Wanneer één van de radiatoren in huis aan de bovenkant koud aanvoelt, zit er waarschijnlijk te veel lucht in. Vaak merkt u het ook als u borrelende geluiden in het systeem hoort. Een radiator ontluchten kan dit verhelpen.

Stap 1
De circulatiepomp mag niet ingeschakeld zijn op het moment dat u aan het ontluchten bent. Zet daarom de thermostaat op de laagste stand, waardoor de pomp wordt uitgeschakeld. Bij oudere ketels draait de pomp altijd en moet u dus de stekker uit het stopcontact halen.

Stap 2
Kijk of de waterdruk in de installatie hoog genoeg is. De pijl op de meter van de CV-ketel moet in het groene gedeelte (tussen 1,5 en 2 atmosfeer) staan. Is de druk lager, dan moet u eerst de installatie bijvullen met water. Hoe dit moet, leest u in de klus CV-installatie bijvullen .

Stap 3
Open het ventiel met het CV-sleuteltje. U hoeft dit sleuteltje maar een halve slag te draaien. Zorg dat u een doekje bij de hand heeft voor het water dat uit de radiator komt. U hoort nu een sissend geluid, de lucht ontsnapt uit de radiator. Wanneer er water uit het ontluchtingsventiel komt, is het klaar. Draai dan het ontluchtingsventiel weer dicht. Het kan zijn dat er geen lucht uit het ventiel komt. In dat geval hangt de radiator waarschijnlijk niet schuin en moet u de ophanging bijstellen.

Stap 4
U kunt de thermostaat nu weer op de gewenste temperatuur zetten.

Gereedschappen