Japanse kweeën bloeien in maart in rode tinten of in wit. De bloemen zijn 2,5-5 cm breed, in de meeste gevallen ongevuld en doen aan appelbloesem denken. Ze ontwikkelen zich op de korte zijscheuten, die aan oudere scheuten ontstaan. Daarom bloeien deze planten ongesnoeid elk jaar prachtiger. In augustus rijpen de geelgroene of gele vruchten, waarvan u heerlijk sap of gelei kunt maken. De groeiwijze van Japanse kweeën is dicht en breed. Vogels vinden tussen de met doornen begroeide scheuten een veilige plaats om te nestelen.

 • Chaenomeles japonica, de Japanse dwergkwee, wordt 0,8-1,5 m hoog. De bijna liggende struik is ideaal voor glooiingen en voor grote vlakken.
 • Chaenomeles speciosa wordt Japanse kweepeer genoemd en is met 1 -3 m aanmerkelijk hoger. De geurende vruchten meten ongeveer 7 cm. Van deze soort is een aantal prachtige, sterke, rechtop groeiende rassen ontwikkeld, waaronder ook de witbloeiende ‘Nivalis’.
 • Chaenomeles Superba Groep rassen zijn uit kruisingen van de beide eerder genoemde soorten ontstaan. Bekend zijn de zeer breed groeiende, karmijnrode ‘Nicoline’, de donkerroze Pink Lady’, de zeer rijkbloeiende, scharlakenrode ‘Rowallane’ en de crème witte ‘Youki Go tin’. Deze rassen bereiken een hoogte van 1-2 m.
Japanse kwee Eigenschappen

Bloeiperiode: 

  Maart, April

Bijzonderheden: 

  Gemakelijk te verzorgen

Standplaats: 

  Zon, Halfschaduw

Grond: 

  Doorlatend, Humusrijk

Hoogte tot: 

  3 m

Latijns/wetenschappelijke naam: 

  Chaenomeles

De standplaats van de Japanse kwee

Plant Japanse kweeën op plaatsen waar ze gedurende de bloei in het oog vallen, bijvoorbeeld nabij het terras of voor een raam. Door de dichte groeiwijze en de met doornen begroeide takken zijn de struiken uitstekende haagplanten, die ook bescherming bieden tegen inkijk. Vogels vinden er een veilige plaats om nesten te bouwen of om te schuilen. Voor de achtergrond van een border zijn de laagblijvende rassen uitstekend geschikt. In grote kuipen geplant, zorgen Japanse kweeën ook op het balkon, het terras of in de daktuin vele jaren voor een mooie begroeiing.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Gunstige plant tijd. Verwijder dode of oude scheuten, evenals wilde scheuten van veredelde planten. Verder mogen de planten niet worden gesnoeid. Werk compost en een handvol organisch minerale mest door de grond. Geef bij droogte rijkelijk water. Wilt u de planten vermeerderen, dan kunt u in de maanden juli en augustus stekken nemen. Dit is voor streken met zachte winters eveneens een gunstige plant tijd. Verdeel tegen de kou een laag compost, versnipperde boomschors of bladeren rond de planten.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het voor of najaar compacte container planten met krachtige wortelkluiten. Koop nooit in het late voorjaar of in de zomer grote, oudere planten die reeds in volle bloei staan of al bladeren hebben. Japanse kweeën kunt u ook als leibomen aan een gevel kweken. De vruchten zullen er sneller rijpen. Gelige, lijnvormige patronen op de bladeren duiden op een virus. U moet de planten uitgraven en vernietigen. Zon tot halfschaduw. Japanse kweeën bloeien bijzonder rijk in de volle zon. Doorlatende grond. De planten gedijen in vrijwel elke grond. C. speciosa is echter niet goed bestand tegen kalkhoudende grond. Voortijdig afvallende bladeren met kleine, zwarte vlekken zijn een symptoom voor de bladvlekkenziekte. Voorkom verspreiding door de aangetaste bladeren te verwijderen. Een ernstige aantasting moet u enkele keren met een fungicide behandelen.