Een schroefdraadverbinding (zoals een kraan op een muurplaat) die niet wordt afgesloten door een ring van rubber of fiber, moet u dichtmaken met een ander pakkingmateriaal zoals schroefdraadafdichtingen, teflontape, vlas en vloeibare pakking.

Schroefdraadafdichtingen, teflontape, vlas, hennep en vloeibare pakking

Teflontape

Als u tegen de opening van de pijp aankijkt, wikkelt u de tape met de klok mee. Houd met een vinger het uiteinde van de tape op de schroefdraad (want de tape is nogal glad), te beginnen aan de pijpkant, en wikkel een aantal elkaar overlappende lagen redelijk stevig (enigszins rekkend) om de pijp. U eindigt altijd aan het uiteinde, om te voorkomen dat de tape bij het aandraaien van de verbinding gaat opstropen. Hoe dik u moet wikkelen, hangt af van de grofte van de schroefdraad en van de speelruimte. De tape mag u aan het eind niet afknippen, maar breekt u af door eraan te trekken; het trekt zich dan wat vaster om de schroefdraad.

Vervolgens draait u de verbinding vast; dat hoeft beslist niet muurvast. Als u een steeksleutel van de juiste maat gebruikt, even kracht zetten. Bij een grotere maat (dan de juiste maat steeksleutel) verstelbare steeksleutel draait u makkelijk te vast aan. Als de verbinding nog lekt, kunt u door iets vaster aandraaien het lekken vaak stoppen; anders loshalen, alle tape verwijderen en de procedure met iets meer nieuwe tape herhalen.

Let op: een te ver doorgedraaide verbinding mag u niet een stukje terugdraaien, omdat er dan een flinke kans op lekkage is. In dat geval moet de hele verbinding los, stukgedraaide tape eraf en opnieuw tapen.

Vlas

Vlas mag alleen voor waterleidingen worden gebruikt, en beslist niet voor aardgas. Voordeel ten opzichte van teflontape is, dat de verbinding eventueel iets mag worden teruggedraaid. De verbinding kan in het begin iets lekken, tot het vlas voldoende vocht heeft opgenomen en al zwellend afdicht.

Vloeibare of pastavormige pakking

Vloeibare of pastavormige pakking kunt u op de buiten- en binnendraad van de verbinding smeren. Niet te dik, omdat het dan wordt opgeduwd en u een ring van pakking in de pijp krijgt.

U moet met het in gebruik nemen van de installatie wachten tot de pakking is uitgehard of gedroogd; op de gebruiksaanwijzing staat hoelang dat duurt. Ontvet de met pakking in te smeren schroefdraad (zowel de binnen- als de buitendraad) goed!