De kruipende kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) is een soort met veel rassen. De scheuten kruipen meestal, maar ze kunnen met hun hechtwortels ook tot 3 m hoog klimmen. Bovendien kunnen ze struikachtig groeien. Belangrijk is ook Euonymus fortunei var. radicans, eveneens een klimmer met hechtwortels. Gemeenschappelijke kenmerken zijn de kleine, leerachtige bladeren. De groengele bloemen zijn onopvallend. Enkele rassen zijn in het najaar getooid met bonte vruchten.

Effen lichtgroen zijn ‘Vegetus’ en ‘Minimus’. Dit zijn dwergvormen die dichte tapijten vormen en als klimplant slechts een hoogte van 50 cm bereiken. ‘Coloratus’ heeft olijfgroene bladeren die in het najaar purperen tinten aannemen. De donkergroene bladeren van ‘Dart s Blanket’ verkleuren in het najaar roodbruin. Groen met een witte rand zijn de bladeren van ‘Variegatus’ en ‘Emerald Gaiety’. In de winter hebben de bladeren een roze waas. Groene, witgerande bladeren zijn kenmerkend voor‘Emerald’n Gold’.

Een struikachtige groeiwijze hebben ‘Carrierei’, die in het najaar talrijke rode vruchten krijgt en ‘Silver Queen’, met witgerande bladeren (tot 2,5 m hoog).

Kruipende kardinaalsmuts Eigenschappen

  Bloeiperiode:

   Mei, Juni

  Bijzonderheden:

   Giftig, Bodembedekker, Altijd groen

  Standplaats:

   Zon, Halfschaduw

  Grond:

   Doorlatend

  Hoogte tot:

   3 m

  Latijns/wetenschappelijke naam:

   Euonymus fortunei

  De standplaats van de Kruipende kardinaalsmuts

  In grote groepen geplant, vormen de planten spoedig dichte tapijten onder bomen en struiken, maar ook op hellingen en open vlaktes. De wit- en geelbonte rassen zorgen voor welkome kleuraccenten in beschaduwde delen van uw tuin. Houd de grond vrij van gras, tot de scheuten een sluitend geheel vormen. Afdekken met versnipperde boomschors bevordert de groei. U kunt gevels, muren en boomstammen met kardinaalsmutsen verfraaien. Ook in de rotstuin komen de planten goed uit. Ze kunnen er muren en stenen begroeien. Balkonbakken, grote potten en kuipen zijn voor kruipende kardinaalsmutsen ook een goede standplaats, omdat deze planten compact groeien en mooi gekleurde bladeren hebben.

  Onderhoud het jaar rond

  Voorjaar Zomer Najaar
  April en mei zijn gunstige maanden om kardinaalsmutsen te planten. Geef na het planten royaal water en bedek de grond met mulch. Verwijder van overwinterde planten afgestorven en storende scheuten, maar snij daarbij niet in het oude hout. Verder niet snoeien. U kunt alle kardinaalsmutsen in de zomer door stekken vermeerderen. Ze wortelen spoedig in een mengsel van zand en turf. Plant vroeg in het najaar, zodat de struiken voor de winter inwortelen. Bij zonnig weer en vorst beschermen.
  Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
  Koop in het voor- of najaar jonge kardinaalsmutsen in potten. Kies uitsluitend planten met gezonde, dichte en sterke bladeren. Koop nooit planten met weinig of gevlekte bladeren die door ziekten of plagen zijn aangetast. Kruipende kardinaalsmutsen klimmen ook aan boomstammen omhoog. Vooral ‘Variegatus’ komt in de schaduw mooi uit. De vruchten van kardinaalsmutsen zijn voor mensen giftig, maar voor vogels een lekkernij. Volle zon tot schaduw. Kardinaalsmutsen gedijen in de volle zon, maar zijn ook bestand tegen een standplaats in de schaduw. Doorlatende grond. De planten geven de voorkeur aan losse, humusrijke, leemhoudende grond. Bij heet en droog weer kan er spint optreden. De eerste symptomen zijn zilverachtige spikkels op de bladeren. Later worden fijne spinsels zichtbaar. Bedek preventief de grond met mulch en houd de planten vochtig. Desnoods een insecticide spuiten.