Waarom de plant blauwe regen wordt genoemd, wordt in het voorjaar duidelijk. Dan verschijnen er, nog eerder dan de bladeren, 15-30 cm lange blauwviolette bloemtrossen. Er zijn overigens ook witte rassen. In het najaar is de plant getooid met lange, fluwelige peulen.

Blauwe regen heeft voor de snelgroeiende scheuten een sterke klimhulp nodig, bijvoorbeeld de houten palen van een pergola, een latwerk of een muur. Nog langere bloemtrossen (tot 90 cm) ontwikkelt de uit Japan afkomstige soort Wisteria floribunda. Deze rijkbloeiende plant heeft violette, witte of roze bloemen.

Blauwe regen Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   April, Mei

  Bijzonderheden:

   Giftig, Geurend, Goeie klimmer

  Standplaats:

   Zon

  Grond:

   Voedselrijk, Doorlatend, Vochtig

  Hoogte tot:

   10 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Wisteria sinensis

  De standplaats van de Blauwe regen

  Blauwe regen is doorgaans een lang leven beschoren. Kies daarom met zorg een zonnige standplaats. Houd er rekening mee dat de plant met het verstrijken van de tijd steeds meer ruimte nodig heeft en dat de klimhulp stevig genoeg moet zijn om het toenemende gewicht te dragen. Bij de entree van uw huis of aan een stevige boog bij het terras geplant, doet een bloeiende blauwe regen aan een blauwe waterval denken. Een pergola of een tuinpaviljoen is eveneens een gunstige standplaats. U kunt de plant ook over een muur of een schuurtje laten groeien. Bevestig blauwe regen nooit aan een dakgoot of aan bomen, omdat die dan verstopt of verstikt raken. Latwerken die geverfd moeten worden, zijn ook ongeschikt. Houd er ook rekening mee dat de bloemen in grote hoeveelheden ruien.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  Koop een gezonde, jonge plant. Zet haar dicht bij het stevige latwerk waar ze tegenaan moet groeien. Geef direct na het planten water en mest. Snij dode takken af en kort al te lange scheuten op vier of vijf knoppen in. Verwijder wilde scheuten aan de basis van de scheut. Geef bij langdurige droogte regelmatig water. Losse scheuten bindt u aan het latwerk vast. Wacht ermee tot de plant geen bladeren meer heeft, zodat u het beter kunt bekijken. Verleng zo nodig het latwerk.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voorjaar flinke planten in potten, die bij voorkeur al bloeien. Alleen zo kunt u de kleur duidelijk herkennen. Koop nooit zeer jonge planten. U zou dan een hele tijd op de eerste bloemen moeten wachten. Bij slecht bloeiende planten kunnen voedselstaafjes voor fruitbomen helpen. Steek deze op 30 cm afstand van de plant in de grond. Bloemen snijdt u ’s morgens vroeg. Leg ze in een schaal en laat de trossen over de rand hangen. Zes uur zon per dag. Blauwe regen heeft ten minste een halve dag zon nodig om bloemen te kunnen ontwikkelen. Doorlatende grond. Blauwe regen is niet bestand tegen natte voeten en tegen kalk. Gaten in de bladeren en takken met spinsels duiden op een aantasting door rupsen. Vernietig de spinsels en de nesten van de insecten. Vraag bij een ernstige aantasting in het tuincentrum naar een biologisch verantwoord spuitmiddel.