Het juiste tuinhek kan een aantrekkelijke blikvanger zijn en tegelijk het perceel effectief beschermen. Bij de keuze van een hek spelen enkele aspecten een rol: functie, materiaal, verankering.

Het juiste tuinhek

Functie:
Omheiningen vervullen een aantal functies: ze markeren perceelgrenzen, houden ongewenste bezoekers op afstand, beschermen tegen wind en inkijk en verhogen de privacy in uw tuin. Hekken voorkomen dat kleine kinderen de straat oplopen en dat dieren de tuin binnendringen. Ze hebben ook als afscheiding tussen uw eigen perceel en de omgeving een representatieve functie en moeten daarom bij het huis, de tuin en de omgeving passen.

Informeer voor het plaatsen van een schutting of een hek bij uw gemeente naar voorschriften. Het is raadzaam om met de buren contact op te nemen, om over het plaatsen van een afscheiding afspraken te maken. De kosten voor een gemeenschappelijk hek kunnen worden gedeeld.

Materiaal:
Voor hekken wordt in de meeste gevallen hout of metaal gebruikt. Verticale dragers kunnen ook van beton of stenen zijn gemetseld.

Houten hekken is een beperkt leven beschoren, maar ze zijn redelijk goedkoop. U kunt kiezen voor hardhout, of hout dat onder hoge druk is geïmpregneerd. Houten hekken van mooie latten kunnen een elegante indruk maken, vooral als ze geverfd of gelazuurd zijn. Ze hebben echter regelmatig een nieuwe verflaag nodig, wat tijd en inspanning kost. Boerderij hekken van brede planken en schaarhekken met diagonale, halfronde planken passen goed in een landelijke omgeving.

Het juiste tuinhek

Voor metalen hekken kunt u ijzergaas of smeedijzer gebruiken. U kunt kiezen tussen een puur functionele omheining of een decoratief sierhek. Traliehekken van gesmeed ijzer zijn prijzig en moeten vakkundig worden geïnstalleerd, maar ze zijn onverwoestbaar.

Houd al bij de keuze van het hek rekening met het toekomstige onderhoud. Een geverfd of gelazuurd hek heeft om de paar jaar een nieuwe verflaag nodig om lang mee te gaan. Een stabiele verankering van de palen waarborgt een lang bestaan van de palen en de elementen ertussen.

Verankering
Belangrijk voor de stabiliteit is een verankering van de verticale dragers, evenals de onderlinge afstand hiervan. Houten of metalen palen moeten 60 cm diep met beton in de grond worden verankerd. Voor houten palen zijn ook metalen paalsteunen verkrijgbaar. Betonnen zuilen of gemetselde pijlers hebben eveneens een 60 cm diep fundament van beton nodig.

Het juiste tuinhek

Tips voor het uitkiezen van het juiste tuinhek

  • Planning: Bedenk voor het plaatsen van het hek hoe het eruit gaat zien. Markeer met stokken en touw het verloop ervan.
  • Hoogte: Een hoog en dicht hek kan de privacy verhogen, omdat het beschermt tegen inkijk en wind. Een laag hek bepaalt de grens tussen twee percelen.
  • Kosten: Artistieke, smeedijzeren hekken of gedeeltelijk gemetselde hekken zijn duurder dan hekken van ijzergaas of houten latten.
  • Doelmatigheid: Een hoog hek houdt wilde dieren en andere indringers op afstand. Anderzijds maakt het een afwijzende en weinig uitnodigende indruk.
  • Stijl: Kies vormen en materialen die bij het huis en de omgeving passen. Farmhekken zijn mooi in een landelijke omgeving, maar niet in de stad.
  • Levensduur: Afhankelijk van materiaal en verwerking. Houten hekken zonder verankering gaan korter mee dan hekken van metaal met gemetselde pijlers.