm knipt, krijgen ook de onderste takken voldoende licht en blijven ze mooi. Let op: buxus is zeer giftig! Het verorberen van de bladeren kan tot ernstige ziekteverschijnselen en zelfs tot de dood leiden. Zon of halfschaduw. Buxus gedijt even goed op een zonnige als op een half beschaduwde plaats. Doorlatende grond. Buxus groeit in iedere grond die geen overtollig water vasthoudt. Verbeter zo nodig de drainage. Buxusvlooien veroorzaken sterke welvingen van de kleine bladeren en laten witte, wasachtige afscheidingen achter. Behandel de planten zo spoedig mogelijk met een paraffinehoudend middel. Dit verstopt de ademhalingsorganen van de insecten.