Een convector is een verwarmingslichamen waarvan de warmteafgifte uitsluitend berust op convectie. Een convector bestaat uit een buis waardoor het warme water stroomt. Op de buis is een groot aantal aluminium of gegalvaniseerd plaatstalen lamellen geplaatst, die de warmte van de buis snel overnemen en afgeven aan de lucht.

De warmteafgifte wordt nog verhoogd door de convector te voorzien van een schacht die als schoorsteen werkt. Convectoren kunnen worden gemonteerd tegen een wand en worden dan geleverd in een door de fabrikant vervaardigde plaatstalen omkasting. Ook kan men de omkasting zelf vervaardigen en aanpassen aan het interieur. De warmteafgifte kan worden geregeld door een radiatorkraan of door een luchtklep, die in gesloten toestand de luchtdoorgang door de convector geheel afsluit.

Ook kunnen convectoren geplaatst worden in een put die aan de bovenzijde wordt afgesloten door een rooster. Deze uitvoering is uitermate geschikt om toe te passen voor tuindeuren en glasvlakken die tot de vloer reiken.