Onder hang en sluitwerk valt alles wat gebruikt wordt om deuren en ramen af te hangen, te verbinden, te openen, te sluiten en op slot te doen. De meest gebruikte soorten heb we op een rijtje gezet.

De uitzethaak met oog kunt u gebruiken om een deur of raam vast te zetten. Deze kunnen dan niet dichtvallen of tegen de wand slaan, waardoor het houtwerk beschadigd wordt.

Eenvoudige schuiven (boven) of overvalsluitingen (onder) zijn bijvoorbeeld voor een schuttingdeur of tuinhekje geschikt en verhinderen dat deze door de wind worden geopend. Aan de overvalsluiting kan een hangslot worden bevestigd voor extra veiligheid.

Een heel algemene verbindingsmethode bij meubels is het pianoscharnier. Dit wordt eerst op ten minste drie plaatsen met de deur verbonden en vervolgens met het meubelstuk. Voor de bevestiging worden meestal kleine houtschroefjes gebruikt.

In de regel sluiten deuren van meubels aan de zijkant of tegen de middenwand. Bij verzonken deuren moeten bijzondere scharnieren gebruikt worden die de deuren met het meubelstuk verbinden.

Verende inbouwscharnieren zijn met diverse openingshoeken te koop. Deuren die aan beide zijden van een scheidingswand (zoals van een kast) bevestigd zijn, stoten niet tegen elkaar als men scharnieren van 90° gebruikt. Kasten waarbij scharnieren met een grotere openingshoek worden gebruikt, zijn gemakkelijker toegankelijk.

Met paneelverbinders kunnen de afzonderlijke onderdelen van een meubel aan elkaar bevestigd worden. Ze bestaan uit twee delen, die eerst passend op de beide meubelonderdelen gemonteerd moeten worden, waarna ze aan elkaar worden geschroefd. Tegelijkertijd worden vaak magneetblokjes gemonteerd, die vooral bij deuren zonder slot heel praktisch zijn. De kastdeuren hebben dan alleen een knop of handgreep nodig. Dat de deuren niet af te sluiten zijn, is in dit geval niet van belang.

Voor verbindingen in het zicht gebruikt men paumelles met een decoratieve kop. Ze bestaan uit twee delen: het bovenste deel wordt in de deur, het onderste deel in de zij- of middenwand geschroefd. Zulke scharnieren zijn ook in smeedijzer verkrijgbaar.

Bij sommige scharnieren zijn de ‘bledden’ (scharnierbladen) vast met elkaar verbonden, in plaats van dat ze om een losse pen draaibaar zijn. Alle scharnieren worden met platkopschroe-ven bevestigd.

Deze scharnieren bestaan net zo als paumelles uit twee delen. Omdat hun uiterlijk niet zo fraai is, worden ze voornamelijk voor simpele en goedkope meubels gebruikt.

Deze inbouwscharnieren eisen niet veel plaats. Ook hierbij bestaan er grote verschillen in kwaliteit. Bij goede scharnieren zijn alle onderdelen verstelbaar, zodat de deuren tot op de millimeter nauwkeurig sluitend gemaakt kunnen worden.