Landelijke woonkamers zijn warm en uitnodigend en vormen een vredig toevluchtsoord in het jachtige leven van deze tijd. De mooie chintz stoffen en gezellige inrichting lijken een vleugje frisse buitenlucht in huis te brengen.

De cottagestijl is traditioneel en toch informeel en biedt een plezierige, uitnodigende achtergrond voor ontspanning en gezinsleven. De materialen zijn natuurlijk en stevig genoeg om tegen een stootje te kunnen, de kleuren en de patronen roepen het beeld op van de frisheid en de schoonheid van het platteland. Ook oude favorieten vinden er een plekje geliefde erfstukken en souvenirs, zoals ingelijste merklappen en kussens in patchwork en petit point, passen goed in deze gezellige mengeling.

U hoeft geen uitzicht op golvende heuvels of een mooi oud huis te hebben om de sfeer in uw huis te brengen. Zelfs een huis in de meest verstedelijkte omgeving kan met de juiste inrichting en accessoires een oord van landelijke charme worden. De traditionele cottage is kleinschalig en tamelijk eenvoudig wat architectonische details betreft en elementen van deze immer populaire stijl zijn volop verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. Is er een beter omgeving denkbaar als u zich wilt ontspannen en aan het geroezemoes van het drukke stadsleven wilt ontsnappen?

De juiste toon vinden

Wanden

In de cottagestijl zijn de wanden eenvoudig en mooi afgewerkt; het is niet nodig om er iets opvallends van te maken met sterke kleuren of verfijnde details. Eenvoudige witkalk over grof pleisterwerk heeft een robuuste charme, voor een rijkere achtergrond kunt u terracotta, een zachte perzik tint of crème kiezen, die met losse streken wordt opgebracht. Eenvoudige gebroken kleureffecten in twee of meer nuances van dezelfde kleur geven diepte en karakter aan moderne wanden.

Als u liever de intiemere sfeer van een dessin hebt, neem dan een klein patroontje van bloemen of bladeren in frisse, lichte kleuren. U kunt de wand van plafond tot vloer behangen of tot twee derde naar beneden gaan en een lambrisering van geschilderde schrootjes maken. Voor extra belijning kunt u een bijpassende behangrand langs de randen aanbrengen. U kunt ook met sjablonen dessineren, dat is ideaal als u van een ambachtelijke stijl houdt.

Plafonds

Als u de kleur van de wanden door laat lopen op de plafonds wordt de sfeer van de kamer intiemer. Als de kamer er echt landelijk uit moet zien, breng dan balken tegen het plafond aan; beits ze zwart, laat ze naturel of schilder ze in de kleur van het plafond.

Vloeren

Naturel vloerbedekking vormt een geschikte ondergrond voor deze stijl. Blanke vloerdelen, geloogd en geboend in een zachte honingtint of donker eiken gebeitst, zijn prettig om op te lopen en gemakkelijk te onderhouden. Vloerbedekking in een effen, neutrale kleur past goed in het landelijke interieur of denk eens aan de mogelijkheden van vloerbedekking in natuurlijke vezels zoals sisal, kokosvezels en zeegras. In oude cottages vindt men vaak natuur of bakstenen vloeren.

Welke stijl vloerbedekking u ook kiest, geef deze kleur en dessin met losse kleedjes in huiselijke patronen.

Open haard

Het gezellige middelpunt van de landelijke zitkamer is de open haard. Een typische open haard in cottagestijl is breed en gemaakt van rustieke materialen. Een schoorsteenmantel van oude eiken balken, met natuursteen of baksteen daarboven en simpele ijzeren vuurkorven om houtblokken in te branden geven een indruk van robuuste eenvoud. Als u een bestaande haard wilt ombouwen, kies dan een eenvoudige houten of stenen afwerking en niet een sierlijke barokke stijl. Ruime rieten houtmanden en een smeedijzeren of glanzend koperen haardstel vervolmaken het geheel.

Ramen

De ramen van een cottage zijn gewoonlijk klein en verzonken in de wand en ze hebben vaak in lood gevatte ruitjes. Niet ieder huis kan zich beroemen op dergelijke kenmerken, maar u kunt een groot raam wat kleiner laten lijken als u er een vouwgordijn met brede ruches voor hangt. Neem eenvoudige aangerimpelde gordijnen in een fleurige maar niet te drukke stof en stoffen embrasses in een leuk model. Een intieme sfeer krijgt u als u gordijnen en bekleding in bij elkaar passende stoffen neemt. Kanten vitrage met bedrukte gordijnen vormen een charmante combinatie en filteren het licht op een prettige manier.

De inrichting van een cottage

Een cottage is van bescheiden afmetingen, het is dus belangrijk om de inrichting op bijpassende schaal te houden. Groepeer zitmeubels rond de haard, met bijzettafeltjes gemakkelijk binnen handbereik voor armaturen en ornamenten.

Zitmeubels

Oorfauteuils in traditionele stijl en comfortabele banken zijn klassieke landelijke meubels. Vermijd het driedelig bankstel – met een kleine tweezitsbank en een paar fauteuils hebt u veel meer combinatie mogelijkheden. Leren clubfauteuils, traditionele Windsorstoelen of stoelen met lattenruggen hebben ook de juiste toon van landelijke informaliteit. Voor een minder uitgesproken landelijk effect kiest u rieten of rotan serremeubelen.

Een oude houten hutkoffer of dekenkist ook uitstekend als bergruimte of een lage poef of een beklede kruk vormen alternatieven in cottagestijl voor een moderne salontafel. Wandtafels in donker gepolitoerd hout, grenenhout of riet zijn nuttige accessoires.

Bekleding

Vrolijk gebloemde chintz is bij uitstek de geschikte stof voor de landelijke stijl. Stoelen en banken met losse hoezen van chintz vormen uitnodigende plekjes waar men zich met een goed boek kan nestelen. Geborduurde zittingen of kussenhoezen geven nog een laag patronen. Grof geweven linnen, effen calicot en sterke katoenen mengstoffen zijn ideaal voor duurzame bekleding. Leg er warme wollen doeken of plaids overheen, of Paisley sjaals om de lijnen van de meubels wat te verzachten en kleuraccenten aan te brengen.

Verlichting

Verlichting is een belangrijk element in het creëren van de gezellige sfeer van de cottage woonkamer. Een aantal kleine tafelarmaturen met een porseleinen of keramische voet en kappen van stof of van gevouwen papier vormen gloeiende lichtpunten in de kamer. Wandkandelaars tegen de wand met kaarsenkapjes of een centraal hangarmatuur van een overeenkomstig model passen ook heel goed in de stijl. Geschilderde glazen of matglazen kappen geven warm, flatteus licht.

Bergruimte

Houd de parafernalia van het moderne leven uit het zicht in oude grenenhouten kisten, houten ladekasten of hoekkasten. Bergmeubelen in cottagestijl frissen ervan op als u oude lak en verf verwijdert en een leuk motiefje op de deuren of laden sjabloneert.