Struikhei is de meest geliefde heideplant in onze tuinen. Vaak wordt ze met Sneeuwhei (Erica carnea) verwisseld. Toch zijn er twee eenvoudige herkenningspunten. Struikhei bloeit van juli tot oktober, vandaar ook haar tweede naam zomerhei. Sneeuwhei daarentegen bloeit van oktober tot april. Daarom wordt deze ook wel winterheide genoemd. Een tweede herkenningspunt is de stand van de bladeren. Bij struikhei liggen ze plat, bij sneeuwhei staan ze als naalden af.

Struikhei heeft meer dan 400 rassen die allemaal in bloei, groei, hoogte, bloeitijd en bladkleuring verschillen.

De bloemen kunnen wit, roze, rood, purper of violet gekleurd zijn. Ze kunnen gevuld of ongevuld zijn. De gevulde rassen bloeien meestal langer dan ongevulde. De zogenaamde ‘knopbloeiers’ worden steeds populairder. De knoppen van de planten gaan niet open en zien er wekenlang fris uit en hebben een krachtige kleur De bladeren van struikhei kunnen verschillend van kleur zijn. Bij groen bladige rassen zijn alle bloemkleuren te zien. Zilvergrijze rassen bloeien alleen roze of lila. Rassen met geel blijvende bladeren hebben witte bloemen. Rassen waarvan de gele bladeren in de winter roodbruin verkleuren, bloeien in alle kleuren die bij struikhei voorkomen. Alle rassen zijn altijdgroen.

Wat de groei betreft, kunnen langzaamgroeiende of kruipende dwergvormen (15 cm hoog) van middelhoge (tot 30 cm) en goedvertakte, rechtopstaande rassen worden onderscheiden.

Struikhei Eigenschappen

    Bloeiperiode:

      Juli, Augustus, September, Oktober

    Bijzonderheden:

      Bodembedekker, Altijd groen

    Standplaats:

      Zon, Halfschaduw

    Grond:

      Doorlatend, Zuur

    Hoogte tot:

      75 cm

    Latijns/wetenschappelijke naam:

      Calluna vulgaris

    De standplaats van de Struikhei

    Struikhei is een inheemse plant, die breeduit groeit. Plant haar daarom bij voorkeur ook in de tuin in grotere groepen. Heidetuinen met een losse, zure grondsoort zijn optimaal voor struikhei. Glooiingen kunnen eveneens door struikhei worden begroeid, als de condities van de grond juist zijn. Kies een zonnige standplaats en zorg voor doorlatende grond. Voor rotstuinen waarin vooral de dwergrassen het bijzonder goed doen, geldt hetzelfde.

    Onderhoud het jaar rond

    Voorjaar Zomer Najaar
    Gunstige plant tijd. Snoei struikhei half april tot net boven het oude hout, zodat de groei compact blijft. Meng rondom de planten een organische meststof door de grond. Een keer bijmesten is voldoende. Giet bij aanhoudende droogte struikhei één keer per week. Vooral voor jonge planten die net wortelen is extra gieten heel belangrijk. Bemest de plant gedurende de zomer niet. Strooi tussen de planten turf of compost van dennennaalden. In gebieden met een ruwer klimaat kunt u de planten het beste met takken afdekken.
    Tips bij het kopen Tips van de prof Licht en grond Problemen
    Koop struikhei in potten van 10 cm. Kies compacte, sterke, jonge planten. Koop geen struikhei die tekenen van verrotting aan de voet vertoont of die dunne, slappe stelen heeft. Koop evenmin planten met een sterk vervilte wortelkluit. Verwijder onkruid rond de planten met de hand, niet met een cultivator. Hierdoor kunnen de kleine, ondiepe wortels van de plant worden beschadigd. Bemest struikhei na het snoeien in het voorjaar met rhododendronmest. Zon. Het beste is volle zon. Struikhei is echter ook bestand tegen maximaal vier uur schaduw per dag. Doorlatende grond. Optimale pH-waarde:4-5. Indien nodig kunt u de grond met turf of rhododendron grond verzuren. Bruinachtige scheuten kunnen op stengelbasisrot duiden. Bij deze ziekte dringt een schimmel de bast binnen en vernietigt het weefsel. Meestal wordt deze infectie pas in een vergevorderd stadium herkend. Aangetaste planten direct uitgraven en vernietigen.