De ene soort behangplaksel is de andere niet. Er is een ruim aanbod. De verschillen zitten in de verwerkingskwaliteit en de hechteigenschappen.

Een goede behangplaksel laat zich zonder klonteren met water mengen en heeft maar een betrekkelijk korte weltijd nodig; verder blijft hij lang verwerkbaar. In principe geldt: de behangplaksel moet bij het behang passen, vraag bij het kopen welke lijm voor het gekozen behang de juiste is. Belangrijk is ook de verwerking: voor het met de hand insmeren is andere lijm vereist dan bij gebruik van een insmeermachine. Voor het aanmaken van de lijm geldt: hoe zwaarder het behang, des te dikker moet de lijm zijn.

Een goed aangemaakte lijm is het halve werk bij het behangen. Op de verpakking staan de mengverhoudingen precies aangegeven. Daar moet u zich beslist aan houden: meet ook de benodigde hoeveelheid water precies af en verwerk altijd een heel pakje, dan krijgt u de beste consistentie. Wie poeder en water ‘op het gevoel’ mengt, loopt het risico dat het behang niet goed hecht. Wat de verwerkingssnelheid betreft moet u onderscheid maken tussen standaard- en instantlijm. Standaardlijm heeft na het aanmaken minstens een kwartier nodig voor hij verwerkbaar is. Bij de wat duurdere instant-lijmen is deze tijd teruggebracht tot enkele minuten. Vrij nieuw zijn miniverpakkingen, waarmee u ook kleinere hoeveelheden lijm gemakkelijk kunt doseren.

De lijm aanmaken

Voor de consistentie van de lijm is het van belang dat precies de juiste hoeveelheid water wordt gebruikt Voor het afmeten gebruikt u een emmer met een maataanduiding of een maatbeker. De lijm wordt zorgvuldig met het water gemengd. Het beste kunt u daarvoor een accuboor met roerstaaf gebruiken. Terwijl u de roerstaaf op de laagste snelheid laat draaien, strooit u de lijm langzaam in het water. Zo krijgt u geen klonten. Roer de lijm tijdens het wellen bij standaardlijm 20 minuten steeds weer door. Hij is verwerkbaar wanneer hij vrijwel doorzichtig is. Aangemaakte lijm kan ook na enkele dagen nog gebruikt worden: daarvoor moet u de emmer met lijm met vershoudfolie afdekken; voor het opnieuw gebruiken de lijm krachtig doorroeren en eventueel met wat water verdunnen.