Mahoniestruiken zijn rechtop en vertakt groeiende struiken met glanzende, doornachtig getande bladeren.In het voorjaar zijn ze getooid met dichte, gele bloemtrossen, waaruit zich in de zomer blauwe bessen ontwikkelen. Deze zijn zwak giftig, maar voor vogels zijn ze een lekkernij.

Mahonia aquifolium, de gewone mahoniestruik, is de bekendste soort. In de winter hebben de bladeren een wat roodachtig waas en ook de nieuwe uitloop in het voorjaar is helder roodbruin. Bijzonder opvallend is deze rode verkleuring bij het laagblijvende ras ‘Apollo’, dat sterk in de breedte groeit en maximaal 1 m hoog wordt.

Mahonia bealei is wat gevoeliger dan de sterke, gewone mahoniestruik. De planten geven de voorkeur aan beschutte plaatsen, waar ze niet te veel last hebben van de vorst en de uitdrogende winterzon. Als tegenprestatie bloeien ze dan al vanaf februari met geurende bloemtrossen, die op de toppen van de rechtopstaande, wat stijve scheuten verschijnen.

Mahoniestruik Eigenschappen

Bloeiperiode: 

  Februari, Maart, April, Mei

Bijzonderheden: 

  Gemakkelijk te verzorgen, Giftig, Altijd groen

Standplaats: 

  Zon, Schaduw

Grond: 

  Doorlatend

Hoogte tot: 

  2 m

Latijns/wetenschappelijke naam: 

  Mahonie

De standplaats van de Mahoniestruik

Mahoniestruiken kunt u op veel plaatsen in de tuin toepassen. Ze zijn het hele jaar door aantrekkelijk. De gewone mahoniestruik is buitengewoon sterk en stelt vrijwel geen eisen. Hij gedijt op gedeeltelijk zonnige standplaatsen net zo goed als op plaatsen met veel schaduw. Daarom worden ze veel als onder beplanting van boomgroepen gebruikt, voor schaduwrijke hoeken bij het huis en donkere noordzijden. Maar de planten zijn ook geschikt als begroeiing van grotere vlakken of als lagere, stekelige hagen. De hoogte die de plant bereikt, hangt sterk af van de grondkwaliteit. Op schrale zandgrond blijven de struiken lager, op vruchtbare leemgrond worden ze meer dan 2 m hoog. Mahonia bealei gedijt het best op een beschutte plaats in de halfschaduw, bijvoorbeeld voor altijd groene naaldbomen, die in de winter bescherming bieden tegen ijzige wind en sterke zonnestralen.

Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
April en mei zijn gunstige maanden om mahoniestruiken te planten. Geef de plant rolaal water en dek de grond af met mulch. Snoeien is niet nodig, maar de gewone mahoniestruik kan er goed tegen. Bij Mahonia bealei alleen doodgevroren scheuten snoeien. Direct nadat de bessen in augustus rijp zijn geworden, kunt u de zaden zaaien, bij voorkeur onder glas. Ook gunstige planttijd. Ze kunnen dan nog voor de winter inwortelen. Op een zonnige plaats moet u bij strenge vorst voor wat schaduw zorgen. Mahonia bealei in de winter afdekken.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop in het vroege najaar of in het late voorjaar mahoniestruiken met gezonde bladeren als containerplanten. Koop nooit gelige of verdroogde planten. Dit duidt erop dat ze hebben geleden onder watergebrek. In grote kuipen zijn mahoniestruiken een fraaie blikvanger op het terras. U kunt mahoniestruiken gemakkelijk door wortelstekken vermeerderen. Haal deze stekken in het voor of najaar van de moederplant af. Volle zon tot schaduw. Mahonia bealei heeft een beschutte plaats zonder winterzon nodig. Humusrijke, doorlatende grond. Mahoniestruiken gedijen uitstekend in niet te zware grond, die een geringe hoeveelheid kalk bevat. Mahoniestruiken zijn gevoelig voor roest. Dit is een schimmelziekte, waarbij er aan de onderzijde van de bladeren roodbruine pokken te zien zijn. In ernstige gevallen worden ook de vruchten aangetast. Zieke delen tot op het gezonde hout vernietigen (niet composteren!).