Er zijn heel veel verschillende soorten verf. Het belangrijkste waar u aan moet denken wanneer u verf gaat kopen is het materiaal van de ondergrond waar de het op komt. Er bestaat glans en niet-glansverf. Glans wordt het meeste gebruikt voor houtwerk. Voor muren en plafonds wordt vaak een verf gebruikt die niet glanst. Hiervoor is speciale muurverf of latex weer heel geschikt. Soms is het ook nodig roestwerende primer te gebruiken voordat u het oppervlak gaat schilderen of is een grondverf of voorstrijkmiddel noodzakelijk voor een perfecte hechting. Wanneer het niet voldoende dekt kunt u altijd een tweede laag aanbrengen.

Verf

Alkydverf bevat olie en is te verdunnen met terpentine. U kunt de verf het beste gebruiken voor het schilderen van een houten ondergrond. Alkyd is te verkrijgen van hoogglans tot halfmat, en er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen de diverse merken. Wanneer er een verhardingslak aan toegevoegd is, is hij ook zeer slijtvast en kan dan gebruikt worden voor het schilderen van vloeren of traptreden. Over alkydverf kunt u niet werken met vernis of vloerolie. De verf bevat olie en is daarom ongeschikt voor het beschilderen van een betonnen ondergrond. – Elastische plafond– of muurverf dekt in één keer over plafonds of muren met barsten. Met deze verf kunt u kleine scheurtjes heel goed dichten en u kunt deze verf dus zonder grond gebruiken. Hij druipt niet en iets dikker dan gewone verf.

Emailverf is een speciale soort die wordt gebruikt voor het repareren van wastafels en badkuipen. U kunt er kleine deukjes of gaatjes mee opvullen. De verf is te koop in verschillende kleuren. Deze wordt vaak gebruikt in combinatie met roestwerende primer.

Grondverf is er in verschillende soorten. De een is geschikter voor een bepaalde ondergrond dan de ander. Met grondverf bedoelen we een eenvoudige verf die goed doordringt in hout. Deze dicht de poriën van het hout waardoor de uiteindelijk laag goed dekt.

Primer is een soort grondverf die gebruikt wordt op metaal of kunststof. Een primer helpt roest voorkomen en zorgt ervoor dat de nieuwe laag extra goed hecht op de ondergrond.

Radiatorverf is speciaal geschikt voor radiatoren omdat het bij warme temperaturen niet verkleurd.

Latex is een verzamelnaam voor verven op waterbasis. Wanneer de ondergrond niet te glad is dekt latex vaak heel goed. Deze wordt bijna altijd gebruikt voor het schilderen van muren. U kunt latex het beste aanbrengen met een grote roller van (lams)wol. Door de grootte kunt u met deze rollers razendsnel uw wanden en plafonds beschilderen. Ze zijn vaak vrij prijzig maar wanneer u de rollers goed schoonmaakt zijn ze jarenlang te gebruiken. Ze zijn eenvoudig uit te spoelen met water. Omdat het op waterbasis is kunt u de latex in natte toestand gemakkelijk te verwijderen met een natte doek. Wanneer het eenmaal is opgedroogd kunt u de verf weghalen met spiritus of afschrobben met heet water.

Latex is ook te verkrijgen als structuurverf. Daarin zijn bijvoorbeeld kleine deeltjes steengruis gedaan. U kunt structuur gebruiken wanneer u kleine oneffenheden op uw muren heeft, die vallen met structuur niet meer op. Structuurverf is vaak wel moeilijker te verwijderen dan andere verfsoorten.

Vernis is ‘blanke lak’ en de naam zegt het al: Het is een soort waaraan geen kleurstoffen en/of pigmenten zijn toegevoegd. Er zijn verschillende soorten vernis te koop, bijvoorbeeld celluloselak, jachtlak en parketlak. Parketlak geeft een keiharde en slijtvaste laklaag. Het is aan te raden een vloer, die intensief wordt gebruikt, elke twee jaar een onderhoudsbeurt te geven. U moet nooit verschillende soorten vernis over elkaar aanbrengen. Daarom is belangrijk dat u weet met welke afwerklaag er eerder is gewerkt.

Vloerverf heeft als belangrijkste criterium de slijtvastheid, omdat er veel over gelopen wordt. Een alkydharsverf met verhardingslak is heel geschikt voor de vloer. Ook speciale betonvernis geschikt voor het verven van (betonnen) vloeren. Deze is vooral bestemd voor het verven van garage vloeren en stenen drempels. Er zijn ook anti-slipsoorten te koop. Het belangrijkste is dat de vloer schoon en vetvrij is voordat u de betonverf gebruikt. Voor houten vloeren kunt u ook vloerolie gebruiken.