Zelf een wand van gipsplaten maken met metal stud? Metal stud zijn profielen gemaakt uit verzinkt staal en vormen de basis voor plafond en wanden. Je hebt twee soorten profielen C en U. De staanders zijn de C profielen en de liggers U profielen.

In onze klus, maken we d.m.v. metal stud en gipsplaten een inloopkast in een slaapkamer. Een inloopkast kun je net als een scheidingswand, heel eenvoudig maken van gipsplaten. Heel handig zijn de kleine platen, door één man te tillen. Als alternatief kunt u ook spaanplaat gebruiken.

Stap 1
Aan het plafond en op de grond worden de zogeheten U-profielen gemonteerd, voor de zijmuren en als staanders in het raamwerk gebruikt u de zogenaamde C-profielen. Ze zijn te koop in lengtes tot 4 m en kunnen met een blikschaar op maat worden geknipt. Om de geluidsoverdracht naar de aangrenzende vertrekken te verminderen, moet u op ieder profiel dat een wand, het plafond of de vloer raakt, een geluiddempende strip aanbrengen. Trek de beschermlaag van de strip af, plak hem vast en druk hem vervolgens goed aan.

Stap 2
Op de grond heeft u maar een klein stukje U-profiel nodig, omdat hier later een doorgang komt. Dan wordt er een C-profiel in geplaatst die bij betonnen wanden met 4×60 mm spijkerpluggen wordt bevestigd en uitgelijnd.

Stap 3
Hier wordt de bovenkant van de doorgang bevestigd. De bovendorpel wordt met snelbouwschroeven vastgezet. Knip de zijkanten van het C-profiel in, klap de bodem omhoog en bevestig dan het profiel.

Stap 4
De C-profielen worden nu zo in het U-profiel geplaatst – niet vastgeschroefd! – dat de rand de gipsplaat steeds tot op de helft van het volgende C-profiel rust.

Stap 5
Om de gipsplaat op maat te krijgen tekent u hem op de juiste maat af en snijd hem langs de lijn stevig in met een scherp mesje. Daarna breekt u hem met de rug naar beneden af.

Stap 6
Als de profielen de afstand van de plaatbreedte hebben, zijn de platen snel gemonteerd. Een schroefkop (diepteaanslag) zorgt ervoor dat de schroeven (op 25 cm afstand van elkaar) voldoende worden ingedraaid zonder door de plaat te trekken.

Stap 7
Bij scheidingswanden – bijvoorbeeld om grote ruimten zoals een zolder op te delen – kunt u als warmte- en geluidsisolatie in de holle tussenruimte glas- of steenwolplaten aanbrengen.

Stap 8
De naden tussen de gipsplaten en de schroefgaten vult u op met een strijkspaan. Daarna schuurt u de vlakken vlak.

Stap 9
Ook de randen van de doorgang zelf worden met op maat gesneden stroken gipsplaat bekleed. Het beste kunt u de voor- en de achterkant van de wand een plaatdikte uit laten springen.

Gereedschappen

Materialen