Zonnebloemen zijn al duizenden jaren bekend. In het rijk van de Inca’s behoorden zij zelfs tot de heilige planten. Rond 1570 brachten de Spanjaarden deze opvallende planten naar Europa. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit onze tuinen. Tot deze populaire tuinplanten behoren eenjarige en meerjarige soorten.

De bekendste eenjarige zonnebloem is de metershoog groeiende Helianthus annuus. Zij draagt op iedere dikke, met merg gevulde stengel een reusachtige, prachtige composietenbloem, die aan een grote zon doet denken. Haar zaad (de zonnebloempitten) vormt een waardevol voedingsmiddel. De tweede eenjarige soort (Helianthus debilis), groeit vertakt, heeft kleinere bloemen en wordt maar half zo hoog als Helianthus animus. De talrijke rassen van de eenjarige soorten bereiken een hoogte van 40 cm tot wel 300 cm. De overheersende kleur van de bloemen is geel in diverse tinten.

Tot de meerjarige zonnebloemen behoren verschillende soorten, bijvoorbeeld Helianthus atrorubens, die ook een uitstekende snijbloem is, en de oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige Helianthus decapetalus. Ze hebben allemaal grote gele bloemen op vertakte stengels. Zonder speciale verzorging bloeien de planten onvermoeibaar van de zomer tot diep in de herfst. De rassen van de meerjarige soorten hebben eveneens gele bloemen, die meestal dicht- of halfgevuld zijn.

Zonnebloem Eigenschappen

Soort:

  Eenjarig, Meerjarig

Bloeiperiode:

  Juli, Augustus, September, Oktober

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Los, Voedselrijk, Vochtig

Hoogte tot:Latijns/wetenschappelijke naam:

  Helianthus

De standplaats van de Zonnebloem

Zonnebloemen voelen zich alleen thuis op zeer voedselrijke grond. De standplaats moet zonnig en beschermd zijn. Op tochtige en winderige plaatsen verliezen zonnebloemen snel hun schoonheid.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Verbeter de grond door deze los te maken en er compost door te mengen. Ongeveer drie weken later kunt u de meerjarige zonnebloemen planten. Vanaf april kunt u de eenjarige zonnebloemen zaaien. Bind hoge rassen met grote bloemen op. Geef veel water en dek de grond bij grote hitte af met compost. Dek de vaste planten af met een dikke laag bladeren of dennentakken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop van de meerjarige zonnebloemen alleen stevige, compacte jonge planten. Let er bij de koop van zaad op dat dit echt vers is. Koop nooit lange, dunne planten en koop zeker geen planten die al beginnen te verwelken. Snij hij vaste planten de verwelkte bloemen af. Dit bevordert de ontwikkeling van nieuwe bloemen. Vermeerder uw meerjarige zonnebloemen door vroeg in het voorjaar de wortelstok te halveren en beide delen afzonderlijk te planten. Zon. Deze planten, die heel veel licht nodig hebben, gedijen het best op een zeer zonnige plaats. Ze moeten bovendien uit de wind staan. Voedselrijk, los. De planten bloeien langdurig en hebben grond nodig die voldoende voedsel bevat. Zonnebloemen, waarvan de bladeren niet of maar weinig behaard zijn, kunnen door slakken worden aangetast. Bij jonge planten kan slakkenvraat funest zijn. Houd slakken op afstand door rond de stengels van de planten houtsnippers of stro te verdelen.