Mediterrane keukens zijn praktische, informele en mooie rustieke keukens, dankzij de stralend zonnige, flamboyante kleuren, de natuurlijke materialen en de vakkundige afwerking van de keuken voelt u zich zo in de mediterrane sfeer.

Mediterrane keukens 1

In de mediterrane leefstijl wordt voedsel met liefde bereidt en maaltijden in de huiselijke kring, al zijn ze nog zo eenvoudig, zijn een gezellig groepsgebeuren waar men de tijd voor neemt. In mediterrane keukens, met hun schalen vers fruit en groente, bossen gedroogde kruiden, flessen aromatische oliën en veel gebruikt kookgerei op een ereplaats, komt deze liefde voor voedsel in al zijn vormen tot uiting.

De mediterrane keuken is solide, praktisch en ongekunsteld, met rustieke, landelijke of op de zee geïnspireerde accenten. Hoewel er traditioneel stenen of betegelde vloeren, grofgepleisterde wanden en zware houten balken in horen, kunt u ook een gewone keuken een mediterrane sfeer geven, met eenvoudige houten meubels en goed gekozen accessoires, zoals met de hand beschilderd porselein, rustiek glaswerk, aardewerken voorraadpotten, en tafelkleden, servetten en gordijnen in Provençaalse stijl.

Kleur is erg belangrijk, vooral helder koningsblauw, saffraan geel, steen rood, olijf groen en oud roze, vaak in de typische Provençaalse dessins met kleine motiefjes, tegen een achtergrond van in zachte tinten of in helder wit gesausde wanden.

Een grote eettafel vormt vaak het middelpunt van de keuken en benadrukt zo het idee dat koken en eten beschouwd worden als een doorlopend proces. Door deze indeling kan de kok gewoon deelnemen aan de gesprekken van het gezelschap, terwijl hij of zij de laatste hand legt aan de gerechten een snufje specerijen, wat verse kruiden of Parmezaanse kaas de essentiële ingrediënten die zo helemaal bij de mediterrane kookkunst horen.

Mediterrane keukens

De stijl creeren

  • Wanden

Grofgepleisterde stenen wanden zijn traditioneel, maar u kunt gladde wanden wit schilderen, of ze een doorleefd, gestructureerd aanzien geven door ze te sponzen met emulsie verf of matte vinylverf in sprekende of juist in zachte, gedekte tinten. U kunt ook een van de afwasbare soorten behang met een patroon van sponswerk nemen, om onmiddellijk het gewenste effect te bereiken. Dit behang is tegenwoordig volop verkrijgbaar. Combineer witte of lichtgekleurde, effen of gesponste wanden met houtwerk geschilderd in rijke mediterrane tinten.

Gebruik geglazuurde tegels, effen, met de hand beschilderd of met een klein patroontje, als achterwand boven de spoelbak, het fornuis en het aanrecht. Die zijn gemakkelijker schoon te maken dan geschilderde of behangen wanden en kunnen ook heel mooi harmoniëren met handbeschilderd aardewerk en Provençaalse stofjes.

  • Vloeren

Onregelmatige platen natuursteen, onbehandelde vloerdelen of terracotta tegels, effen of met een rij contrasterende tegels langs de randen, zijn allemaal authentiek. Vloerbedekking van een goede kwaliteit vinyl, in terracotta, hout- of steenprint, of in grote schaakbordpatronen vormen redelijk geprijsde alternatieven.

  • Ramen

Houten louvreluiken zijn perfect voor een raam op de zonkant; binnenluiken, die altijd open kunnen blijven, creëren onder alle licht omstandigheden een zonnige sfeer. Als u privacy wilt, of een saai uitzicht aan het oog wilt onttrekken, kiest u licht gekleurde of effen witte vouwgordijnen, lamellen, eenvoudige mousseline gordijnen tot op de vensterbank, café gordijnen in Provençaalse stijl of stroken kant aan koperen roeden.

  • Verlichting

Een omlaag schijnende hanglamp met een eenvoudige metalen kap midden boven de eettafel is typerend voor de stijl. Uit praktische overwegingen brengt u TL-buizen aan boven het werkblad, maar zorg er wel voor dat ze uit het zicht zijn. Kaarsen in smeedijzeren wandkandelaars of in losse kandelaars op de tafel geven een decoratief effect.

Mediterrane keukens 2

Apparatuur en meubilair

  • Bergruimte

Enorme staande kasten of statige houten kabinetten met decoratief gebogen voorpanelen met houtsnijwerk zijn traditionele elementen in de mediterrane keuken. Vaak maakten ze deel uit van een bruidsschat en werden ze van generatie op generatie doorgegeven. Solide, rustieke houten buffetkasten, schappen en kasten, waarin eenvoudige rechte lijnen gecombineerd worden met zacht gebogen vormen, zijn authentieke alternatieven; zelfs in de kleinste keuken past een hoekkast. Notenhout is de favoriete houtsoort, maar kersen, peren, olijf, kastanje en geschrobd of gebeitst grenenhout zijn ook uitstekend.

Open bergruimte op ooghoogte voor spulletjes die gezien mogen worden is het beste, met gesloten onderkastjes voor de gewone keukenspullen. In een moderne keuken passen eenvoudige inbouwkastjes in wit of in twee tinten hout of in houtprint goed in de stijl. Kies een werkblad in marmer, leisteen, hout of tegels, als uw budget dat toelaat, of authentiek uitziende reproducties daarvan.

  • Apparatuur

Vrijstaande fornuizen en gootstenen zijn traditioneel, maar ingebouwde apparaten vormen een praktisch alternatief, vooral in een compacte inbouwkeuken. De apparaten kunnen achter panelen weggewerkt worden, of zichtbaar blijven en in dat geval is wit vanouds de traditionele kleur.

  • Tafel en stoelen

Voortbordurend op het thema hout: een stevige houten tafel die als extra werkblad kan dienen wanneer deze niet in gebruik is als eettafel, is haast onontbeerlijk. Geef de tafel een ereplaats in het midden van de kamer.

Zet houten stoelen met een hoge rug rond de tafel; voor de juiste rustieke stijl zijn stoelen met een lattenrug en een rieten of biezen zitting ideaal. Maar gewone houten stoelen met massieve zittingen en zitkussentjes voor comfort zijn net zo geschikt. De stoelen hoeven niet per se bij elkaar of bij de tafel te passen; in feite past een combinatie van houtsoorten van lichte tot warme tinten heel goed in de informele sfeer van de ruimte. Of schilder stoelen die niet bij elkaar passen in dezelfde sprekende, vrolijke kleur.

Leuke, handgeschilderde details op houten stoelen en keukenkasten zijn karakteristiek; populaire motieven zijn onder andere tortelduifjes, hartjes, wingerdbladeren, druiven en bloemen.