Lekkage, water afsluiten, zorg ervoor dat u weet hoe het leidingsysteem in uw huis in elkaar zit, zodat u weet wat te doen bij een in een noodgeval.

Lekkage, water afsluiten

Lekkage oorzaken

Grote lekkages hebben meestal de volgende oorzaken: Onvoorzichtig doe-het-zelf werk, als u een schroef, nagel of boor door een verborgen leiding boort. Het gevolg is maar al te duidelijk, alhoewel het gevolg van een klein speldenprik]e vaak pas later tot uiting komt, wanneer het water uit het lek sijpelt.

Vorst heeft tot gevolg dat een eraan blootgestelde of niet geïsoleerde leiding bevriest, waardoor deze barst. In dit geval begint de leiding pas te lekken als hij ontdooit, dus als u gemerkt hebt dat de leiding verstopt is, kunt u in ieder geval nog proberen het probleem te lokaliseren voordat
het water u uit uw huis verdrijft.

Lekkages kunnen ook ontstaan door roest in het verwarmingssysteem en door losse aansluitingen. Roest komt het meest voor in stalen verwarmingsradiotoren; hier is een lek dus gemakkelijk op te sporen. Het kan echter ook bij de boiler voorkomen, meestal bij de flens van de warmtewisselaar. Losse verbindingen, meestal bij geschroefde aansluitingen op apparaten en kranen, zijn moeilijker te vinden als de verbindingen niet zichtbaar zijn; probeer ze dan met behulp van een spiegel en een zaklamp op te sporen.

Leidingsysteem

Bij de meeste standaard leidingsystemen ontstaan zelden grote problemen, maar als er zomaar ergens een lekkage ontstaat, kan het wegstromende water voor grote ravage zorgen en er kan veel schade ontstaan. Zelfs al beschikt u niet over de vaardigheden of over de gereedschappen om de nodige reparaties uit te voeren, toch is het van belang te weten hoe u de lekkage zo snel mogelijk kunt stoppen. Dit betekent dat u moet weten waar de stopkranen en de aftappunten zich bevinden in het systeem.

In de meeste huizen worden alle koudwaterkranen direct door de hoofdleiding van water voorzien. Ook andere aansluitingen zitten ook op de hoofdleiding, bijvoorbeeld een buitenkraan, stortbak van het toilet, een wasmachine of een vaatwasser enz. Vanuit de boiler worden warm waterkranen van water voorzien. Het water in de boiler wordt door een elektrische warmtewisselaar of door gas verwarmd.

Bij een modern leidingsysteem kan het water op verschillende punten in het buizennet (zie het afbeelding) worden afgesloten. Zorg ervoor dat u deze punten in uw systeem weet te vinden. Houd een overzicht bij van welke kraan welk deel van het leidingennet regelt, zodat u weet welke u in een noodgeval moet gebruiken. Het is handig om labels aan alle kranen en aftappunten te hangen en iedereen in het gezin te laten zien hoe het systeem in elkaar zit, zodat iedereen weet wat te doen als een lekkage ontstaat en u niet thuis bent.

In oudere huizen zijn veel van deze kranen niet aanwezig; sommige huizen hebben maar één stopkraan voor het hele huis, waardoor het veel moeilijker wordt om in een noodgeval actie te ondernemen. Als dit bij u het geval is, is het aan te bevelen extra kranen op de verschillende punten van het schema te laten installeren.

Lekkage, water afsluiten

Lekkage, water afsluiten

  • 1. De hoofdkraan buitenshuis: De eerste kraan is een stopkraan die gemonteerd is op de toevoerleiding die is aangesloten op het waterleidingnet in de straat. Deze kan men meestal vinden onder een scharnierend metalen deksel in het trottoir direct buiten het grondgebied van het huis. Deze kraan is eigendom van het waterleidingbedrijf en er is een speciale sleutel voor nodig om hem af te sluiten. Normaal gesproken hoeft u hier ook niet aan te komen.
  • 2. De stopkraan van de hoofdleiding: Deze stopkraan voor huiselijk gebruik is aangesloten op de hoofdtoevoerleiding, en bevind zich vaak direct bij binnenkomst onder het huis in de kruipruimte. Deze kraan sluit de watertoevoer van het hele huis af, denk er wel aan dat de boiler vol water blijft staan. Een stopkraan bestaat uit een koperen kop met een pijl op de zijkant die de richting van de waterstroom aangeeft.
  • 3. De aftapkraan van de hoofdleiding: Net boven de stopkraan van de hoofdleiding zit de aftapkraan. Daarmee kunt u de leiding legen die voert naar elk ander aansluitpunt dat door deze leiding wordt gevoed. Om de leiding te legen, moet u een slang op de aftapkraan aansluiten en het andere einde van de slang naar buiten brengen of in een afvoer leggen en dan de kraan met een moersleutel opendraaien.
  • 4. De warmwaterafsluitkraan: Er is ook een afsluitkraan aangesloten op de warmwaterleiding die leidt van de boiler. Deze kraan wordt normaal gesproken naast de boiler gemonteerd. Door het afsluiten van de kraan stopt de warmwatertoevoer.
  • 5. Andere controlepunten: Andere kranen die u in uw systeem kunt vinden: Onderhoudsstopkranen die direct voor de kranen en de stortbak zijn gemonteerd, waardoor deze kunnen worden gerepareerd zonder de hoofdtoevoer af te sluiten. Afsluitkranen die zich bij de aansluitpunten van wasmachines, vaatwassers, ingebouwde koffiezet apparaten, boilers en ook op leidingen die buitenkranen van water voorzien bevinden .