Een mooie en praktische manier om een raam op te sieren is het gebruik van embrasses. Er zijn vele soorten, maar u kunt ze ook zelf maken. Ze zijn een prachtige vermomming voor oude, saaie gordijnen of de finishing touch van nieuwe.
Door de gordijnen precies op de goede hoogte bijeen te nemen en in een mooie boog te hangen komt er meer daglicht in de kamer. Brede, lange gordijnen vallen zo in diepe plooien, terwijl kleine gordijnen met een embrasse onderdeel worden van het raamkozijn.
Voor een embrasse hebt u alleen maar een restje stof nodig dat past bij (of juist contrasteert met) de gordijnen. Gebruik koord, ketting of een bijpassende stof om bestaande gordijnen waarvan u geen stof meer hebt, met embrasses op te fleuren. Embrasses bestaan in verschillende vormen en stijlen, en zijn op een aantal manieren af te werken. Feitelijk is voor een embrasse niet meer nodig dan een rechte strook stof, maar ze beantwoorden meer aan hun doel wanneer ze vakkundig zijn afgewerkt bijvoorbeeld met een schuine bies in een afstekende kleur of met een geschulpte rand.
Materiaal kiezen
De meeste soorten dichtgeweven stof zijn geschikt, maar vermijd materialen als zwaar brokaat of fluweel die zijn vaak te dik. Maak de vóór- en achterkant van een embrasse liefst van dezelfde stof, tenzij u niet genoeg materiaal hebt of de stof heel kostbaar is dan kunt u de achterkant ook maken van voeringstof.
De juiste plaats bepalen
Slinger op verschillende hoogten een centimeter om het gordijn om vast te stellen op welke hoogte de embrasse moet komen, hoe breed ze moet worden en hoe lang. Ga hier net zo lang mee door tot het resultaat naar uw zin is. Maak de lus kleiner en groter om te zien hoe de stof valt en de plooien eruit zien bij de verschillende wijdtes, noteer daarna de gewenste lengte van de embrasse en zet een streepje op de muur of het raamkozijn om aan te geven op welke hoogte de haak moet komen die de embrasse op haar plaats houdt. Controleer (nog steeds met de centimeter om het gordijn) of de buitenste zijkant zo nog wel recht hangt.
De vuistregel is, hoe lager de embrasses, des te mooier de gordijnstof uitkomt maar dat gaat wel ten koste van het uitzicht en het daglicht. Soms is dat een voordeel, bijvoorbeeld bij een uitzicht dat nauwelijks een blik waard is. Bij kleine ramen met een fraai uitzicht moet de gordijnrails aan weerszijden doorlopen.