Rhododendrons zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten, soorten en rassen, van dwergstruiken tot boom hoge planten. De kleurschakeringen reiken van wit, violet, rood en roze tot intensief geel. We noemen hier een aantal belangrijke groepen:

 • Grootbloemige rassen: Hoge struiken (één meter en hoger) in talloze varianten. Het opvallendst zijn de bloemschermen. Bijna alle rassen bloeien zo uitbundig, dat in de bloeiperiode de bladeren nauwelijks zichtbaar zijn.
 • Yakushimanum groep: Enige gelijkenis met de grootbloemige rassen, maar de planten blijven kleiner (ongeveer 80 cm hoog).
 • Williamsianum groep: Bolvormige en compacte groei. De planten worden tot twee meter hoog en hebben klokvormige bloemen.
 • Repens groep: De planten blijven laag, maar kunnen tot twee meter breed worden. Bijna alle rassen bloeien licht-tot donkerrood. Geschikt voor minder grote tuinen.
 • In het wild voorkomende soorten: Vaak dwergvormen met kleine bloemen. De planten passen goed in een natuurlijke tuin.

Rhododendron Eigenschappen

   
  Bloeiperiode:Maart, April, Mei
  Bijzonderheden:Geurend, Altijd groen
  Standplaats:Halfschaduw
  Grond:Humusrijk, Zuur
  Hoogte tot:3 m
  Latijns/wetenschappelijke naam:RhododendronDe standplaats van de Rhododendron

Rhododendrons geven de voorkeur aan een standplaats in lichte schaduw tot halfschaduw. Is het te donker, dan bloeien ze slecht. Bij te veel zon verdrogen ze gemakkelijk. Belangrijk is kalkvrije, zure, lichte grond met een pH-waarde van 4,5 tot maximaal 6.Onderhoud het jaar rond

Voorjaar Zomer Najaar
Plant nu nieuwe struiken. Oudere struiken kunt u nu verplanten. Geef oude struiken een kalkvrije, volledige meststof. Laat in het voorjaar, verwijder uitgebloeide bloemen, zonder de nieuwe scheuten te beschadigen. Houd de grond gelijkmatig vochtig. U bevordert de vertakking door er hier en daar een nieuwe scheut af te breken. Laat de oppervlakte van de grond af en toe opdrogen. Te veel water zou ongewenst uitlopen van de plant kunnen stimuleren. Geef nog maar zeer weinig water. Bij strenge vorst in combinatie met felle winterzon kan er droogteschade ontstaan. Water geven helpt niet! Zorg dan voor schaduw met behulp van schermmatten van riet of textiel.
Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
Koop uitsluitend compacte planten met gezonde, glanzende bladeren en talrijke stevige knoppen. Koop nooit planten met gele of gevlekte bladeren. Dit kan een symptoom voor een wortelaantasting zijn. Oudere planten met zijdelings uitstaande of aan de basis kale takken, moeten in het voorjaar met een derde worden teruggesnoeid. Het vochtgehalte van de grond kunt u goed op peil houden door deze af te dekken met bladaarde. In de lichte schaduw van nabije bomen en struiken voelt uw rhododendron zich het best. Zorg voor zure, doorlatende, luchtige grond. De wortels moeten gelijkmatig vochtig worden gehouden, niet te nat of te droog. Gele bladeren zijn een symptoom voor gebrek aan mineralen (chlorose). De ziekte steekt de kop op als de grond niet voldoende zuur of doorlatend is. Geef de plant ijzer- en magnesiumhoudende mest. Breng de pH-waarde omlaag. Vraag daarover advies in het tuincentrum.