Als u als klusser wilt gaan tegelzeten, zijn er een paar dingen waar u aan moet denken. We hebben geprobeerd er hier een overzicht van te maken, ‘Alles over tegels en tegelzetten’

Keuze van de tegel
Tegels zijn een ideale wandbekleding voor keuken en badkamer. Ze zijn hygiënisch, snel en gemakkelijk te reinigen en blijven bovendien lang schoon. Vloertegels echter zijn blootgesteld aan een dagelijkse belasting. Al naar gelang de plaats moeten ze in meer of mindere mate bestand zijn tegen grof schoenenwerk en vuil. In de badkamer komt het meer op stroefheid aan. Je moet ook niet op de tegels kunnen uitglijden als er een kleine overstroming heeft plaatsgevonden. Voor de zogenoemde ‘blote-voeten-stroefheid’ zijn er tegels met een enigszins ruw oppervlak of met een antislipprofiel, zodat u ook in de badkamer niet onderuit gaat. Ongeglazuurde plavuizen zijn geschikt voor de zwaarst belaste ruimtes, bij geglazuurde plavuizen hangt alles af van het weerstandsvermogen van het glazuur. Als u tegels koopt, let dan ook op de slijtvastheidsklasse.


Planning
Voor u de tegels koopt moet u rustig de tijd nemen en bedenken welke optische werking u met de tegels wilt bewerkstelligen. Kleine ruimtes lijken minder benauwd als ze tot maar zo’n 2 meter hoogte worden betegeld. De vloertegels moeten van een groter formaat zijn dan de wandtegels zodat de tegels optisch niet in elkaar overgaan. U kunt het beste een tekening op schaal van uw badkamer maken. De voegen kunt u nog even verwaarlozen. Bij de berekening van de hoeveelheid benodigde tegels zijn ze echter wél heel belangrijk om later een symmetrisch tegelvlak te verkrijgen.

Symmetrie
Een wand waarbij tegels niet op maat gesneden hoeven te worden is als een hoofdprijs in de lotto. De kans is veel groter dat u in de hoeken de tegels op maat zult moeten maken. Te smalle tegeldelen (minder dan een halve tegelbreedte) zijn ontsierend. In dat geval kunt u beter een hele tegel minder aanbrengen en twee tegels op maat snijden.

Alles over tegels en tegelzetten 1

Lijmsoorten
Tegenwoordig worden tegels meestal volgens het ‘dunbedsysteem’ gezet. Dat houdt in dat de mortel- of lijmlaag niet dikker dan 2 tot 5 mm hoeft te zijn. Dit systeem heeft voor u grote voordelen: het maakt niet meer uit of u de tegels van boven naar onder opbrengt of omgekeerd. Als de ondergrond geschikt is (glad en stevig), kunt u ook grotere vlakken snel zetten en de plaats van de tegels nog een tijdje probleemloos corrigeren.

Alles over tegels en tegelzetten

Er worden drie soorten tegellijm aangeboden:

Dunbed-tegelmortel:Deze mortel moet worden aangemaakt met water volgens de gebruiksaanwijzing. Hij kan d.m.v. toegevoegde stoffen verbeterd worden zodat hij water- en vorstbestendig is. De droogtijd van een gewone dunbed-mortel bedraagt 2 dagen. Bij gebruik van een sneldrogende soort kan er al na 3 uur gevoegd worden.

Dispersie-tegellijm: Deze lijm is gebruiksklaar, maar aanzienlijk duurder dan de mortel. Hij bevat reeds alle toevoegingen om goed te hechten op gladde oppervlaktes zoals oude tegels, beton en pleisterwerk, en niet-vlakke ondergronden zoals bijvoorbeeld bochten en rondingen.

Tweecomponentenhars:Dit is een lijm die uit hars en een verharder bestaat. Deze lijm is heel duur en wordt daarom alleen bij speciale omstandigheden gebruikt, bijvoorbeeld als er bestendigheid tegen chemicaliën vereist is.

Lijmopbrenging:Alle lijmsoorten worden met een lijmkam of -spaan opgebracht.

Vloertegels buiten
Kies voor buiten altijd voor vorstbestendige tegels en een elastische tegellijm en voeg-middel. Leg de tegelvloer aan met een afschot van zo’n 2% vanaf de muur zodat het regenwater kan weglopen. Breng telkens na 3 tot 5 m een ‘dilatatievoeg’ (siliconen-voeg) van 1 cm of een flexibele voegprofiel aan, zodat het tegelwerk kan ‘werken’, wat betekent dat bewegingen door verschil in temperatuur opgevangen kunnen worden.