Met behulp van haar stengels en ranken kan de winde aan uiteenlopende steunen omhoog klimmen. De planten hebben trechtervormige bloemen die met de hartvormige, donkergroene bladeren contrasteren. Gewoonlijk gaan de bloemen bij het aanbreken van de dag open en aan het einde van de ochtend al weer dicht. Op bewolkte dagen kunnen ze echter ook de hele dag openblijven.

Voor de tuin zijn vooral twee sterk op elkaar lijkende geslachten geschikt, die beide in veel gevallen nog onder de naam Ipomoea worden aangeboden. Een ervan wordt echter tegenwoordig bij een ander plantengeslacht ingedeeld.

 • Ipomoea tricolor heeft 7-10 cm grote blauwe of purperen bloemen met vaak anders gekleurde randen en met hartjes in een lichtere tint. Bekende rassen zijn de hemelsblauwe ‘Himmelblau’ en de donkerrode ‘Scarlett O’Hara’.
 • Pharhitis purpurea is wat de vorm van de bladeren en bloemen betreft nauwelijks hiervan te onderscheiden. De bloemen zijn purperrood, blauw of wit. Ze bloeien vrijwel gelijktijdig met Ipomoea tricolor.
Winde Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   Juni, Juli, Augustus, September, Oktober

  Bijzonderheden:

   Gemakelijk te verzorgen, Giftig, Goeie klimmer

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Doorlatend, Humusrijk

  Hoogte tot:

   3 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Ipomoea tricolor, Pharbitis purpurea

  De standplaats van de Winde

  Winden zijn weliswaar klimplanten, maar ze kunnen ook heel goed als bodembedekkers en als overhangende planten worden toegepast. Met behulp van draden, latwerken of gaas kunt u de winden aan hekken, muren, bomen, palen of pergola’s omhoog laten klimmen. De snelle groei van de planten maakt het mogelijk dat minder mooie gevels of muren spoedig achter een ‘gordijn’ van bladeren en bloemen aan het oog worden onttrokken. In borders met een gemengde beplanting overwoekeren winden snel struiken en grotere vaste planten. Laat winden in borders aan piramiden of aan flinke palen, die u met draad hebt omwikkeld, omhoog klimmen. Op het balkon of het terras kunnen de planten doordat ze zo snel groeien, u mooi tegen al te nieuwsgierige blikken van buitenaf beschermen. U hebt dan wel grote containers of plantenbakken en latwerken of andere klimhulpen nodig. In grote hangpotten of -manden geplant vormen winden enorme watervallen van bloemen en bladeren, die de hele zomer lang een genot zijn om naar te kijken.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Zaai de planten eind maart/ begin april binnenshuis. Geef jonge planten met een stokje houvast. Zorg bij het planten op de definitieve plaats voor een klimhulp. U kunt een latwerk bevestigen of draden spannen. De planten mogen eind mei naar buiten. Bind de planten in het begin aan de klimhulp vast. Geef bij droogte regelmatig water. Voeg om de twee weken vloeibare mest voor balkonplanten aan het water toe. Winden zijn niet winterhard. Haal ze na de eerste vorst uit de grond en composteer ze.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop vers zaad dat in zakjes met houdbaarheidsdatum is verpakt.Als u vroeg bloeiende planten wilt, koop dan voorgekweekte jonge planten. Koop nooit jonge planten die gevlekte of gele bladeren hebben. Plant de winde op een tegen de wind beschutte plaats, zodat de wind de bloemen en bladeren niet kan beschadigen. Let op: winden zijn giftig. Ze bevatten een verdovend middel dat verwant is aan LSD. Zon. Deze klimplanten bloeien op een zonnige standplaats zeer uitbundig. Doorlatende, humusrijke grond. Door overbemesting groeien de planten weliswaar weelderig, maar ze produceren dan vaak minder bloemen. Witte vliegen zijn een veel voorkomend probleem. De op de onderkant van het blad zittende vliegen zuigen het sap uit de bladeren. Warm weer en stilstaande lucht bevorderen een aantasting. Er rest u niets anders dan behandeling met een bestrijdingsmiddel.