Een scheidingswand van gasbetonblokken maken is voor een beetje klusser kinderspel. Gasbetonblokken worden ook wel cellenbeton blokken genoemd en zijn licht, gemakkelijk op maat te zagen en handig te stapelen. Houd er wel rekening mee dat u een scheidingswand van gasbetonblokken nog moet nabewerken voordat u hem af kunt werken met verf of behang.

Gasbetonblokken zijn er voor verschillende gebruikssituaties. Voor tussenwandjes is een steendikte van ca. 11 cm al voldoende. De stenen zijn altijd 25 cm hoog en kunnen 50 of 62,5 cm lang zijn Met betrekking tot muren van gasbeton onderscheidt men twee soorten voegen. De horizontale voegen heten lintvoegen, de verticale worden stootvoegen genoemd.

Stap 1
Bepaal waar de wand precies komt te staan. Teken de wand af op de vloer en de muren en plafond.

Stap 2
Als u een deur in de wand wilt hebben, zet het kozijn dan op zijn plaats. Gebruik schoren om het kozijn precies recht te zetten.

Stap 3
Tegenwoordig zijn er profielen voor op de vloer die dienen als mal voor de scheidingswand. Heeft u die niet kunt u de eerste rij ook in een mortelbed zetten.

Stap 4
Plaats houten regels tegen de wanden, naast de plaats waar de scheidingswand komt. Zo zorgt u er voor dat de scheidingswand netjes recht komt te staan. Teken op de regels de rijen af, waarbij u steeds rekening houdt met een voeg van ongeveer 3 mm. Plaats vervolgens het metselkoord op de hoogte van de eerste rij blokken.

Stap 5
Zaag de gasbetonblokken op maat. U kunt daarvoor een speciale zaag gebruiken, maar ook een oude handzaag volstaat.

Stap 6
Maak de lijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Met een langzaam draaiende meng-haak gaat dat het beste. Let op de verwerkingstijd. Voor het opbrengen van de lijm zijn er lijmkammen die zijn aangepast aan de steenbreedte en de juiste tanddiepte hebben. De breedte is meestal duidelijk zichtbaar in millimeters op de rug van de lijmkam aangegeven. Lijm de blokken in halfsteensverband op elkaar. Dat wil zeggen dat de ene rij met een heel blok begint, de volgende met een half blok, enzovoort. Let op: de onderste rij blokken lijmt u niet aan in het profiel vast, maar die zet u er gewoon in. Als u een rij afheeft, verplaats dan het metselkoord één rij omhoog. Laat bij de muren en bij het plafond een speling van ongeveer 1 cm.

Tip: Omdat blokkenlijm binnen 10 minuten geheel droog is, moet de overtollige lijm direct verwijderd worden. Ook moet u binnen deze tijd de blokken in hun definitieve stand hebben geplaatst. Latere correcties zijn niet meer mogelijk.

Stap 7
Om de wand stevig op de muren te laten aansluiten, bevestigt u om de drie rijen een veeranker. Deze veerankers kunt u ook gebruiken om de scheidingswand te verbinden met het plafond.

Stap 8
Dicht de naden bij het plafond en de muren met pur-schuim en maak de wand stotvrij.

Gereedschappen

Materialen