Petunia’s zijn in talloze cultuurvormen en in intensieve kleuren verkrijgbaar. De planten bloeien een- of tweekleurig. Enkele rassen hebben bloemen met contrasterende randen of harten. De trechtervormige bloemen zijn groot of klein, enkelvoudig of gevuld, gefranjerd of gekroesd. De meeste petunia’s worden 20-30 cm hoog. De scheuten kunnen echter 80-180 cm lang worden.

Kleinbloemige rassen worden in catalogi vaak als Multiflora petunia’s aangeboden. Ze bloeien rijk en zijn redelijk bestand tegen regen. Grootbloemige rassen hebben zeer grote enkelvoudige of gevulde bloemen en staan in catalogi te boek als Grandiflora petunia’s. De rassen van de Surfinia Groep bloeien uiterst weelderig met scheuten van maximaal 180 cm. Ze zijn bestand tegen regen en wind en worden zelden ziek.

Petunia’s Eigenschappen

Soort:

  Eenjarig

Bloeiperiode:

  Mei, Juni, Juli, Augustus, September

Bijzonderheden:

  Gemakelijk te verzorgen, Ongevoelig voor ziekten

Standplaats:

  Zon

Grond:

  Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot:

  75 cm

Latijns/wetenschappelijke naam:

  Petunia Hybriden

De standplaats van de Petunia

Petunia’s bloeien duurzaam en verfraaien met hun stralende kleuren een hele zomer lang uw tuin, balkon of terras. Voor perken of borders zijn vooral de compactgroeiende rassen geschikt. Bijzonder aantrekkelijk zijn hangende petunia’s op kleine glooiingen of muurtjes. De sterke rassen van de Surfinia Groep kunt u op zonnige plaatsen ook als bodembedekkers gebruiken. Daar zullen ze in korte tijd een kleurig tapijt vormen. In kuipen, bakken of hangpotten geplant, zijn petunia’s zomerse gasten op het balkon en het terras.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Zaai petunia’s begin maart binnenshuis. Dek het zaad niet met aarde af, maar druk het alleen licht aan. Verspeen de zaailingen in kleine perspotjes van turf als ze drie of vier bladeren hebben. Laat de zaailingen op warme dagen zonder directe zon buiten afharden, maar haal ze ’s avonds weer naar binnen. Vanaf half mei kunnen de planten definitief naar buiten. Geef de petunia’s om de twee weken vloeibare mest. Verwijder uitgebloeide bloemen.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop uitsluitend jonge planten die al knoppen hebben. Alleen dan weet u zeker dat de bloemen later in de gewenste kleuren bloeien. Koop nooit planten die al llink in de hoogte zijn geschoten of volop bloeien. Deze zijn vaak minder sterk. Wilt u kleine, compacte planten, dan kunt u de bloemstengels regelmatig tot de helft terugsnoeien. Petunia’s in bakken en potten regelmatig gieten. Dit verhoogt de weerstand tegen bladluizen en witte vliegen. Volle zon. Plant petunia’s niet onder struiken of bomen of op andere beschaduwde plaatsen. Ze gedijen veel beter in de volle zon. Doorlatende grond. Petunia’s hebben humusrijke, vruchtbare grond nodig. Petunia’s zijn sterke planten en worden zelden door ziekten aangetast. Voor slakken zijn ze echter een ware lekkernij. Voorkom slakkenvraat door direct na het planten slakkenvallen (tuincentrum) neer te zetten en door as of eierschalen om de planten te strooien.