Een nieuw bed kiezen is een van de belangrijkste en duurste aankopen voor het hele huis. Een goed bed is essentieel voor comfort en gezondheid maar kunt u kiezen uit al die verschillende types die op de markt zijn?

Een nieuw bed kiezen

Een nieuw bed kiezen
Waarschijnlijk bent u gewend geraakt aan de eigenaardigheden van uw bed en lukt het u wel een redelijke nachtrust te krijgen, in welke staat het ook verkeert tenzij het zo ongemakkelijk is dat het u regelmatig uit uw slaap houdt. Maar dat betekent echter niet per se dat het bed uw houding goed doet of dat de kwaliteit van de rust bevredigend is. Gebruik de onderstaande lijst om de staat van uw bed te controleren.

Heb ik een nieuw bed nodig? Doe deze test wanneer uw bed zeven jaar oud is en daarna elk volgend jaar. Wie meer dan vijf vragen met ja beantwoordt, heeft een bed dat aan vervanging toe is.

 • Is uw bed ouder dan zeven jaar?
 • Slaapt u minder gerieflijk of wordt u wakker met pijn en pijntjes in uw nek en rug?
 • Als u in bed ligt, voelt u dan veren of ribbels?
 • Als u zich in uw bed beweegt, hoort u dan gekraak, geknars of enig ander vreemd geluid?
 • Rollen u en uw partner naar elkaar toe zonder dat u dat wilt?
 • Vinden u en uw partner uw bed een beetje te klein om allebei ongestoord te kunnen slapen?
 • Heeft uw bed een ongelijk of doorgezakt oppervlak?
 • Is de matrasovertrek vuil, bevlekt of gescheurd?
 • Zijn alle wielen of poten in goede staat?

Verschillende bedbodems
U kunt kiezen uit tal van soorten bodems. De meest gangbare zijn hieronder beschreven: wanneer u de mogelijkheden kent, bent u beter in staat om een geïnformeerde keuze te maken. De meest voorkomende variëteiten zijn tegenwoordig:

Een nieuw bed kiezen 1

Een lattenbodem

Een bodem met verende rand wordt als de meest luxueuze beschouwd, want op een houten bodemframe is een volledige extra veereenheid gemonteerd zodat de hoeveelheid vering en kwaliteit van de ondersteuning toenemen. De binnenvering werkt als een schokbreker en doordat de vering doorloopt tot op de randen van het bed, is het slaapgedeelte groter.

Een bodem met vaste rand heeft springveren in een houten frame, bijna zoals in een doos. Ze vangen iets van de slijtage door het gebruik op, terwijl de vaste rand vooral de bedranden extra steunt. Smalle bedden en bedden op poten hebben waarschijnlijk vaker bodems met vaste randen dan andere bedframes.

Een lattenbodem bestaat uit houten latten, die aan de omranding van het bed bevestigd zijn. Dit type bed is gemakkelijk te combineren met laden voor extra bergruimte. De ruimte tussen de latten moet zo’n 5-8 cm zijn om de matras voldoende te steunen; koop altijd een matras dat is ontworpen voor een lattenbodem. Door de latten is er veel ventilatie onder het matras; ze zijn een gezonde en comfortabele mogelijkheid voor mensen die last hebben van allergie of astma.

Soorten matrassen
Ga er bij de aanschaf van een bed vanuit dat het matras en de bodem een onafscheidelijke eenheid vormen; verzeker uzelf ervan dat ze voor elkaar zijn ontworpen. Nieuwe maar niet bij elkaar passende matrassen en bodems kunnen resulteren in een onbevredigend bed; ze kunnen ook elke garantie die u anders gekregen zou hebben, ongedaan maken. Er is een aantal verschillende matras soorten:

Een nieuw bed kiezen 2

Pocket binnenveringsmatras

Open binnenveringsmatrassen bevatten rijen zandlopervormige springveren die als één geheel bewegen. Ze zijn minder duur en daardoor populairder dan de ‘pocketspring’-soor-ten.

Pocket binnenveringsmatrassen hebben veel kleine lichte springveren die apart zijn ondergebracht in omhullingen van stof. Hierdoor kan elke veer apart reageren wanneer hij in
elkaar wordt gedrukt.

Schuim en latex matrassen zijn hypo-allergeen en ideaal voor lijders aan astma en voor degenen die allergisch zijn voor huisstofmijten. Latex is heel zacht en toch ondersteunend en gaat langer mee dan schuim.

Fibermatrassen zijn tamelijk nieuw. In dit type matras zijn miljoenen gekrulde, holle vezels gebruikt in plaats van metalen veren of schuim. Deze matras is opgebouwd uit een aantal lagen terwille van de steun en het comfort, en gaat lang mee.

Katoen matrassen zijn grote katoenen zakken, stevig gevuld met verscheidene lagen samengeperst katoen; de overtrek is doorgeknoopt om de lagen op hun plaats te houden. Hoewel niet iedereen er even veel van houdt, verschaffen deze matrassen een stevig slaapoppervlak en geven ze goede steun.

De juiste keuze maken
Controleer de maten; ga niet af op algemene produkt omschrijvingen, zoals ‘king size’, wanneer u een bed met toebehoren koopt; niet alle fabrikanten gebruiken noodzakelijkerwijs dezelfde termen. Meet ook de bedhoogte de hoogte kan wel 20 cm variëren en de huidige bedbodems zijn vaak dieper dan die van tien jaar geleden.

