Gewone Magnolia’s worden ook wel beverbomen genoemd. Ze bloeien vóór de bladeren verschijnen. Als de knoppen openspringen zijn de bloemen tulpvormig, later schotelvormig. Ze kunnen een doorsnede van 12,5 tot 25 cm bereiken. Ze bloeien wit, roze of purper. De spitse knoppen verschijnen reeds in de winter.

‘Alba Superba’ heeft witte, tulpvormige bloemen met een vleugje purper. Het ras ‘Lennei’ onderscheidt zich door zijn prachtige, brede ronde bloemkelken.

Gewone Magnolia Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   April, Mei

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Geurend, Ongevoelig voor ziekten

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Voedselrijk, Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   5 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Magnolia x soulangiana

  De standplaats van de Gewone Magnolia

  Magnolia’s vallen het meest op als ze alleen staan. Het mooist komen de prachtige bloemen uit tegen een achtergrond van altijd groene planten. U kunt een magnolia ook aan de rand van een gazon planten. Wilt u een border van altijd groene vaste planten accentueren, plant dan het ras ‘Burgundy’ met diep purperen bloemen in het centrum ervan. In het midden van een gazon geplant, is een magnolia in alle gevallen een blikvanger. Aan te bevelen is het ras ‘Alexandrina’ met wit met zachtroze bloemen. Plant u een magnolia aan de rand van het terras, dan kunt u er dubbel plezier aan beleven: in het voorjaar aan de geurende bloemen en in de zomer aan de schaduw die de plant geeft.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Plant uw magnolia in het voorjaar in goed voorbereide grond. In het eerste jaar regelmatig water geven. Bedek de plaats rond de boom met naaldengrond om de aarde vochtig te houden. Snoei alleen in noodgevallen en dan uitsluitend na de bloei om de vorm van de boom te behouden. Verwijder wel ieder jaar zieke, dode en kruislings groeiende takken. Bespuit de boom voor de knoppen open gaan, met paraffine-olie. Op deze wijze bestrijdt u plagen en verstikt u eieren van insecten.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voorjaar magnolia’s met kluit en doek. Containerplanten kunt u het hele jaar planten. Koop nooit planten zonder kluit en ook geen kleine bomen, omdat deze jaren nodig hebben om voor de eerste keer te bloeien. Plant uw magnolia op een beschermde plaats zonder ochtendzon. Bloemen die door vorst worden aangetast, worden bruin. Plant magnolia’s op ten minste 6 m afstand van uw huis, zodat de wortels voldoende ruimte hebben. Zon. De meeste magnolia’s bloeien het rijkst in de zon. Halfschaduw mag ook. Humusrijke grond. Magnolia’s zijn met licht zure of pH-neutrale, vochtige grond tevreden. Tegen kalkhoudende grond zijn ze slecht bestand. Magnolia’s kunnen door kalkhoudende grond of water aan ijzergebrek gaan lijden. De bladeren worden dan geel, alleen de nerven blijven groen. Werk bladcompost door de grond en geef verzurende rhododendron mest. Giet alleen met regenwater.