Een nieuw bed kiezen 3

Wees er zeker van dat het bed voor u en uw partner de juiste afmetingen heeft. In een bed dat te kort is of te smal, zou u wel eens ongemakkelijk of onrustig kunnen slapen. Zelfs op momenten dat u slaapt als een blok, kunt u toch vaak woelen en draaien – misschien wel zo’n 60 of 70 keer per nacht – en om dat te doen heeft u ruimte nodig.

Een ideaal bed is:

 • Minstens 15 cm langer dan u bent.
 • Minstens 90 cm breed voor een eenpersoonsbed.
 • Minstens 150 cm breed voor een tweepersoonsbed (Bij de standaardmaat voor tweepersoonsbedden van 140 cm heeft ieder slechts 70 cm.)

Aandachtspunten bij het kopen
Wanneer u een nieuw bed gaat kopen, vergeet dan geen belangrijke details zoals hoe u het nieuwe bed in uw slaapkamer moet krijgen. Het is duur en lastig om het raam eruit te halen teneinde het bed langs de gevel van het huis omhoog te hijsen. Denk bij de koop ook aan een laag plafond, smalle trap of onhandige hoek; kies een type waarmee u deze problemen omzeilt. Bespreek de moeilijkheden in de showroom wanneer u denkt dat het binnenbrengen een ernstig probleem kan vormen. Mogelijk is een zelfbouw-latten-bodem een oplossing indien de toegang tot een slaapkamer zo smal is dat een kant-en-klaar bed er niet in is te manoeuvreren. Misschien is het nodig om nieuw beddengoed te kopen voor het bed. Verzeker u ervan dat het de juiste maat heeft, kijk naar de maten op de verpakking en vertrouw niet op beschrijvingen als ‘king size’.

De juiste steun
Het is werkelijk van vitaal belang een bed te kopen dat goede steun geeft. Uw bed mag niet te hard en niet te zacht zijn en het moet natuurlijk lekker liggen. Wat het beste voor u is, hangt af van factoren zoals gewicht en hoogte, gecombineerd met individuele voorkeuren. Belangrijk is een goede slaaphouding. Tijdens de slaap moet het bed u ondersteunen, een taak die de spieren en gewrichtsbanden normaal verrichten.

Een nieuw bed kiezen 4

Doe de volgende tests om een bed te vinden dat u de juiste hoeveelheid steun geeft:

 • Ga op uw rug liggen en schuif uw vlakke hand in de holte tussen uw rug en de matras. Als de matras de holte niet heeft opgevuld, is hij te stevig. Wanneer de matras de ruimte helemaal heeft opgevuld en u uw hand er met moeite tussen kunt schuiven, is hij te zacht. Bij een geschikte matras kunt u uw hand onder uw rug schuiven en voelt u de matras reageren op uw vorm en u ondersteunen.
 • Draai op uw zij. Dit hoort heel makkelijk te gaan, de matras mag niet hard drukken tegen uw schouders ofheupen.

Als u en uw partner niet even zwaar zijn en u van mening verschilt over de gewenste stevigheid, overweeg dan aparte matrassen te nemen die u met behulp van een ritssluiting tot één geheel samenvoegt.

Wie een ‘slechte’ rug heeft, moet niet zonder meer aannemen dat een matras waar het etiket ‘orthopedisch’ op staat de meest geschikte is. Er zijn fabrikanten die de term gebruiken voor de steviger matrassen in hun assortiment, maar geen twee orthopedische matrassen zijn hetzelfde. Zelfs als u een steviger slaap oppervlak fijner vindt, kan geen enkele matras, orthopedisch of anderszins, een situatie genezen die medische aandacht nodig heeft.

Koopgids
Gun uzelf ruimschoots voldoende tijd om uw bed uit te kiezen u brengt een derde deel van uw leven in bed door; de keuze verdient méér dan de tien minuten die aan het eind van een middagje winkelen op zaterdag worden vastgeknoopt.

 • Probeer een bed altijd uit voor de koop. Doe dit altijd met gemakkelijke kleren aan; trek uw jas uit en neem de tijd.
 • Ga niet winkelen als u moe bent, dan zal elk bed heerlijk aanvoelen.
 • Een bed dat voor twee mensen is bedoeld moet u altijd samen uitproberen: misschien hebt u verschillende ideeën over de gewenste stevigheid of andere behoeften ten aanzien van afmetingen of steun.
 • Ga niet al te geforceerd op het bed liggen, veer evenmin alleen maar op de rand. Neem uw gewone slaaphouding aan, ga verliggen en draai u een paar keer om van de ene op de andere zijde.
 • Breng zo mogelijk minstens tien minuten op elk bed door waarin u bent geïnteresseerd.
 • Probeer een aantal types uit zodat u vergelijkingen kunt maken. Een goede verkoper dient u bij dit proces te begeleiden.
 • Test altijd matras en bodem tegelijkertijd. De juiste bodem maakt een groot verschil voor het aanvoelen en de werking van een matras.
 • Wanneer u alleen een matras koopt voor een bestaand ledikant, probeer het dan liefst uit op een identieke bodem of op een van gelijke constructie.